Kädentaitajaksi kestävästi ja käytännönläheisesti
Laadukasta opetusta
jo yli 90 vuotta
Maalausalan ammattilaiset perustivat Helsingin Maalariammattikoulun vuonna 1930 paikkaamaan pääkaupunkiseudun maalaripulaa. Työelämälähtöisyys ja laadukas opetus olivat koulun lähtökohtia ja ovat sitä edelleen. Meiltä valmistuu osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin.
Monet alan arvostetut yrittäjät ovat HMAK:n kasvatteja. Koululla on ollut hyvät suhteet työelämään jo vuosikymmenten ajan. Tiivis yhteistyö on avannut maalariammattikoululaisille ovia työpaikkoihin ja yritykset puolestaan ovat saaneet tiimeihinsä motivoituneita tekijöitä.
Yli 90-vuotisen historiansa aikana Helsingin Maalariammattikoulun opintotarjonta on laajentunut. Nykyään meiltä valmistuu maalareiden lisäksi lattianpäällystys-, restaurointi- ja sisustusalan ammattilaisia. Meillä voi opiskella pintakäsittelyalan ja taideteollisuusalan perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon.
Opi kestävää kädenjälkeä käytännönläheisesti
Meillä pääpaino on tekemällä oppimisessa. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan tulevaa ammattiaan käytännön työtehtävissä. Osa opinnoista suoritetaan koulun omissa tiloissa ja osa opettajien vetämissä aidoissa tilaustyökohteissa. Itse koulurakennus toimii usein harjoitusalustana: opiskelijat maalaavat, päällystävät ja sisustavat tiloja.
Toinen tärkeä osa opintoja ovat työelämäjaksot. Alan arvostetut yritykset ottavat mielellään opiskelijoitamme työpaikoille oppimaan lisää. Autamme opiskelijoita ja yrityksiä kohtaamaan toisensa etsimällä kullekin opiskelijalle sopivan työelämässä oppimisen paikan. Työelämäjaksoilla opiskelijat pääsevät oikeisiin, mielenkiintoisiin töihin oppimaan ammattilaisilta. Moni opiskelija on valmistuttuaan myös työllistynyt näihin yrityksiin.
Opiskelu on kaikille maksutonta ja koulu tarjoaa työvälineet, materiaalit sekä vaatteet. Opetus on suomenkielistä.
Opiskelijoiden kokemuksia
”Luokkatoverit ovat ihan mahtavia ja opettajat auttavat sinua tarpeidesi mukaan. Täällä pääsee laajasti rakentamaan koulua. Pystyy vaikuttamaan, miltä se näyttää. Se on tosi mageeta.Tämä koulu on vanha, joten sillä on tosi hyviä kontakteja firmoihin. Mäkin olen ollut työharjoittelussa yhdessä niistä. Sitä kautta varmasti saa töitä, jos vain itse tekee sen eteen asioita. Tällä alalla työllistyy varmasti hyvin.”
Erika Malmstedt, maalari
”Maalarin työ on itsenäistä työtä. Jos tykkää keskittyä omaan hommaan, niin suosittelen maalarialaa. Täällä on ollut mukavaa opiskella. Hyvähenkistä porukkaa ja opettajat osaa oikeasti näyttää, miten homma menee. Eikä haittaa, jos menee pieleen. Sitten asia käydään läpi uudestaan. Kannattaa tulla ahkerin ja reippain mielin ja tarttua hommasta kiinni. Täältä saa hyvän pohjan pintakäsittelijä- ja maalaritöihin.”
Eero Lumikangas, maalari
”Mua on kiinnostanut jo pitkään käytännönläheinen duuni. Sisustaminen, maalaus ja kaikki luovempi raksaduuni kuulosti tosi mieluisalta. Päädyin siksi hakemaan tänne.
Olen tykännyt tosi paljon. Pääsee purkamaan omia visioitaan ja työskentelemään aivan upeiden ihmisten kanssa. Täällä ei tuomita tai syrjitä ketään. Täällä on tosi mukava ja ystävällinen meininki. Opettajien kanssa saa jutella ja he auttavat, jos tulee jotain kysyttävää. Meillä on sellainen maine, että työtä löytyy riippumatta siitä, mikä alan tämänhetkinen tilanne on.”
