Maailmassa on vain
neljänlaisia ihmisiä
• heitä, jotka ovat olleet omaishoitajia
• heitä, jotka ovat omaishoitajia
• heitä, joista tulee omaishoitajia
• heitä, jotka tarvitsevat omaishoitajia
– Rosalyn Carter
Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset – Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner ry
Vuonna 2016 perustettu Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset – Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner ry tukee perheitä, jotka huolehtivat läheisestään, jonka toimintakyky on heikentynyt pitkäaikaisen sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi. Yhdistys tarjoaa tietoa ja ohjausta sekä auttaa omaishoitajia ja omaishoitoperheitä jaksamaan.
Vertaistukea ja vaikuttamista
Yhdistys järjestää omaishoitoa ja omaishoitoperheitä tukevaa toimintaa ja toimii jäsentensä äänenä antamalla lausuntoja ja tekemällä aloitteita päättäjille.
Yhdistys tarjoaa omaishoitajille vertaistukea, valmennusta ja koulutusta sekä virkistystoimintaa.
Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset – Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner ry on Omaishoitajaliiton jäsenyhdistys.
Toimintaamme ovat mm:
• vertaistuki Oiva-keskusteluryhmissä
• virkistystä, tapahtumia, retkiä jne.
• Ovet-valmennusta®, koulutusta, ohjausta, neuvontaa
• OmaisOiva-toiminta
Omaishoitaja
Kuka on omaishoitaja?
Omaishoitaja on henkilö, joka huolehtii läheisestään tai perheenjäsenestään, joka ei selviydy arjesta omatoimisesti sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi. Omaishoitajia ovat esimerkiksi vammaisten lasten vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja vanhemmistaan tai läheisestään huolehtivat henkilöt.
Omaishoitajaksi tunnistautumiseen vaikuttavat sellaiset seikat kuin hoitovastuun määrä ja jakaminen, ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen sekä omaishoidon tuen tarve. Omaishoitajaksi tunnistautuminen on tärkeää, sillä omaishoitajalla on tiettyjä oikeuksia sekä mahdollisuus saada tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, taloudelliseen tilanteeseen ja läheisen avustamiseen.
Omaishoitoperhe
Hoitotilanteissa otetaan huomioon hoidettavan koko lähiverkosto, sillä hoitotilanne vaikuttaa jokaiseen hoidettavan läheiseen ja perheenjäseneen. Käsitteenä omaishoitoperhe muodostuu hoidettavasta, hänen hoitajastaan ja heidän lähiverkostosta.
Omaisten oma jaksaminen ja itsestä huolehtiminen on tärkeää. Ympäröivän yhteisön apu ja vertaistuki auttavat omaisten kysymyksissä ja haasteissa. Omaisten ottaminen osaksi hoidon kokonaisuutta on taito, jota on syytä kehittää.
Etäomaishoito yleistyy
Läheisesi voi asua kanssasi samassa taloudessa, toisella paikkakunnalla, tai jopa niin kaukana, että päivittäinen tapaaminen on mahdotonta. Etäomaishoito on palvelujen järjestämistä sekä hoivatarpeen muutosten ennakointia.
Olenko omaishoitaja?
Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin voit pohtia omaa tilannettasi. Mitä useampi ruksi, sitä lähempänä olet alkavaa tai jo alkanutta omaishoitotilannetta.
Omaiseni tai läheiseni tilanne
Onko hän sairastunut tai vammautunut?
Onko hänen luonteensa muuttunut?
Arjen sujuminen
Autanko häntä arjen toimissa?
Onko perheen sisäinen vastuunjako muuttunut?
Onko työmääräni kotona lisääntynyt?
Olenko usein huolissani läheisestäni, taloudellisesta tilanteestani tai elämäntilanteestani yleensä?
Palvelujen ja avun tarve
Onko asiointini sosiaali- ja terveydenhuollossa tai virastoissa lisääntynyt?
Olenko joutunut hankkimaan tilapäishoitoa?
Olenko joutunut hankkimaan apuvälineitä ja hoitotarvikkeita tai tekemään kotiin hoidon edellyttämiä muutostöitä?
