Kaapatut Lapset ry
Kaapatut Lapset ry on vapaaehtoisten vuonna 1997 perustama valtakunnallinen kansalaisjärjestö. Toimintamme auttaa ja tukee kansainvälisen lapsikaappauksen, kaappausuhan tai vaikean kansainvälisen huoltokiistan kohteena olevia perheitä sekä puolustaa lasten perus- ja ihmisoikeuksia. Yhdistys pyrkii toiminnassaan ottamaan yhdenvertaisesti huomioon sekä isän että äidin intressit, mutta keskeisimmällä sijalla on lapsen etu ja oikeus olla joutumatta kansainvälisen lapsikaappauksen tai vaikean ja repivän kansainvälisen huoltokiistan kohteeksi ja uhriksi.
Yhdistyksen syntyhistoria – vilpitöntä myötätuntoa lapsikaappausten uhreja kohtaan
Kaapatut Lapset ry syntyi palosta auttaa samassa tilanteessa olevia vanhempia ja jakaa tietoa, jota itse olin saanut kokemuksen kautta. Yhdistys syntyi myös halusta tarjota lapselle ja vanhemmalle apua, jottei kenenkään tarvitse jäädä yksin kaappausuhassa ja mahdollisessa kaappauksessa.
Vuonna 1997 minuun otti yhteyttä lapsikaappauksen uhriksi joutunut äiti. Hän oli kuullut omasta lapsikaappaustilanteestani ja tahtoi jakaa tuntemuksiaan kanssani. Tuohon aikaan lapsikaappausasiat olivat varsin heikoilla kantimilla– juuri kukaan ei tiennyt, kuinka lapsikaappausasioissa tulisi menetellä, mihin ottaa yhteyttä ja mistä saada tukea. Hätä lapsesta oli suuri ja aika kului odotteluun siitä, että edes joku ottaisi kantaa ja antaisi jotain hyödyllistä tietoa asian tiimoilta. Oma kokemus tapahtuneesta ja tiedon jakaminen lapsikaappauksesta tuli elintärkeäksi siinä tilanteessa. Toive, että muille lapsille ja heidän lähipiirilleen ei tapahtuisi samaa.
Kaapatut Lapset ry on nyt tänä päivänä kestävällä pohjalla ja voin sanoa, että olen onnellinen ja ylpeä tästä elinvoimaisuudesta. Toivon, että kaikki kokemukset auttavat eteenpäin sekä lähentävät ja voimaannuttavat Kaapattujen Lasten työyhteisöä. Henkilökunta on kehittänyt ja vienyt yhdistyksen toimintaa eteenpäin aktiivisten vanhempien avustuksella. Lapsikaappaus on aina syvä suru, joka jättää lapsiin, vanhempiin ja lähipiiriin jäljen. Vertaistuki Kaapatut Lapset ry:ssä oli jaksamisen kannalta merkittävää. Ilman tukea olisi varmasti ollut vaikea selvitä. Tulevaisuudessa on varmasti hyvä tarkastella lähemmin, miten lapsikaappaus on vaikuttanut lapsiin, jotka ovat käyneet sen läpi. Itse olisin kaivannut apua, kun vihdoin lapseni vieraili luonani kuuden vuoden jälkeen. Kaapatut Lapset on vakiinnuttanut paikkansa järjestönä, joka toimii asiantuntijana ja neuvonantajana viranomaisille sekä vanhemmille.
Heidi Uotila
Kaapatut Lapset ry:n perustajajäsen
Kaapatut Lapset ry on Suomessa ja Pohjoismaissa yhä ainoa järjestö, joka tarjoaa vertaistukea, kokemusasiantuntijuutta ja ohjausta lapsikaappaukseen ja sen uhkaan. Toimintaa on niin vanhemmille kuin lapsille ja nuorille. Yhdistyksen toimiston, Toivon Talon, henkilökunta neuvoo, miten toimia lapsikaappaustilanteessa tai estää lapsikaappausta tapahtumasta.
Koulutetut vapaaehtoiset vertaistukijamme ovat perheiden tukena. Erilaisissa voimaannuttavissa tapahtumissa perheet voivat tavata toisiaan, saada tukea ja vertailla kokemuksiaan. Tarjoamme myös polun kokijasta toimijaksi, eli mahdollisuuden ryhtyä vertaiseksi tai osallistua muuhun vapaaehtoistoimintaan oman elämäntilanteen rauhoituttua.
Missä ollaan nyt?
Yli 20 vuoden taipaleen jälkeen Kaapatut Lapset ry voi olla tyytyväinen kuluneisiin vuosiin ja lapsikaappauksen kokeneiden tai sen uhan alla eläneiden perheiden eteen tehtyyn työhön. Autamme vuosittain n. 140 perhettä, jotka ovat vaikean ja valitettavan tilanteen edessä. Järjestöllämme on neljä kokoaikaista työntekijää sekä useita asialleen omistautuvia vapaaehtoisia.
