Viikin löytöeläintalo
Viikin löytöeläintalo on Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläinten virallinen talteenottopaikka. Toimintaa hoitaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry. Löytöeläintä tulee eläinsuojelulain mukaan hoitaa löytöeläinpaikassa 15 vuorokauden ajan. Tänä aikana omistaja voi noutaa lemmikkinsä takaisin kotiin hoitokuluja vastaan. Ajan umpeuduttua entinen omistaja menettää oikeutensa lemmikkiin.
Eläimet, joiden omistajaa ei tavoiteta lain määrittelemän 15 vuorokauden kuluessa, siirtyvät HESYn omistukseen. Ne siirretään etsimään uutta kotia HESY-keskukseen yhdistyksen eläinten sijoitusperiaatteiden mukaisesti. Eläimille tarjotaan perusteellinen eläinlääkärin tarkastus ja kattava hoito-ohjelma, johon sisältyvät muun muassa loishäätö ja rokotteet. Lisäksi HESY leikkaa kissat, koirat ja kanit sekä tunnistusmerkitsee sirutettavissa olevat eläimet ja rekisteröi eläinten omistajatiedot ennen uuteen kotiin sijoittamista.
Oletko kadottanut tai löytänyt lemmikin?
Jos olet kadottanut tai löytänyt lemmikin Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten tai Kirkkonummen alueella tai lähellä näiden kuntien rajaa, ota yhteys Viikin löytöeläintaloon:
• yhteyslomakkeella
• sähköpostitse viikki@hesy.fi
• puhelimitse 040 1980 778 (ma-pe klo 8–19, la, su ja pyhäpäivät 9–16)
Löytöeläinten jatkohoito HESYllä
Viikin löytöeläintalolta lunastamattomat löytöeläimet sekä muista syistä sijoitukseen otetut lemmikit toimitetaan jatkohoitoon HESYlle. Eläimet elävät HESYn hoivissa siihen saakka, kunnes niille löytyy uusi koti.
HESY huolehtii myös Siuntion löytöeläimistä koiria lukuun ottamatta. HESY auttaa resurssiensa mukaan maakuntien eläinsuojelujärjestöjä sekä avustuksilla että ottamalla eläimiä hoitoon omiin tiloihinsa. Lisäksi HESYn hoitoon tulee eläimiä sosiaalisista syistä eli omistajan vaikeutuneen elämäntilanteen takia.
Ennen uuteen kotiin luovuttamista kaikki eläimet käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa. Kissat, koirat, kanit ja muut suuremmat eläimet tunnistusmerkitään mikrosirulla ja tatuoimalla ja niiden tiedot rekisteröidään. Lisäksi ne rokotetaan ja niille annetaan loishäätö lajikohtaisten suositusten mukaisesti. Kissat, koirat ja kanit leikataan. Kissanpennun hankkiva sitoutuu tuomaan pennun leikattavaksi HESY-keskukseen sovittuna aikana.
Haluatko lemmikin HESYn kautta?
Aloita täyttämällä hakemuslomake. (Huom! Lomakkeen täyttäminen on mahdollista vain arkisin klo 8–23.) HESY luovuttaa eläimiä pääasiassa pääkaupunkiseudulla asuville täysi-ikäisille henkilöille. Eläimen ottaja sitoutuu noudattamaan luovutusehtoja ja pitämään eläimestä hyvää huolta.
Uuteen kotiin luovutettavasta eläimestä peritään maksu, joka kattaa osan sen hoidosta aiheutuneista eläinlääkärikuluista. Luovutusmaksu määräytyy eläimen ja sen iän mukaan. Ajantasaiset luovutusmaksut löydät täältä.
Eläimiä ei saa ensimmäisellä käyntikerralla mukaan, vaan vasta harkinta-ajan jälkeen. Luovutuksista vastaava eläintenhoitaja käy läpi hakemuslomakkeet ja haastattelee kaikki eläimen hankintaa harkitsevat. Tältä pohjalta hän osaa suositella eläimen ottajalle tälle parhaiten sopivaa eläinyksilöä.