Oma hyvinvointini
Onko vapaa-aikani vähentynyt?
Onko yöuneni määrä vähentynyt?
Onko terveydentilani heikentynyt?
Jäävätkö omat toiveeni ja tarpeeni taka-alalle?
Ovatko sosiaaliset suhteeni kaventuneet?
Omaishoitajaliiton paikallisyhdistys
Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset – Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner ry toimii Omaishoitajaliiton paikallisyhdistyksenä ja tekee omaishoitajuutta tunnetuksi toiminta-alueellaan Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Yhdistys
• neuvoo, ohjaa ja tarjoaa henkistä tukea sekä välittää tietoa omaishoitajille kuuluvista palveluista ja tukimuodoista
• järjestää alueen omaishoitajille vertaistukea, virkistys-toimintaa, retkiä sekä tapahtumia
• toimii erilaisissa elämäntilanteissa olevien omaistaan tai läheistään hoitavien henkilöiden tuki- ja etujärjestönä
Oivallista toimintaa omaishoitajille
Vuoden 2018 alusta lähtien yhdistys on saanut STEA-avustusta eli Sosiaali- ja terveysministeriön tukea kohdennettuun toimintaan. Varat tulevat Veikkauksen tuotoista.
Tämän kohdennetun toiminnan päätavoite on tukea alueen pitkäaikaissairaiden, ikääntyneiden ja vammaisten mahdollisuuksia asua kotona tarjoamalla omaishoitajille jaksamista tukevaa, toimintoja ohjaavaa sekä syrjäytymistä ennaltaehkäisevää järjestölähtöistä tukea. Toiminnassa on tällä hetkellä palkattuna kaksi työntekijää, koordinaattori ja ohjaaja.
Yhdistys ylläpitää mm. pop-up –tyylisiä OmaisOiva-kahviloita ja kioskeja toiminta-alueellaan. Tule keskustelemaan ja saamaan tietoa omaishoitajuudesta ja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta koti olisi hyvä hoitoympäristö.
OmaisOiva-toimintaan voi osallistua kuka vain omaishoidon asioista kiinnostunut tai omaisensa/läheisensä asioista huolehtiva. Osallistujan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen eikä toimintaan tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Teemme yhteistyötä myös alueen muiden toimijoiden kanssa, kuten esim. Edupoli, seurakunnat ja muut yhdistykset.
Toimisto
Toimistomme sijaitsee Porvoossa, entisessä WSOY-talossa. Sisäänkäynti osoitteessa Kaivokatu 37. Tavoitat meidät toimistolta parhaiten tiistaisin klo 9-14, muulloin sovittaessa.
Papinkatu 19 C 302, 06100 Porvoo
Yhdistyksen hallitus
Puh. 044 986 5670
info@itauudenmaanomaishoitajat.fi
Päivi Aaltonen
OmaisOiva-koordinaattori
Puh. 044 987 5659
paivi@itauudenmaanomaishoitajat.fi
Emilia Eklund
OmaisOiva-ohjaaja
Puh. 044 236 8214
emmi@itauudenmaanomaishoitajat.fi
(betjäning även på svenska)
Tarvitseeko läheisesi apua arjessaan?
Yli miljoona suomalaista auttaa läheistään, joka ei selviydy arjestaan omin avuin. Heille on yhteistä huoli läheisensä pärjäämisestä. Noin 250 000 omaishoitajaa on omaishoitajuutensa lisäksi mukana työelämässä.
Pääasiallisia omaishoitajia on noin 360 000. Raskaita omaishoitotilanteita, joissa hoidettava olisi laitoshoidossa ilman omaishoitoa, on noin 60 000. Omaishoidon tukea saa noin 44 000 henkilöä.
Ansiotyö ja omaishoito
Työn ja huolenpidon yhdistäminen voi olla uuvuttavaa, mutta moni omaishoitaja tekee arvokasta työtään ansiotyön ohella, sillä työssäkäynti on usein taloudellisesti välttämätöntä. Oma ansiotyö ja työssäkäynti ovat kuitenkin tärkeää myös oman identiteetin, itsenäisyyden ja jaksamisen kannalta.