Sovittelu on lapsikaappausasioissa tehokkaaksi havaittu toimintamuoto. Lapsen kannalta parhaaseen lopputulokseen päästään yleensä neuvottelemalla. Sovittelijana on poikkeuksetta mukana lapsikaappausasiat läpikotaisin tunteva alan ammattilainen.
Mikä on kansainvälinen lapsikaappaus?
Kansainvälisestä lapsikaappauksesta on yleensä kyse, kun
- Lapsi on viety ilman huoltajan suostumusta ulkomaille tai jätetty sieltä palauttamatta tapaamisoikeuden jälkeen
- Lapsi on asunut pysyvästi Suomessa (kansalaisuudella ei ole merkitystä)
- Lapsi on alle 16-vuotias
Huoltaja voi olla myös viranomainen, esimerkiksi huostaanotetun lapsen tapauksessa. Huoltajan on pitänyt käyttää huoltajan oikeuksiaan eli osallistua lapsen elämään ja tavata lasta sopimuksen mukaan.
Suomi on sitoutunut kahteen kansainväliseen yleissopimukseen, joiden tarkoituksena on ehkäistä ja ratkaista kansainvälisiä lapsikaappauksia. Nämä sopimukset ovat Haagin lapsikaappaussopimus (SopS 57/1994) sekä Lasten huoltoa koskevien päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta ja lasten palauttamisesta tehty eurooppalainen yleissopimus eli ns. Bryssel IIa (SopS 56/1994).
Lapsikaappausta koskevat tärkeimmät kotimaiset säännökset ovat Rikoslain 25. luvun § 5a, Lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 190/2019 5. luku, § 32.
Haagin lapsikaappaussopimuksessa säädetään myös tapaamisoikeuden järjestämisestä ja turvaamisesta lapsen ja vanhemman asuessa eri maissa.
Lue lisää Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin (HCCH) lapsikaappaussivustolta (englanniksi)
Jos lapsesi on kaapattu
• Selvitä, mihin maahan lapsi on kaapattu. Yritä ensin sopia sen vanhemman kanssa, joka on vienyt lapsen ulkomaille.
• Tarkista listasta, kuuluuko maa Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen
Jos lapsesi on kaapattu johonkin näistä maista, ota yhteyttä Oikeusministeriöön (vaihde: 02951 6001). He auttavat sinua virallisessa palauttamisprosessissa.
• Onko lapsesi kaapattu Haagin sopimuksen ulkopuoliseen maahan? Ota yhteyttä Ulkoministeriöön (vaihde: 0295 16001). Ulkoministeriö auttaa sinua yhteyden saamisessa lapsen kaapanneeseen vanhempaan ja neuvotteluissa tämän kanssa. He voivat auttaa myös paikallisen asianajajan löytämisessä ja lainsäädännön selvittämisessä.
• Etkö tiedä missä lapsesi on? Mene lähimmälle poliisiasemalle tekemään katoamisilmoitus. Voit tehdä tämän huoltajuudesta riippumatta.
• Viimeisenä toimenpiteenä voit tehdä lapsen kaapanneesta vanhemmasta rikosilmoituksen lähimmällä poliisiasemalla.
• Jos lapsesi on kaapattu Suomeen, ota yhteys asuinmaasi viranomaisiin.
Lisäksi lapsikaappaustilanteessa on aina suositeltavaa ottaa yhteyttä asianajajaan tai muuhun lakimieheen, sillä lapsen palauttaminen on oikeudellisesti monimutkainen prosessi. Selvitä myös mahdollisuudet maksuttomaan oikeudenkäyntiin yleisestä oikeusaputoimistosta.
Mikäli kaipaat tietoa Suomen rajojen sisällä tapahtuvasta kaappauksesta, eli lapsen omavaltaisesta huostaanotosta tai muusta vapauteen kohdistuvasta rikoksesta, ota yhteyttä esimerkiksi paikkakuntasi sosiaaliviranomaisiin tai poliisiin.
Lapsikaappauksen tai sen uhan kohdatessa voit aina olla yhteydessä meihin.
Tukimuodot
Yhdistyksen ylläpitämältä tuki- ja neuvontapisteeltä Toivon Talolta saat tukea, neuvontaa ja ohjausta kansainvälistä lapsikaappausta, kaappausuhkaa tai kansainvälistä huoltokiistaa koskevissa asioissa. Neuvontaa ja ohjausta on saatavilla puhelimitse, verkossa sekä tapaamisia sopimalla. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Räisänen vastaaneuvonta- ja ohjaustyöstä. Ota rohkeasti yhteyttä!
