Hyvä Iitin Vuokratalojen asukas!
Kiitos, että olet valinnut kodiksesi Iitin Vuokratalot. Teemme parhaamme, että asumisesi olisi mukavaa ja vaivatonta. Tästä oppaasta löydät vastauksia vuokraamiseen, asumiseen ja poismuuttoon liittyviin kysymyksiin sekä tietoa asukkaan vastuista, velvoitteista ja oikeuksista.
Jos jokin asumiseen liittyvä asia askarruttaa sinua, niin ota rohkeasti meihin yhtyettä.
Iitin Vuokratalot Oy
Sisällysluettelo
Vuokrasopimus ja muuttaminen 3
Huoneiston kunnossapito 4
Yleiset tilat ja niiden käyttö 7
Jätehuolto 8
Ekologisen ja taloudellisen asumisen vinkkejä 8
Kodin lajitteluohjeet 9
Asumisviihtyvyys 10
Asukastoiminta 10
Turvallisuus 11
Toimintaohjeet hätätilanteissa 12
Pois muuttaminen ja vuokrasuhteen päättyminen 13
Järjestyssäännöt 14
Lemmikkieläinten säännöt 15
Autopaikoitussäännöt 16
Vastuunjakotaulukko 17
Vuokrasopimus ja muuttaminen
Vuokravakuus
Vuokravakuus maksetaan ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuusmaksu on korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuus palautetaan noin kuukauden kuluessa siitä, kun vuokrasuhde on päättynyt. Vakuutta voidaan käyttää asukkaan poismuuton jälkeen, mikäli asuntoa on vahingoitettu tai asukas ei ole hoitanut velvoitteitaan, joita ovat esimerkiksi loppusiivous, asunnon kaikkien avainten palauttaminen ja vuokranmaksu. Rahallisen maksun lisäksi hyväksymme vuokravakuudeksi Kelan maksusitoumuksen tai muun vastaavan vakuuden.
Vuokrasopimus
Vuokrasopimus tehdään kirjallisena ja se on muodoltaan joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikainen vuokrasopimus sitoo molempia osapuolia sopimuksen ajan. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa, kunnes se irtisanotaan tai puretaan. Irtisanomisaika on yksi (1) kalenterikuukausi. Pariskuntien vuokrasopimus tehdään molempien nimiin.
Asunnon alkutarkastus
Iitin Vuokratalot tarkastaa asunnon ennen uuden asukkaan muuttoa. Asukkaan on kuitenkin taloon muuttaessaan myös itse tarkastettava asunto ja ilmoitettava havaitsemistaan vioista tai puutteista. Huoneistokortti tulee palauttaa viimeistään kahden viikon kuluttua muutosta.
Muuttoilmoitus
Muuttoilmoitus on tehtävä pysyvän muuton tai yli kolme kuukautta kestävän oleskelun yhteydessä. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa, ja se täytyy olla tehtynä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoituksen tiedot päivittyvät samanaikaisesti sekä Postiin että Digi- ja väestötietoviraston (dvv.fi) ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään.
Kotivakuutus
Vuokralaisen kannattaa ehdottomasti ottaa kotivakuutus. Se korvaa esimerkiksi varkaudesta tai vesivahingosta henkilökohtaiselle irtaimistolle koituneet vahingot.
Sähkösopimus
Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Sopimuksen tulee olla voimassa siitä päivästä alkaen, jolloin asukas saa avaimet.
Vuokranmaksu
Vuokran ja mahdollisten sauna- ja autopaikkamaksujen eräpäivä on kuukauden 5. päivä. Kelan asumistuet tulee ohjata maksettavaksi suoraan vuokrataloyhtiön tilille. Muista vähentää asumistuen osuus vuokraa maksaessasi.
Vuokrantarkistus
Vuokran määrä tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitamme kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen sen voimaantuloa. Lähetämme kerran vuodessa tilisiirtolomakkeen. Vuokra maksetaan kuukausittain siitä löytyvää viitenumeroa käyttäen.
Vaikeudet vuokranmaksussa
Vuokra on tärkeää maksaa ajallaan. Mikäli sinulla on vaikeuksia vuokran maksamisessa, ota viipymättä yhteyttä Iitin Vuokrataloihin. Muista myös tarkistaa, onko sinulla oikeutta saada asumis- tai toimeentulotukea. Maksamaton vuokra siirretään perintään aikaisintaan 2 viikkoa eräpäivän jälkeen. Tästä aiheutuu lisäkuluja asukkaalle.