Lue lisää kotia etsivistä eläimistä, niiden hoidosta ja luovuttamisesta uuteen kotiin.
Hylätyt kissat – vakava eläinsuojeluongelma Suomessa
Kissojen heitteillejättö on Suomessa vakava eläinsuojelullinen ongelma. Vuosittain arviolta 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin. Näistä vain pieni osa haetaan takaisin alkuperäisiin koteihinsa. Todellisuudessa hylättyjen kissojen määrä on paljon suurempi. Populaatiokissat eli vailla omistajan huolenpitoa ulkona elävät ja keskenään hallitsemattomasti lisääntyvät kissat muodostavat suuren osan näistä tilastojen ulkopuolelle jäävistä hylätyistä kissoista.
Kissa on Suomen kaltoinkohdelluin lemmikkieläin. Tähän ovat syynä paitsi haitalliset uskomukset myös kissan heikko asema ja arvostuksen puute. Kissoja saa helposti ja usein jopa ilmaiseksi eikä vapaana ulkoillutta kissaa yritetä välttämättä etsiä, jos se ei palaa kotiinsa ja häviää.
Populaatiokissat kurjuuden kierteessä
Kodittomien kissojen suurta määrää pitävät yllä eritoten populaatiokissat. Populaatio voi saada alkunsa jo yhdestä vapaasti ulkoilevasta tai hylätystä leikkaamattomasta kissasta. Kissalauma voi suhteellisen lyhyessä ajassa kasvaa kymmen- tai jopa satapäiseksi. Populaatiokissojen kohtalo on usein kurja. Osa kuolee nälkään ja pakkasiin, osa jää henkiin kasvattamaan usein sisäsiittoista ja puolivilliä populaatiota. Kissat kärsivät nälästä, sairauksista ja sisäsiittoisuuden aiheuttamista kehityshäiriöistä. Valtaosa kissoista pelastuu eläinsuojeluyhdistysten ja vapaaehtoisten suorittamien loukutusten ansiosta, mutta valtaosa jää luontoon jatkamaan kurjuuden kierrettä.
Leikkauttaminen ja tunnistusmerkintä parantavat kissan asemaa
Kissa tulee sukukypsäksi 6–12 kuukauden iässä ja lisääntyy tehokkaasti. Naaraskissa voi saada jopa kolme pentuetta vuodessa, ja elämänsä aikana kymmeniä. Kissojen leikkauttaminen onkin todella tärkeää kissapopulaatioiden ja Suomessa vallitsevan kissakriisin hallinnassa. Leikkauttaminen on tehokkaimpia tapoja ehkäistä ei-toivottujen kissanpentujen syntymistä ja kissojen heitteillejättöjä. Vanhoista haitallisista uskomuksista poiketen sisäkissa voi olla täysin tyytyväinen elämäänsä eikä leikkauttaminen muuta kissan saalistusviettiä. Yleensä leikkaaminen hillitsee kissan ”menohaluja”, mikä tekee sen ja omistajansa elämästä mukavampaa.
Toinen keino, jolla kodittomien kissojen määrää voidaan vähentää, on tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti. Tunnistusmerkityn ja rekisteröidyn kissan omistaja saadaan jäljitettyä, mikäli kissa karkaa ja päätyy löytöeläinten talteenottopaikkaan. Sen avulla myös kissansa heitteille jättäneet ja pentutehtailijat saataisiin helpommin rikosvastuuseen. HESY kannattaa kissoille määrättävää tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoitetta, sillä se edistäisi vastuullista eläimenpitoa. Kodittomien kissojen määrä vähenisi, jos eläimen hylkäämisestä jäisi kiinni ja siitä seuraisi rangaistus.
Miten auttaa kodittomia eläimiä?