Työaika- ja työsopimuslainsäädäntö mahdollistavat työn ja omaishoidon yhteensovittamisen. Työajan joustot ja työstäpoissaolojaksot, kuten erilaiset hoitovapaat, ovat järjesteltävissä työpaikkatasolla. Ansionmenetyksen korvaamiseksi on myös mahdollista saada tukea yhteiskunnalta.
Me tuemme
Työssäkäyvien omaishoitajien tukeminen on yhdistyksemme erikoisalaa. Autamme mielellämme erilaisissa ongelmatilanteissa ja tarjoamme vertaistukea ja valmennusta omaishoitajuuteen.
Olemme omaishoidon ammattilaisia. Käänny siis rohkeasti puoleemme.
OmaisOiva-toiminta
OmaisOiva-toiminta on Omaishoitajaliiton ja sen paikallisyhdistysten yhteinen omaishoitajien voimavaroja tukeva toimintamuoto. OmaisOivassa toteutetaan erilaisia toimintamalleja, joiden avulla lisätään omaishoitajien osaamista ja jaksamista.
OmaisOiva-toiminta sisältää omaishoitajien valmennusta, vertaisryhmätoimintaa ja avoimia tilaisuuksia omaishoidosta. Lisäksi näymme siellä, missä ihmiset liikkuvat, jaamme tietoa ja tukea esim. kauppakeskuksissa ja toreilla. Henkilökohtaista neuvontaa ja keskustelutukea saa aina tarvittaessa.
Järjestämme toimintaa Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Myrskylässä, Porvoossa, Pukkilassa ja Sipoossa.

Ovet-valmennus
Ovet-valmennus on osallistujille maksutonta ryhmätoimintaa, joka tukee ja helpottaa omaishoitajuutta. Omaishoitajaliiton paikallisyhdistysten järjestämät Ovet-valmennukset on tarkoitettu sairastunutta tai vammautunutta läheistään auttaville henkilöille, jotka tarvitsevat tietoa ja tukea, haluavat verkostoitua ja jakaa ajatuksia sekä vahvistaa omia taitojaan.
Ovet-valmennus koostuu neljästä neljän tunnin kokoontumiskerrasta, joiden aikana pyritään harjoitteiden ja keskustelun avulla omaishoitajien vahvuuksien tukemiseen ja omien voimavarojen löytämiseen yhdessä toisten omaishoitajien kanssa.
Erityislasten vanhemmat
Järjestämme erityislasten vanhemmille toimintaa yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa ja neuvomme pulmatilanteissa. Erityislasten vanhemmat ovat tervetulleita heille suunnattuihin vertaisryhmiin ja Ovet-valmennuksiin.
Yhdessä olemme enemmän
Yhdistyksemme jäsenenä saat vaikutuskanavan asioille, joita pidät tärkeänä huolenpito- ja hoito-tilanteessasi. Jäsenenä pääset tutustumaan toisiin, joiden elämäntilanne on samankaltainen kuin sinulla, ja saat heiltä vertaistukea.
Jäsenedut
Jäsenyys kannattaa – hyödynnä jäsenedut!
• Lähellä – lehti, 4 numeroa vuodessa
• Lomaopas, omaishoitajien lomat ja kuntoutuskurssit
• Palveluopas
• lakineuvontaa ennakkotapauksissa
• Välittämö100 – palvelu, Orionin ja Omaishoitajaliiton verkkopalvelu lahjoituksille
• vaihtuvia yhteistyökumppaneiden etuja
Jäseneksemme voi liittyä kuka tahansa omaishoidosta kiinnostunut. Ei tarvitse olla omaishoitaja.
Liity jäseneksi osoitteessa

Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset
– Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner ry
Kaivokatu 37, C 302, 00101 Helsinki
info@itauudenmaanomaishoitajat.fi
itauudenmaanomaishoitajat.fi


Päivi Aaltonen
OmaisOiva-koordinaattori
Puh. 044 987 5659
paivi@itauudenmaanomaishoitajat.fi
Emilia Eklund
OmaisOiva-ohjaaja
Puh. 044 236 8214
emmi@itauudenmaanomaishoitajat.fi
(betjäning även på svenska)