Huoneiston kunnossapito
Jääkaapin ja pakastimen sulattaminen
Sulata jääkaappi ja pakastin kerran vuodessa. Sulatuksen yhteydessä kannattaa siivota myös jääkaapin ja pakastimen takaosat.
- Tyhjennä jääkaappi ja pakastin.
- Ota laitteista virta pois.
- Suojaa jääkaapin ja pakastimen ympäristö pyyhkeillä, ettei vesi pääse sulaessaan valumaan lattialle.
- Laita laakea astia pakastimen pohjassa olevan aukon tai pohjan etureunassa olevan kourun eteen. Sulava vesi ohjautuu näin astiaan. Muussa tapauksessa kerää vesi laitteen pohjasta.
- Sulamisen jälkeen pyyhi jääkaapin ja pakastimen sisäosat ja ulkopinnat.
- Pyyhi ovien tiivisteet.
- Vedä jääkaappi ja pakastin paikoiltaan.
- Imuroi laitteen takaosasta pölyt.
- Puhdista jääkaapin takana oleva sulamisveden poistoputki laitteen valmistajan ohjeiden mukaisesti.
- Aseta jääkaappi takaisin paikalleen.
Liesikuvun puhdistaminen
Puhdista liesikupu ja sen rasvasuodatin vähintään kaksi kertaa vuodessa. Pese rasvasuodatin miedolla pesuaineliuoksella tai pistä se astianpesukoneeseen.
Ilmanvaihtoventtiilien
puhdistaminen
- Puhdista ilmanvaihtoventtiilit pölystä vähintään kaksi kertaa vuodessa.
- Mikäli venttiilin saa irti, pese se tarvittaessa miedolla pesuaineliuoksella.
- Venttiilin säätöjä ei saa muuttaa.
- Venttiiliä ei saa peittää tai sulkea.
Korvausilmaventtiilit
Puhdista korvausilmaventtiilit säännöllisesti liasta ja pölystä, jotta sisäilma pysyy raikkaana ja hyvänä. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat ikkunoiden yläpuitteissa tai seinällä ja ne on pidettävä aina auki. Kovilla pakkasilla venttiilit voi sulkea, kunhan ne sään lauhduttua avataan uudestaan.
Irrota venttiili
Puhdista suodatin imuroimalla tai pesemällä
Laita venttiili takaisin paikoilleen
Kylpyhuone ja viemärit
Ilmoita vuotavasta WC-pöntöstä tai hanasta huoltoon. Vuotavat vesikalusteet saattavat moninkertaistaa vedenkulutuksen. Suosittelemme kuivaamaan suuret pyykkimäärät kuivaushuoneessa tai ulkona.
Pesualtaaseen tai wc-istuimeen ja sitä kautta viemäriin ei saa laittaa mitään sinne kuulumatonta
Viemärin avaamisesta syntyvän laskun maksaa asukas, mikäli hän on laittanut WC-pönttöön jotakin sinne kuulumatonta.
Lattiakaivon puhdistaminen
Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivo säännöllisesti. Tulviva lattiakaivo voi aiheuttaa vakavan vesivahingon.
- Irrota lattiakaivon kansi.
- Poista lattiakaivoon kertyneet roskat ja hiukset.
- Pese kaivo esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla ja suihkuta.
- Laita kansi takaisin paikoilleen.
Jos asunnossa haisee viemäriltä, syynä saattaa olla kuivunut lattiakaivo tai irronnut puhdistustulppa. Hajulukko saadaan toimimaan laskemalla vettä viemäriin tai uusimalla tulppa.
Parveke
Poista parvekkeelta säännöllisesti lumi ja roskat.
Huoneiston remontit
Huomiothan, että huoneistossa ei saa tehdä remonttia ilman vuokranantajan lupaa. Tämä koskee myös maalaamista. Keittiöön saa asennuttaa astianpesukoneen, mikäli asennuksen suorittaa tarvittavat luvat omaava LVI-asentaja. Astianpesukoneen alle tulee laittaa vuotosuoja. Asukas maksaa itse asennuskustannukset
Yleiset tilat ja niiden käyttö
Varastot
Talossa on erilliset säilytystilat polkupyörille ja muille ulkovälineille. Varastotiloissa ei saa säilyttää palavia nesteitä eikä polttomoottorilla varustettuja laitteita. Myös huoneistokohtaisessa varastossa polttoaineiden säilyttäminen on kielletty. Paloturvallisuussyistä varastojen käytävillä ei saa säilyttää tavaraa.