Hylättyjen lemmikkien auttamisesta koituu HESYlle mittavat menot, jotka koostuvat pääasiassa eläinlääkärikuluista sekä eläinten jokapäiväisestä hoidosta. Suurin osa yhdistyksen toiminnasta rahoitetaan jäsenmaksuin, lahjoituksin, lipaskeräyksin, kannatustuotteita myymällä sekä järjestämällä tapahtumia. Ilman yksityishenkilöiltä saatua tukea kodittomien eläinten auttaminen ei olisi mahdollista nykymittakaavassa. Myös vapaaehtoisilla on erittäin tärkeä rooli HESYn toiminnassa.
1. Lahjoita rahaa tai tarvikkeita
Jokainen rahalahjoitus, pienikin, on tärkeä. Lahjoitusvarat käytetään hädänalaisten eläinten auttamiseen. Kätevimmin teet lahjoituksen verkkokaupan kautta. Lahjoituksen voi tehdä myös tekstiviestitse, MobilePaylla tai tilisiirtona. Lue lisää täältä.
HESY-keskuksen eläinasukkaat tarvitsevat ruokaa ja tarvikkeita. Lue ohjeet tavaralahjoituksen antamiseen täältä.
Raha- ja tavaralahjoitusten lisäksi testamentit ovat tärkeä osa HESYn toiminnan rahoitusta. Yleishyödyllisenä yhdistyksenä HESYn ei tarvitse maksaa saamastaan testamentista perintöveroa, ja testamenttilahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme kodittomien lemmikkien hyväksi. Lue lisää testamenttaamisesta.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa, jonka numero on: RA/2020/755. Lupa on voimassa 01.01.2021 alkaen koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Kerätyt varat käytetään löytöeläinten hoidosta koituviin kuluihin. Varoilla maksetaan eläinlääkärikuluja, lääke- ja laitekustannuksia, hiekka- ja ruokakuluja sekä henkilöstökuluja. Varoja käytetään myös valistus- ja kasvatustyöhön sekä tiedotusmateriaalien tuottamiseen.
2. Liity jäseneksi
Liity jäseneksi Yhdistysavain-sivuilla. Jäsenmaksu on 25 euroa per kalenterivuosi. Ainaisjäsenyyden hinta on 15-kertainen vuosijäsenmaksu eli 375 euroa.
3. Tule vapaaehtoiseksi
Vapaaehtoisten tekemä työ on korvaamaton osa HESYn toimintaa. Apukäsiä kaivataan erityisesti eläintilojen siivouksessa, ihmisystävätoiminnassa, katukeräyksissä, leivontaringissä, tapahtumien järjestelyssä, eläinten kuljetuksissa ja ulkona olevien kissojen pyydystyksessä.
HESY kaipaa jatkuvasti myös sellaisia vapaaehtoisia, jotka voivat antaa oman ammattitaitonsa, asiantuntemuksensa ja erityisosaamisensa käyttöönsä. Onko lehtijuttujen kirjoittaminen, taittaminen, kääntäminen, valokuvaus, markkinointi tai mainonnan suunnittelu omaa aluettasi? Oletko oikeustieteen, biologian tai eläinlääketieteen alan ammattilainen tai opiskelija?
Lue lisää ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hesy@hesy.fi. Otsikoithan sähköpostiviestisi sanalla: vapaaehtoistyö.
4. Tule ostoksille verkkokauppaan
HESYn verkkokaupasta voit ostaa aineettomien lahjojen lisäksi esimerkiksi kortteja, paitoja, kasseja, rintanappeja ja muuta pientä kivaa. Ilahduta ostoksella itseäsi tai ystävää ja autat samalla kodittomia eläimiä!
5. Tilaa uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla HESYn toiminnasta, tapahtumista, vetoomuksista ynnä muusta.
Yhteystiedot
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Muonamiehentie 7
00390 Helsinki
Sähköposti: hesy@hesy.fi
Infopuhelin: 09 5420 0100 (ma-pe klo 9–16)