Suomen Bioanalyytikkoliitto ry
Yhteisö, johon kaikki bioanalyytikot, laboratoriohoitajat
ja bioanalyytikko-opiskelijat haluavat kuulua
Suomen Bioanalyytikkoliitto ry
”Mukana bioanalyytikoiden ja laboratoriohoitajien ammatillisella polulla”
Suomen Bioanalyytikkoliitto ry on laboratoriohoitajien ja bioanalyytikkojen ammatillinen edunvalvoja. Liiton tarkoituksena on yhdistää laboratoriohoitajia ja bioanalyytikoita ja edistää heidän ammattinsa kehittämistä ja ammattitietonsa ja taitonsa lisäämistä. Liiton tehtävänä on myös koulutuksen ja koulutusmahdollisuuksien valvominen ja edistäminen. Bioanalyytikkoliitto on jäsenten, sidosryhmien ja terveyspalvelujen käyttäjien keskuudessa arvostettu ammatillinen edunvalvoja, vaikuttaja ja edelläkävijä.
Suomen Bioanalyytikkoliitolla on takanaan yli 60-vuotinen taival terveydenhuollon kirkkaimmassa kärjessä. Matkan varrella on koettu ja nähty monenmoista. Olemme muun muassa yksi Tehyn yhteistyöjäsenjärjestöistä ja teemme heidän kanssaan aktiivista yhteistyötä edunvalvonnan parissa. Liiton työntekijöiden, aktiivien ja jäsenten panos ja pitkäjänteinen työ on pitänyt toimintamme elinvoimaisena vuodesta toiseen. Kiitos kuuluu teille kaikille! Pidetään bioanalyytikoiden ja hyvän hengen liekkiä yllä myös tulevaisuudessa.
Suomen Bioanalyytikkoliitto – Mukana bioanalyytikon ammatillisella polulla
- Ammatillinen edunvalvonta on toiminnan lähtökohta
- Arvot ohjaavat toimintaa, bioanalyytikko/laboratoriohoitaja on toimintamme keskiössä
- Liiton toiminta on jäsenlähtöistä ja tavoitteellista.
- Jäsenet saavat monipuolista jäsenpalvelua. Eri viestintäkanavia hyödyntäen jäsenille tiedotetaan liiton toiminnasta
- Pidämme tärkeänä, että bioanalyytikon/laboratoriohoitajan ammatti on vetovoimainen ja arvostettu ja teemme töitä sen eteen
- Liiton ylintä päätäntävaltaa käyttää alueyhdistyksen edustajista koostuva liittokokous. Liittokokous valitsee liitolle toimeenpanovaltaa käyttävän hallituksen aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Mikäli vaikuttaminen ja luottamistehtävät kiinnostavat, ota yhteyttä omaan alueyhdistykseesi!
Vaikuta alan tulevaisuuteen
Anna mielipiteesi kuulua ja tule mukaan tekemään tulevaisuuden ammattikuntaa! Olemme helposti lähestyttävä ammattiliitto, jossa vallitsee välitön, suvaitsevainen ja rento ilmapiiri — ammattitaitoisuutta unohtamatta. Kannustamme jäseniämme osallistumaan alan toimintaan ja vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin. Toivomme jäseniemme haastavan myös meidät työskentelemään yhä tuloksellisemmin heidän parastaan ajatellen. Meille on tärkeää, että jokainen jäsen viihtyy niin työssään kuin osana Suomen Bioanalyytikkoliittoa.
Liity jäseneksi
Suomen Bioanalyytikkoliiton jäsenyys on tarkoitettu kaikille laboratoriohoitajan tai bioanalyytikon (AMK) tutkinnon suorittaneille sekä bioanalyytikon perustutkintoa opiskeleville. Liiton jäsenenä olet oikeutettu jäsenetuihin. Jäsenyys on kannattava sijoitus koko uraasi ajatellen. Liitto koostuu 14 alueyhdistyksestä, liity valitsemaasi alueyhdistykseen.
Liiton varsinainen jäsenyys maksaa vuonna 2022 37 euroa vuodessa, eläkeläisjäsenyys 15 euroa. Bioanalyytikon perustutkintoa opiskeleville jäsenyys on maksuton.
Vireää alueyhdistystoimintaa
Suomen Bioanalyytikkoliiton jäsenet kuuluvat valitsemaansa alueyhdistykseen. Alueyhdistykset ympäri Suomea tekevät aktiivista työtä jäsentensä hyväksi ja järjestävät monipuolista toimintaa, muun muassa opintopäiviä, koulutuksia, retkiä ja erilaisia virkistystapahtumia. Jokaiselle löytyy varmasti mielenkiintoista, kehittävää ja viihdyttävää toimintaa sekä luottamustehtäviä yhdistyksen hallituksessa.