Jokaiseen asuntoon kuuluu erillinen irtainvarasto. Varastot on numeroitu huoneistonumeroita vastaavasti. Muista tyhjentää ja siivota irtainvarasto poismuuton yhteydessä.
Rappukäytävä
Porraskäytävät ja muut kulkureitit on pidettävä tyhjinä paloturvallisuussyistä. Porraskäytävässä olevat tavarat voivat vaaratilanteessa estää tai hidastaa talosta poistumista, aiheuttaa tulipalon leviämistä tai tuottaa palaessaan myrkyllisiä kaasuja.
Pesutupa ja kuivaushuone
Omassa kylpyhuoneessa kannattaa kuivattaa vain pieniä määriä pyykkiä. Muissa huoneissa pyykin kuivaaminen ei ole suositeltavaa, sillä kosteus voi tiivistyä ikkunoihin tai vaurioittaa rakenteita. Pesutupa ja kuivaushuone on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Ohjeet niiden käyttöön löytyvät pesutuvan seinältä.
Sauna
Mikäli talossa on sauna, vuokralainen voi halutessaan varata oman saunavuoron. Saunamaksu peritään vuokranmaksun yhteydessä. Saunomisohjeet löytyvät saunan seinältä.
Piha-alueet ja huoneistopihat
Asukkaat huolehtivat asuntopihojen ja terassien kunnosta ja siisteydestä itse. Yhtiö vastaa lasten leikkipaikkojen kunnossapidosta ja siisteydestä. Ilmoita huoltoyhtiöön, mikäli huomaat rikkoutuneen leikkivälineen tai muita puutteita.
Koneet ja laitteet
Käytä koneita ja laitteita käyttöohjeiden mukaan. Ilmoita huoltoyhtiölle, mikäli laitteissa ilmenee vikaa.
Huoneiston remontit
Huomiothan, että huoneistossa ei saa tehdä remonttia ilman vuokranantajan lupaa. Tämä koskee myös maalaamista. Keittiöön saa asennuttaa astianpesukoneen, mikäli asennuksen suorittaa tarvittavat luvat omaava LVI-asentaja. Astianpesukoneen alle tulee laittaa vuotosuoja. Asukas maksaa itse asennuskustannukset.
Jätehuolto
Jätteet on tärkeää lajitella oikein, sillä niitä hyödynnetään kierrätyksessä ja energiantuotannossa.
Jätehuolto, lajittelu ja kierrätys
Taloyhtiössä lajitellaan erikseen poltettava jäte eli loppujäte, biojäte, muovi, kartonki, paperi, lasi ja metalli. Taloyhtiön jätepisteeseen ei saa tuoda esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromua, huonekaluja tai ongelmajätteitä, kuten lääkkeitä, paristoja, akkuja ja maaleja. Vie ongelmajätteet lähimpään keräyspisteeseen.
Lisätietoa jätelajittelusta löytyy osoitteesta
kymenlaaksonjate.fi.
Lajittele tehokkaasti
- Pyri lajittelemaan jätteet mahdollisimman hyvin.
- Litistä ja taita pahvi- ja kartonkipakkaukset ja laita ne sisäkkäin, jolloin ne vievät vähemmän tilaa
- keräysastiassa.
- Lasin keräykseen saa laittaa vain pulloja ja purkkeja, joissa säilytetään ruokaa. Laita lasiastiat, posliinit, ikkunalasi ja muut lasijäte loppujätteeseen.
- Täytä jäteastiat tasaisesti niin, että astioiden kannet mahtuvat kiinni.
- Älä jätä roskapusseja tai tavaroita keräysastioiden ulkopuolelle
- Muista viedä roskapussit aina suoraan jäteastiaan, sillä huoneiston ulkopuolelle jätetyt roskat houkuttelevat hiiriä, rottia ja lintuja. Huolehdithan omalta osaltasi jätekatoksen siisteydestä.
Ekologisen ja taloudellisen asumisen vinkkejä
Lämmitys
Kodin suositeltava sisälämpötila on 20–22 °C.
Makuuhuoneessa lämpötila kannattaa säätää hieman alhaisemmaksi. Huolehdithan, ettet peitä patteria ja termostaattia verhoilla tai huonekaluilla. Pidä pesutilan lattialämmitys aina päällä.