Rietu, sisustaja
Pintakäsittelyalan perustutkinnot
Pintakäsittelyalan perustutkinnossa opit maalarin tai lattianpäällystäjän perustyötehtävät niin, että voit valmistuttuasi siirtyä työskentelemään alalle. Helsingin Maalariammattikoulusta saat hyvät eväät työelämään ja kehität kädentaitosi ammattimaiseksi.
Maalari
Maalarin opinnoissa opit maalaamaan ja työskentelemään rakennustyömailla. Valmistuttuasi osaat myös perusteet tapetoinnista, tasoitetöistä ja ruiskumaalauksesta.
Opintoihin kuuluu lisäksi valinnaisia jaksoja, joista voit valita itseäsi eniten kiinnostavat. Näitä ovat esimerkiksi rakenteiden korjaus, mukailumaalaus, lattianpäällystys sekä puupintojen käsittely.
Hyvä maalari on kärsivällinen ja hänellä on hyvät motoriset taidot. Tärkeintä on kuitenkin halu oppia jatkuvasti uutta ja kiinnostus alaan.
”Maalarin työssä antoisinta on konkreettisesti nähdä oman työn tulos. Työ on vaihtelevaa ja sopivasti fyysistä.”
Inni
maalariopettaja
Lattianpäällystäjä
Lattianpäällystäjän opinnoissa opit tekemään esityöt sekä asentamaan erilaisia lattianpäällysteitä, kuten mattoja ja laminaatteja. Lisäksi opit käyttämään työvälineitä sekä arvioimaan ja laskemaan materiaalien riittävyyttä.
Valinnaisiin opintoihin kuuluu esimerkiksi märkätilojen laatoitusta, tapetointia, panelointia ja maalaustöitä. Voit valita itseäsi eniten kiinnostavat valinnaiset opinnot.
Lattianpäällystäjä tarvitsee hyvää fyysistä kuntoa ja pitkäjännitteisyyttä — sekä tietysti kiinnostusta alaa kohtaan. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ovat myös tärkeitä, sillä työmailla toimitaan yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa.
”Pidän erityisesti pienten työkohteiden vaihtelevuudesta. Silloin pääsee käyttämään monenlaisia materiaaleja ja tapaamaan erilaisia ihmisiä.”
Jouni
lattianpäällystyksen opettaja
Taideteollisuusalan perustutkinnot
Taideteollisuusalalla korostuvat esteettisyys, visuaalisuus, kulttuuriosaaminen sekä kädentaidot. Yrittäjyys on yleistä.
Taideteollisuusalan perustutkinnossa opit sisustajan tai restauroijan perustyötehtävät ja voit valmistuttuasi siirtyä suoraan työelämään. Helsingin Maalariammattikoulussa kehität kädentaitojasi osaavien opettajien ja yhteistyökumppaneiden ohjauksessa ja saat hyvät eväät työelämään.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia yrittäjänä tai työntekijänä kädentaitoa ja visuaalista silmää vaativissa tehtävissä. Voit työskennellä taideteollisuusalalla asiakaspalvelun, myynnin, korjauksen, rakentamisen ja huollon parissa ja työllistyä esimerkiksi restaurointi-, pintakäsittely- tai rakennusalan yrityksiin. Voit myös tehdä töitä oman osaamisesi mukaan eri kulttuurialan toimijoiden lavastamoissa, tarpeistoissa tai kokoelmissa.
”On hienoa olla muuttamassa maailmaa rakennusrestauroinnin keinoin kertakäyttökulttuurista
kestävään elämään. Opiskelijoita ja opettajia yhdistää rakkaus kauniisiin ympäristöihin sekä kiinnostus ja kunnioitus perinteisiin kädentaitoihin.”
Marika
restauroinnin opettaja
Restauroija, artesaani
Restauroijan opinnot suorittaneena artesaanina osaat restauroida kohteita yhteistyössä muiden alan työntekijöiden kanssa. Maalariammattikoulussa restauroinnin pääpaino on rakennusten ja huonekalujen pinnoissa. Restauroijana hallitset työssäsi eri pintamateriaalien korjaus- ja huoltotyöt, tunnet perinteisiä materiaaleja ja työmenetelmiä sekä osaat käyttää myös moderneja tuotteita. Lisäksi osaat suunnitella työtäsi, huolehtia työturvallisuudesta ja dokumentoida työprojektit.