Seuraa oman alueyhdistyksesi tapahtumia ja toimintaa yhdistysten nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Ammatinkehittämisapurahat
ja stipendit
Suomen Bioanalyytikkoliitto ry tukee jäsentensä ammatillista kehitystä ja myöntää ammatinkehittämisapurahaa muun muassa koulutuspäiviin, kongressimatkoihin ja tutkimukseen. Apurahan hakuaika on aina vuodenvaihteessa.
Esimerkillistä osaamista ja edistymistä opinnoissaan osoittanut opiskelijajäsen voi saada liiton myöntämän stipendin. Stipendi myönnetään opiskelujen päättyessä ja siitä päättävät korkeakoulujen opettajat. Yhteistyökykyisyys ja toverillisuus ovat vahvoja kriteereitä stipendin ansaitsemiseksi.
Koulutukset
Suomen Bioanalyytikkoliitto järjestää jokavuotisia koulutuksia ja tapahtumia ja ottaa osaa lukuisiin muihin alan tapahtumiin. Tapahtumat tarjoavat mainion tilaisuuden syventää ja laajentaa omaa tietämystä — tietysti hyvässä seurassa.
Webinaarit
Järjestämme jäsenille maksuttomia tunnin mittaisia webinaareja kerran kuussa. Webinaarien aiheet vaihtelevat ajankohtaisista aiheista oman ammattitaidon syventämiseen ja työhyvinvointiin.
Tule mukaan ja ehdota itseäsi kiinnostavaa aihetta!
Vuosittain järjestettävät Bioanalyytikkoliiton koulutukset
#BOOP eli Valtakunnallinen
Bioanalyytikko-opiskelijoiden Opintopäivä
(keväällä)
Koulutuksen ja työelämän yhteistyöpäivä
(Helsinki, elokuu)
Laboratoriolääketiede ja näyttely
(Helsinki, lokakuu)
Valtakunnallinen Bioanalyytikoiden
Opintopäivä
(marraskuu, liittokokouksen yhteydessä)
Mikä ihmeen bioanalyytikko?
Bioanalyytikon tutkinto
Bioanalyytikon tutkintoon johtava koulutus on vuodesta toiseen suosittu ja haluttu. Koulutusta on Suomessa tarjolla kuudessa ammattikorkeakoulussa. Tutkinto antaa valmiudet työskennellä laboratorioissa usealla toimialalla niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Bioanalyytikot ovat työelämässä erittäin tärkeitä ja mielekästä työtä riittää kaikille valmistuville.
Bioanalyytikon koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto noin 3,5 vuotta. Tutkintonimike on Bioanalyytikko (AMK).
Monipuolinen ammatti
Bioanalyytikon työ ei ole yksistään laboratoriossa puurtamista, vaan koostuu monipuolisista tehtävistä ja työvaiheista. Näytteenotto ja näytteen tutkiminen ovat bioanalyytikon erikoisalaa. Potilaiden kanssa työskennellessäsi pääset käyttämään ja harjaannuttamaan sosiaalisia taitojasi. Tutkimuksessa ja toiminnan kehittämisessä viet alaa eteenpäin ja teet läheistä yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa.
Bioanalyytikoiden erikoisaloja ovat esimerkiksi kliininen kemia, kliininen hematologia, verikeskustoiminta, vierianalytiikka, kliininen mikrobiologia, kliininen histologia ja sytologia, kliininen fysiologia ja neurofysiologia sekä genetiikka ja molekyylibiologia.
Terveydenhuollon ja lääketieteellisen tutkimuksen lisäksi bioanalyytikkoja työskentelee muun muassa lääketeollisuudessa, ympäristöterveydenhuollossa, eläinlääkinnässä sekä laboratorioalan yritysten myynti- ja markkinointitehtävissä.
Bioanalyytikko terveydenhuollossa
Bioanalyytikko on laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija. Laboratoriotutkimuksia käytetään terveyden edistämiseen ja seurantaan, sairauksien osoittamiseen ja hoidon seurantaan. Terveydenhuollossa bioanalyytikon työnkuvaan kuuluu laboratoriotutkimuksiin opastaminen sekä laboratorionäytteiden ottaminen, tutkiminen ja tulosten luotettavuudesta vastaaminen. Bioanalyytikko työskentelee terveyskeskuksen, sairaalan tai yksityisen lääkäriaseman laboratoriossa. Työ on vastuullista ja itsenäistä työskentelyä moniammatillisissa tiimeissä.
Mitä bioanalyytikolta vaaditaan?
Jos olet kiinnostunut luonnontieteistä — etenkin biologiasta ja kemiasta — bioanalyytikon työ voi olla juuri sinua varten. Työssä edellytetään tarkkuutta, huolellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Tekninen osaaminen ja laboratoriotutkimusprosessin hallinta ovat välttämättömiä. Sosiaalisuus, vuorovaikutustaidot ja ongelmanratkaisukyky ovat hyvän bioanalyytikon ominaisuuksia. Hyvä värinäkö, itseohjautuvuus ja vastuullisuus antavat loistavat lähtökohdat tutkintoon tähtäämiselle.