Vedenkäyttö
Vedenkulutustottumuksia on hyvä miettiä. Erityisesti lämpimän veden käyttöä kannattaa tarkkailla, sillä se on lähes kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Älä tiskaa juoksevan veden alla. Sulje suihkun hana aina, kun et käytä vettä, eli esimerkiksi hiustenpesun ja saippuoinnin ajaksi. Ilmoita vuotavasta hanasta ja WC-pöntöstä huoltoyhtiöön.
Ilmanvaihto
Kerrostaloissa on automaattinen ilmanvaihto.
Rivitaloissa on yleensä asuntokohtainen poistoilmakone, jota säädellään liesituulettimesta. Koneen tulee olla aina päällä. Kotoa pois lähtiessä säätimen voi asettaa pienimmälle asetukselle (1). Kotona ollessa hyvä asetus on 2. Säädä ilmanvaihto tehokkaammalle (taso 3-4) saunan ja suihkun jälkeen sekä pyykinkuivauksen ajaksi vähintään puoleksi tunniksi, jotta pesutila kuivuu.
Asumisviihtyvyys
Kiinteistön järjestyssäännöt
Yhteiset pelisäännöt helpottavat arkea ja luovat viihtyvyyttä. Järjestyssäännöt sisältävät asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ohjeita. Muista tutustua oman taloyhtiösi sääntöihin.
Tupakointi asunnossa ja parvekkeella
Sisätiloissa tupakointi aiheuttaa mittavaa vahinkoa asunnolle ja häiritsee muita asukkaita. Asunto, jossa on tupakoitu, joudutaan remontoimaan. Siksi tupakointi on kielletty asuinhuoneistoissa ja yhteisissä tiloissa. Huomioithan muut asukkaat tupakoimalla etäällä rakennuksista, sillä ilmanvaihdon myötä savu kulkeutuu ulkoa asuntoihin.
Lemmikkieläimet
Lemmikit ovat tervetulleita asumaan Iitin Vuokrataloihin. Huolehdithan, ettei lemmikkisi aiheuta häiriöitä muille. Omistajan on valvottava, etteivät eläimet tee tarpeitaan kiinteistön alueella. Asukas vastaa lemmikin aiheuttamista tuhoista.
Naapurisopu
Kerros- ja rivitalossa asuminen edellyttää joustavuutta. Normaalit elämisen äänet kuuluvat asiaan, eikä naapureilta voi vaatia täyttä hiljaisuutta. Muistathan kuitenkin ottaa muut asukkaat huomioon, ja noudattaa järjestyssääntöjä sekä muita yhteisiä pelisääntöjä. Mahdollisista juhlista on hyvä tiedottaa naapureita etukäteen. Kiinteistössä on
hiljaisuus klo 22–06.
Häiriötilanteet
Jatkuviin ja toistuviin häiriöihin tulee puuttua. Esimerkiksi jatkuvasti muihin asuntoihin kaikuva musiikki tai omistajan poissa ollessa usein ja pitkäaikaisesti haukkuva koira eivät kuulu normaaleihin asumisen ääniin. Häiriöilmoitus tehdään aina kirjallisesti ja mielellään useamman naapurin allekirjoittamana.
Häiriötilanteiden ratkaisut
Häiritsevään käyttäytymiseen on hyvä reagoida heti.
Siihen voidaan puuttua monenlaisin keinoin.
- Keskustelu ja sovittelu
- Huomautus
- Varoitus
- Vuokrasopimuksen purkaminen
Asukastoiminta
Asukasdemokratian toimintaperiaatteet
Aravavuokrataloissa on voimassa laki yhteishallinnosta vuokrataloissa (649/1990). Laki antaa asukkaille oikeuden vaikuttaa, antaa lausuntoja vuokralaisten asemaan liittyvissä asioissa ja nimetä edustajansa yhtiön hallitukseen. Lain tarkoituksena on parantaa tiedonjakoa muun muassa erilaisista menettelytavoista, hallinnosta ja asumiskustannusten muodostumisesta sekä lisätä viihtyvyyttä ja turvallisuutta.
Asukkaiden kokous, koolle kutsuminen ja laillisuus
Asukkaiden kokouksen kutsuu koolle asukkaiden pyynnöstä yhtiön edustaja. Asukaskokous on kutsuttava koolle vuosittain tai kun vähintään 1/10 asuntokohteen äänioikeutetuista vuokralaisista sitä vaatii. Kokous on laillinen, kun se on kutsuttu koolle vähintään viikkoa ennen kokousta jokaiseen huoneistoon ja talon ilmoitustaululle jaetulla ilmoituksella.