Restaurointi vaatii teknistä ammattitaitoa, halua oppia jatkuvasti uutta sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia, hyödyntää digitaalisia mahdollisuuksia ja työskennellä yhdessä toisten kanssa.
Restauroijan työn tuloksena rakennusten tai huonekalujen kulttuurihistoriallinen arvo säilyy.
Sisustaja, artesaani
Sisustajan opinnoissa opit suunnittelemaan ja toteuttamaan sisustuskokonaisuuksia asiakkaille. Työtä tehdään usein tiimeissä, joissa tekijät ovat erikoistuneet eri osaamisalueisiin. Siksi myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä.
Sisustusalan artesaanina olet moniosaaja. Voit toimia yrittäjänä tai työntekijänä tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, palvelujen suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa tai myyntityössä.
Sisustusalan artesaanin koulutus ja työkokemus on myös erinomainen väylä sisustussuunnittelijan tai sisustusarkkitehdin opintoihin.
Hae pintakäsittely-ja taideteollisuusalan perustutkintoihin
Helsingin Maalariammattikoulun perustutkintoihin voi hakea kuka vain. Aiempaa kokemusta alalta ei tarvita. Kiinnostus ja halu oppia riittävät! Lähtötasovaatimuksena on vähintään peruskoulu tai vastaavat tiedot ja taidot. Opetuskieli on suomi.
Perustutkintoihin haetaan joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Yhteishaku on tarkoitettu sellaisille hakijoille, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä ammatti- tai muuta tutkintoa. Yhteishaku on valtakunnallinen ja se järjestetään keväisin. Jatkuvassa haussa puolestaan voi hakea kuka tahansa perustutkinnon suorittamisesta kiinnostunut. Hakemuksen voi täyttää milloin tahansa.
Tutustu perustutkintoihin tarkemmin sivuillamme!
Opintojen aloitus
Uusia koulutuksia alkaa yleensä neljä kertaa vuodessa. Kesäloman jälkeen alkaviin opintoihin voi hakea sekä yhteishaussa että jatkuvassa haussa. Myöhemmin syksyllä ja keväällä alkaviin opintoihin voi hakea vain jatkuvassa haussa. Jatkuvan haun aloitus joustaa aiemman osaamisen mukaan.
Opintojen kesto
Ammatillinen perustutkinto on toisen asteen tutkinto. Sen laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Perustutkinnon suorittaminen kestää peruskoulupohjaisella opiskelijalla noin kolme vuotta. Lukion tai ammattikoulun käyneellä kesto on noin kaksi vuotta. Kaksoistutkinnon (ammatillinen perustutkinto ja lukio) suorittajilla kesto on keskimäärin kolme vuotta. Opiskeluajan tarkka pituus on yksilöllinen ja riippuu aiemmasta osaamisesta.
Ammatillisen perustutkinnon suorittamisen jälkeen olet valmis työelämään tai jatkamaan opintoja korkea-asteella.
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot alalla työskenteleville
Jos työskentelet jo alalla, ammatti- tai erikoisammattitutkinto sopii sinulle. Helsingin Maalariammattikoulussa voit suorittaa pintakäsittely- ja taideteollisuusalojen ammatti- ja erikoisammattitutkinnon. Pintakäsittelyalalla tutkintonimikkeitä ovat esimerkiksi rakennusmaalari, maalarimestari, mattoasentaja ja lattiamestari, taideteollisuusalalla kultaaja- ja restaurointimestari.
Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen koulutukset järjestetään oppisopimuskoulutuksena oman työn ohessa. Tutkintoihin on jatkuva haku.
Lue lisää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista sivuiltamme
Helsingin
Maalariammattikoulu
Kornetintie 2b
00380 Helsinki
050 435 1060
kanslia@hmak.com
hmak.com
Perustutkinnot
Anu Karanko
Opinto-ohjaaja
050 441 7745
anu.karanko@hmak.com
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
Päivi Korpinen
Asiakkuusvastaava
050 546 7770
paivi.korpinen@hmak.com
hmak.com/yhteystiedot