Jatkokoulutusmahdollisuudet
Bioanalyytikon jatkokoulutusmahdollisuudet ovat hyvät. Voit suorittaa esimerkiksi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (Bioanalyytikko YAMK) tai maisteriopinnot tiedekorkeakoulussa. Osaamista on mahdollista täydentää myös täydennyskoulutuksissa, erilaisilla koulutuspäivillä ja avoimessa yliopistossa.
Kansainvälisyys
Bioanalytiikan koulutus pitää sisällään globaalin maailmankatsomuksen ja ymmärtää kansainvälisyyden rikastuttavan vaikutuksen. Ulkomaisten oppilaitosten kanssa tehty yhteistyö korostuu oppilasvaihdoissa ja tutkimuksessa. Tutkinto antaa sellaisenaan pätevyyden muissa EU-maissa työskentelyyn. Bioanalyytikon työ tarjoaa kokemuksia, haasteita ja innostavaa toimintaa maailman joka kolkassa.
Laboratoriohoitaja
Kati Pylvänäinen
”Hakeuduin alalle, koska ihmisten auttaminen, terveydenhuolto ja erityisesti laboratoriomaailma kiinnostivat ja kiinnostavat edelleen minua todella paljon. Olen joka päivä kiitollinen ja ylpeä ammatinvalinnastani. ”Laboratoriogeeni” ei ole hävinnyt minusta maailman myllerryksessä, vaan se on entisestään vahvistunut vuosien varrella.
Laboratoriohoitajan ammatti ja työ ovat todella monipuolisia, ja valinnan varaa on. Oma tieni vei perusterveydenhuollon kautta erikoissairaanhoitoon, ja siellä kliinisen kemian ja kliinisen fysiologian kautta kliiniselle neurofysiologialle.
Minusta kliinisessä neurofysiologiassa korostuu erityisesti vuorovaikutustaidot teknisen osaamisen lisäksi. Varsinkin kliinisen neurofysiologian päivystystutkimuksissa ymmärtää olevansa tärkeä osa erikoissairaanhoidon ja suuren keskussairaalan kokonaisprosessia. Jokainen päivä on erilainen ja antaa mahdollisuuden oppia uutta ja kehittyä tässä unelma-ammatissa.
Kuulun liittoon, koska se kehittää ja valvoo ammatillisia etuja ja mahdollisuuksia tehdä työtä laboratorioalalla. Lisäksi liittoon ja alueyhdistykseen kuuluminen mahdollistaa osallistumisen koulutus- ja virkistystapahtumiin sekä verkostoitumisen kollegoiden kanssa sekä valtakunnallisesti että alueellisesti, ja halutessaan myös kansainvälisesti. Suosittelen lämpimästi laboratorioalaa, joka on erittäin mielenkiintoinen työ ja ura, ja kollegat ovat kannustavia ja mukavia.”
Bioanalyytikko
Heidi Pirttikangas
”Aloitin 24 vuotta sitten bioanalyytikko-opinnot vähän vahingossa. Minusta piti tulla patologi, mutta ammattikorkeakoulun pääsykokeissa haastatteleva opettaja houkutteli patologian opinnoilla aivan eri ammattiin. Kiinnostus patologiaan katosi opintojen tiimellyksessä, kun tajusin ammattiin kuuluvan erilaisten näytteiden ottoa. Minusta tulikin maailman paras näytteenottaja! Nautin tehdä työtä ihmisten parissa. Bioanalyytikkoliittoon kuuluminen oli luonnollinen valinta heti opintojen alusta alkaen, koska pieni ammattikuntamme tarvitsee yhteen hiileen puhaltamista ja joukkovoimaa.”
Bioanalyytikko
Maija-Kaisa
Laitinen
”Hakeuduin alalle, koska halusin työskennellä sekä ihmisten että laboratoriotutkimusten parissa. Opiskelu oli alusta asti juuri sitä mitä olin haaveillut ja ajatellut, monipuolista ja kiinnostavaa!
Työ on ollut juuri niin monipuolista ja mielenkiintoista mistä opiskelut antoivat esimakua. Reilu kymmenen vuotta on kulunut päivystyslaboratoriossa ja edelleen nautin työstäni – töihin on aina kiva mennä. Päivystystyössä sitä kokee olevansa tärkeässä roolissa, kun näkee potilaiden hoidon alusta alkaen.
Liittoon kuuluminen mahdollistaa verkostoitumisen kollegoiden kanssa. Erilaiset liiton tarjoamat edut sekä liiton tuki hankalissa tilanteissa ovat myös yksi syy kuulua ammattilaisten joukkoon. Koulutus- ja virkistystapahtumat, joita liitto ja alueyhdistykset tarjoavat, tuovat sopivaa vastapainoa työelämän rinnalle. ”