Päätöksenteko asukkaiden kokouksessa
Asukaskokouksessa äänioikeutettuja ovat 18 vuotta täyttäneet asuntokohteessa vakinaisesti asuvat henkilöt. Samaan toimielimeen ei saa valita useampia kuin yhden henkilön samasta huoneistosta. Kokouksen päätökseksi tulee kanta, jota enemmistö kokouksessa annetuista äänistä on kannattanut. Äänten enemmistöllä ratkaistavissa asioissa ratkaisee äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni, vaaliasiassa kuitenkin arpa. Jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni.
Asukasjäsen
Asukaskokous valitsee keskuudestaan
1-2 jäsentä yhtiön hallitukseen, jonka toimikausi on yksi vuosi.
Turvallisuus
Turvallisuus ja vahinkotilanteet
Tutustu kiinteistön pelastussuunnitelmaan, jotta tiedät, miten toimia onnettomuus- ja vahinkotilanteissa.
Paloturvallisuus
Savu täyttää asunnon jo muutamassa minuutissa, vaikka palo olisi pieni. Pelastuslain mukaan asunnossa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohden. Asukkaan tulee itse huolehtia, että asunnossa on toimiva palovaroitin.
- Testaa palovaroitin kerran kuukaudessa ja vaihda paristo tarvittaessa.
- Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla. Älä koskaan jätä niitä palamaan ilman valvontaa. LED-kynttilät ovat suositeltu ja turvallinen vaihtoehto tavalliselle kynttilälle.
- Hanki kotiin sammutuspeite ja opettele käyttämään sitä.
- Älä koskaan sammuta rasvapaloa vedellä, vaan tukahduta liekit esimerkiksi kattilankannella.
Sähköturvallisuus
Muista seurata sähkölaitteiden kuntoa. Rikkinäisiä laitteita ei tule käyttää. Kylpyhuoneen pistorasioita ei tule käyttää kylvyn tai suihkun aikana. Muista kytkeä kiukaan sulake pois päältä, mikäli käytät asunnon saunaa varastotilana.
Vesivahinkojen ehkäiseminen
- Älä jätä astian- tai pyykinpesukonetta päälle tai jääkaappia tai pakastinta sulamaan ilman valvontaa.
- Sulje astian- ja pyykinpesukoneen hana heti pesuohjelman päätyttyä.
- Puhdista lattiakaivo vähintään kerran kuukaudessa.
- Tarkista hanojen liitokset säännöllisesti.
- Ilmoita vuotavista hanoista ja vesikalusteista viipymättä huoltoyhtiöön.
Avaimet ja lukot
Pidäthän asunnon avaimista huolta. Mikäli avaimet unohtuvat kotiin, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö perii maksun oven avaamisesta. Ennen avaamista henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan. Palauta vuokrasuhteen päättyessä kaikki avaimet Iitin Vuokrataloille. Vuokralainen maksaa hävinneistä avaimista johtuvan uudelleensarjoituksen kustannukset.
Toimintaohjeet hätätilanteissa
Yleinen hätänumero 112
Hätänumeroon soittaminen
Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa, soita hätänumeroon.
- Vastaa kysymyksiin
- Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
- Lopeta puhelu vasta luvan saatuasi
Hätänumeroon ei tule soittaa
- Kiireettömissä tilanteissa
- Kysely- tai tiedustelutarkoituksessa
- Häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa
Yleinen vaaramerkki
- Yhden minuutin pituisen nousevan ja laskevan äänen kuullessasi
- Siirry sisätiloihin
- Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto
- Kuuntele radiota ja noudata annettavia ohjeita
- Vältä puhelimen käyttöä
- Älä poistu alueelta ilman viranomaisten lupaa.
Yleisiä paloturvallisuusohjeita
- Porrashuoneissa sekä kellari- ja ullakkotilojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. Lastenvaunut ja muut vastaavat on säilytettävä niille tarkoitetuissa tiloissa tai asuinhuoneistoissa.
- Rakennuksen seinustalla ei saa säilyttää helposti syttyvää materiaalia.
- Kellari- ja ullakkovarastoissa ei saa säilyttää palavia nesteitä tai kaasuja,
räjähdystarvikkeita eikä tarpeetonta syttyvää tavaraa.
- Älä pysäköi pelastusteille, sillä pelastusajoneuvoilla tulee olla pääsy
rakennuksen välittömään läheisyyteen. - Testaa palovaroittimesi kuukausittain.
- Hanki kotiisi sammutuspeite tai käsisammutin ja opettele käyttämään sitä.
- Tutustu kiinteistössä oleviin turvallisuusjärjestelyihin
Tulipalon sattuessa
- Pelasta itsesi ja vaarassa olevat
- Soita hätänumeroon turvallisesta paikasta
- Sammuta lähimmällä alkusammuttimella
- Rajoita paloa sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmastointi
- Jos porrashuoneessa on savua, pysy asunnossasi
- Opasta palokunta paikalle
- Toimenpidejärjestys voi vaihdella tilanteen mukaan
Pois muuttaminen
ja vuokrasuhteen päättyminen
Irtisanomisaika
Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos vuokrasopimuksen irtisanoo tänään, päättyy se ja vuokranmaksu seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Tee irtisanomisilmoitus kirjallisesti. Lomakkeen voi tulostaa verkkosivuiltamme tai noutaa toimistosta. Määräaikainen sopimus päättyy määräajan viimeisenä päivänä, ellei sopimusta uusita.
Loppusiivous
Seuraavan asukkaan on mukavampi muuttaa asuntoon, kun se on siisti. Tee siis vuokrasuhteen loppuessa huolellinen loppusiivous. Mikäli loppusiivouksessa on puutteita, voi siitä koitua kustannuksia vuokralaiselle.
Palauta avaimet ja täytetty avaintenpalautus- ja loppusiivouslomake toimistolle.
Vakuuden palauttaminen
Vuokravakuus palautetaan vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä, kun avaimet on palautettu, asunto on hyvässä kunnossa ja se on siivottu huolellisesti eikä vuokria ole rästissä.
Muuttosiivous
- Imuroi ja pese lattiat.
- Jätä ruuvit ja koukut paikoilleen.
- Puhdista ja pyyhi kostealla pyyhkeellä kalusteiden rungot, hyllyt, ritilät, laatikostot ja ovet.
- Poista oma astianpesukone ja tulppaa poistoputken liitos ja vesijohtoputki. Kysy tarvittaessa apua huoltoyhtiöstä. Palauta astianpesukoneen tilavaraus kalusteineen entiselleen.
- Vedä liesi paikoiltaan ja puhdista kyljet, tausta, liedenalunen, pinta ja levyt.
- Puhdista uuni, uunipellit ja ritilät.
- Pyyhi kostealla liesikupu ja/tai liesituuletin ja pese rasvasuodatin astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.
- Siirrä jääkaappi paikoiltaan ja imuroi sen takaosa sekä lattia jääkaapin alta.
- Irrota jääkaapin virtajohto ja ja sulata jääkaappi ja pakastin.
- Puhdista jääkaapin sisus, hyllyt ja tiivisteet kostealla, pesuaineliuosta käyttäen.
- Jääkaapin pesun jälkeen jätä sen ovet auki.
- Puhdista kylpyhuoneen WC-istuin, käsienpesuallas, lattiakaivo, ilmanvaihtoventtiili ja sauna.
- Asenna irrotetut kattorasiat ja sokeripalat takaisin.
- Puhdista ilmanvaihtoventtilit.
- Jätä sälekaihtimet (myös itse asennuttamasi) paikoilleen.
- Pese ikkunat. Ilman ollessa pakkasen puolella, pese vähintään sisäpinnat, pyyhi karmit kostealla ja jätä ikkuna-avain esille.
- Tyhjennä ja siivoa terassi, parveke ja varastot. Älä jätä mitään tavaraa asuntoon tai varastoihin.
- Sulje ulko-ovet ja ikkunat.
Järjestyssäännöt
Säännöt on laadittu asukkaiden viihtyvyyden ja kotirauhan turvaamiseksi. Allekirjoittaessaan vuokrasopimuksen asukas ja hänen perheenjäsenensä sitoutuvat noudattamaan näitä järjestyssääntöjä, asukkaat vastaavat myös vieraistaan. Asukkaita velvoittavat näiden sääntöjen lisäksi vuokrasopimus, järjestyslaki sekä yleiset lait ja asetukset.
Yhteiset tilat, porraskäytävät
Porraskäytävien ulko-ovet pidetään lukittuina klo 21.00-7.00. Ulko-ovista ja yhteisten tilojen ovista kuljettaessa on huolehdittava, että ne lukkiutuvat uudestaan ja valot sammutetaan.
- Liikutaan meluttomasti.
- Turha tai häiriötä aiheuttava oleskelu kielletty.
- Tavaraa saa säilyttää vain tähän tarkoitukseen varatuissa varastotiloissa.
- Paloherkkien ja vaarallisten/haitallisten aineiden säilyttäminen kielletty.
- Kulkutiet tulee pitää vapaina (Pelastuslaki 13.6.2003/468).
- Urheiluvälinesuojissa saa säilyttää ainoastaan talon asukkaiden urheiluvälineitä ja lastenvaunuja. Käytöstä poistetut tavarat/välineet tulee poistaa varastoista välittömästi.
- Tupakointi huoneistossa kielletty, rakennuksen välittömässä läheisyydessä ja parvekkeella/terassilla pyydetään huomioimaan muut asukkaat.
- Saunan ja pesutuvan käyttäjä siistii tilat aina
käytön jälkeen.
Pihamaat
- Asennettuja liikennemerkkejä on noudatettava.
- Piha-alueella ei säilytetä tavaraa, polkupyörät ja urheiluvälineet säilytetään niille osoitetuissa paikoissa.
- Roskaaminen on kielletty (Huom! myös tupakantumpit).
- Nurmikoita ja istutuksia ei vahingoiteta.
- Lintuja, oravia ym. eläimiä ei ruokita (jyrsijäongelma).
- Suositellaan purkki-istutuksia, istutuksien tekeminen alle 1m etäisyydelle rakennuksesta on kielletty. Istutukset tulee hyväksyttää yhtiöllä.
Huoneistot ja parvekkeet/terassit
- Huoneistoa on hoidettava HUOLELLISESTI.
- Tupakointi huoneistoissa on kielletty, tupakoinnin aiheuttama korjaustarve ei ole normaalia kulumista, vuokralainen on korvausvelvollinen remonttikustannusten osalta.
- Asukas vastaa huoneiston sisäänkäynnin ja
terassin hoidosta ja puhtaanapidosta. - Ilmanvaihto on pidettävä aina päällä ja korvausilmaventtiileitä ei saa tukkia.
- Lattialämmitys tulee olla aina päällä.
- Huoneistossa ja kiinteistön alueella on annettava asumisrauha muille asukkaille.
- Kiinteistössä on hiljaisuus klo 22.00-6.00 välisenä aikana, jolloin kaikki häiritsevä toiminta on kielletty.
- Asunnossa voidaan joskus järjestää perhejuhlia yms. tilaisuuksia, jotka kestävät myöhempäänkin kuin klo 22.00, mutta näistä on kohteliasta ilmoittaa naapureille etukäteen.
- Palovaroitin tulee testata säännöllisesti ohjeiden mukaan ja se tulee pitää toimintakuntoisena.
- Vesivuodoista ja muista vioista on välittömästi ilmoitettava huoltoyhtiöön.
- WC- ja ym. viemäreihin ei saa kaataa tai päästää aineita, jotka saattavat tukkia/vahingoittaa viemäreitä (esim. vanupuikkoja, vaippoja, öljyä jne.).
- Kaikenlaisen jätteen, nesteen ym. tiputtaminen parvekkeelta on kielletty.
- Grillaaminen on sallittu parvekkeella vain sähkögrillillä, paloturvallisuutta ja siisteyttä noudattaen. Terassilla voi käyttää lisäksi kaasu- tai hiiligrilliä väh. 2 m etäisyydellä rakennuksesta.
- Terassit/Parvekkeet on pidettävä siisteinä ja talvisin niiltä on luotava lumet.
- Terassilla saa säilyttää vain tarkoitukseen soveltuvia terassikalusteita, ei vanhoja huonekaluja esim. sohvia.
- Sadevesijärjestelmät on pidettävä puhtaana ja toiminta- kuntoisena (parvekkeen poistoputki, sadevesikaivot ja – kourut), eikä niitä saa tukkia, esim. vedenkeräimillä.
- Aitauksia tai muita rakennelmia sekä trampoliineja yms. saa rakentaa/asentaa vain yhtiön luvalla.
- Jätteet lajitellaan niille varattuihin paikkoihin lajitteluohjei- den mukaisesti.
- Ollessasi poissa huoneistosta pidempään (yli 2 vk), on siitä ilmoitettava huoltoyhtiöön.
- Noudatettava lemmikkieläinsääntöjä.
- Noudatettava autopaikoitussääntöjä.
- Asunnon oven avaamisesta yleisavaimella, on huoltomiehellä oikeus periä sopimuksen mukainen korvaus. Asukkaan on todennettava henkilöllisyys.
- Asukkaiden aiheuttamat vahingot peritään asukkaalta.
Sääntörikkomus
Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden, huoneiston hallintaan oton tai vuokrasopimuksen irtisanomisen/purkamiseen.
Lemmikkieläinten säännöt
Näiden sääntöjen tarkoituksena on asumisviihtyvyyden turvaaminen yhtä hyvin asukkaille kuin asukkaiden lemmikkieläimille. Mikäli sääntöjä ei noudateta, taloyhtiöllä on oikeus purkaa vuokrasopimus.
- Lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä huoneiston ulkopuolella, kuten portaikossa ja pihalla. Ne eivät saa häiritä asukkaita eivätkä muita talossa luvallisesti kulkevia.
- Omistajan on valvottava, että eläimet eivät tee tarpeitaan kiinteistön alueella. Jos näin käy, lemmikkieläinten jätökset on korjattava pois ja hävitettävä asianmukaisesti.
- Lemmikkieläimiä on hoidettava niin, ettei hajuongelmia pääse syntymään huoneistoihin eikä muihin tiloihin.
- Lemmikkieläimen omistajan on varmistettava, että koiran haukunta yms. ei häiritse naapureita.
- Huoneiston haltija on korvausvelvollinen, mikäli eläin aiheuttaa vahinkoa.
- Lemmikkieläimiä laiminlyötäessä tai kohdeltaessa huonosti, naapurit voivat ottaa yhteyttä kunnan eläinsuo- jeluviranomaiseen (eläinlääkäriin tai eläinsuojeluneuvojaan).
Autopaikoitussäännöt
Autopaikat ja ajo kiinteistöllä
Autopaikat sijaitsevat talon piha-alueella olevalla pysäköintialueella. Pysäköinti on sallittu vain tähän tarkoitukseen merkityillä alueilla.
Muu pysäköinti on luvatonta. Ajoneuvojen tarpeeton joutokäynti on kielletty.
Auton saa pysäköidä hetkellisesti oven eteen purkamisen ja lastauksen ajaksi, näiksi käsitetään suurten esineiden siirto esim. muuton yhteydessä. Sen jälkeen auto on vietävä pysäköintialueelle. Luvattomasti pysäköity auto on turvallisuusriski. Pelastustiet on pidettävä autoista vapaana!
Vaaraa tai pidempiaikaista haittaa aiheuttava luvattomasti pysäköity ajoneuvo voidaan tarvittaessa hinata pois ajoneuvon haltijan kustannuksella.
Pysäköintipaikat on tarkoitettu vain käytössä oleville ajoneuvoille. Hylättyjä tai käytöstä poistettuja ajoneuvoja tai niiden osia ei saa säilyttää autopaikoilla ja kiinteistön alueella. Romuajoneuvojen poiston kustannuksista vastaa ajoneuvon omistaja.
Varattavista autopaikoista peritään yhtiön hallituksen kulloisenkin päätöksen mukainen vuokra. Joissakin taloyhtiöissä autopaikka sisältyy vuokraan.
Väärin pysäköidystä autosta voidaan vaatia vahingonkorvausta yhtiölle piha- ja nurmialueiden vaurioitumisesta aiheutuneista lisäkuluista.
Moottori- ja sisätilanlämmittimet
Moottorilämmittimien käytössä on otettava huomioon järjestyssääntöjen lisäksi mahdolliset kiinteistöyhtiö- ja talokohtaiset ohjeet. Moottorilämmittimen tarpeellinen käyttö on suositeltavaa, jos ulkoilman lämpötila alittaa viisi plusastetta. Sisätilalämmittimien käyttö on kielletty.
Lämmittimen sähköjohtoa ei saa jättää pistokelaatikkoon roikkumaan. Huoltohenkilöstöllä on oikeus ottaa roikkuvat ja epäkuntoiset johdot talteen. Talteen otettujen johtojen palautusta voi tiedustella huoltoyhtiöstä arkisin normaalina työaikana.
Iitin Vuokratalot Oy
Y: 0474791-0
Rautatienkatu 22
47400 Kausala
iitinvuokratalot(at)iitti.fi
arkisin: 9.00 – 15.00
(Suosittelemme ajanvarausta!)