Vertaistuki
Yhdistyksen parissa toimii osaava ja koulutettu joukko vertaistukijoita, jotka tukevat ja neuvovat lapsikaappauksen, kaappausuhan tai vaikean kansainvälisen huoltokiistan kokeneita perheitä. Vain saman kokenut voi täysin ymmärtää, mitä vanhempi kokee, tuntee ja ajattelee.
Lapsikaappaus, kaappausuhka ja kansainväliset huoltokiistat kuormittavat perhettä henkisesti ja taloudellisesti. Pelko ja huoli lapsikaappauksesta sekä stressi tilanteesta selviämiseen heikentää perheen toimintakykyä, jolloin vertaistukitoiminta auttaa jaksamaan ja pääsemään eteenpäin vaikeasta tilanteesta. Ihmisen toimintakyky romahtaa usein vasta, kun pahin kriisi on ohi. Tämän vuoksi pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden vertaistukeen ja muuhun neuvontaan ja ohjaukseen kriisin kaikissa vaiheissa.
Yhdistyksen vertaistukijat toimivat vapaaehtoisesti ja valtakunnallisesti, minkä vuoksi tuki järjestyy parhaiten sähköpostitse tai puhelimitse. Tuettavan ja vertaistukijan väliset tapaamiset riippuvat aina välimatkasta ja mahdollisuudesta tavata, joten yhdistys suosittelee etäyhteyttä tuen saamiseksi.
Haluatko vertaistukijan?
• Ota yhteyttä Kaapatut Lapset ry:n toimistoon (toimisto@kaapatutlapset.fi) tai puhelimitse 0442626662 ja kerro tilanteestasi
• Yhdistys etsii vertaistukijan, joka jakaa kanssasi vastaavan kokemuksen
• Toivon Talo välittää yhteystiedot sekä vertaiselle että tuettavalle
• Sekä tuettavalla että tukijalla on aina mahdollisuus saada neuvontaa ja ohjausta Toivon Talolta
Chat – nopeaa apua ja ensikäden tukea
Chat-keskusteluissa saat apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin, tai kun päihteet aiheuttavat huolta.
Verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.
Puhelinpäivystys
Vapaehtoiset puhelinpäivystäjämme vastaavat neuvontapuhelimeen viikonloppuisin ja juhlapyhinä. He tarjoavat vertaistukea ja arvioivat tilanteesi kiireellisyyden. Tarvittaessa he jättävät soittopyynnön takapäivystäjälle, joka ottaa sinuun yhteyttä.
Yhdistyksen päivystysnumero viikonloppuisin on 044 2626 662.
Hätätilanteissa tulee kuitenkin aina olla yhteydessä yleiseen hätänumeroon 112.
Hätäkeskuslaitos on ottanut myös käyttöön kadonneiden lasten 116 000 -puhelinnumeron, johon voi olla yhteydessä kiireettömissä tilanteissa.
116 000 -numeroon voi olla yhteydessä, kun haluat:
• kysyä neuvoa lapsen katoamiseen liittyvissä asioissa
• ilmoittaa kadonneeksi ilmoitetun lapsen löytymisestä
• ilmoittaa löytäneesi eksyneen tai perheestään erilleen joutuneen lapsen
• hakea tietoa kadonneesta lapsestasi
Yhteistoiminta
Yhteistoimintamme on laajaa ja aktiivista. Oma kattojärjestömme ovat Ensi- ja turvakotien liitto, joka toimii lasten ja perheiden tukena ja edunvalvojana. Lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry (YVPL) auttaa nimensä mukaisesti yhden vanhemman perheitä. Missing Children Europe on Euroopan laajuinen, maiden välistä yhteistyötä harjoittava lapsikaappausjärjestö. Vapaaehtoistoiminnan puolestapuhuja ja vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Kansalaisareena on myös läheinen yhteistyöjärjestömme. Poliisin, rajavartioston, oikeusministeriön ja ulkoministeriön kanssa olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa.
Muita yhteistyötahojamme ovat erilaiset monikulttuuriset järjestöt sekä kunnat. Ota rohkeasti yhteyttä – olemme täällä sinua varten.
Tapahtumia vauvasta vaariin
Järjestämme erilaisia mielenkiintoisia tapahtumia vuoden ympäri. Luvassa on mm. puhetilaisuuksia ja keskusteluiltoja sekä yhdessäoloa rennommissa merkeissä koko perheen kesken. Lapsille on järjestetty omaa innostavaa ohjelmaa.
Liity jäseneksi!
SINÄ VOIT MUUTTAA TARINAA.
Jäsenenä voit olla mukana muuttamassa tarinaa silloin, kun perheessä on tapahtunut lapsikaappaus tai sen uhka on läsnä perheen elämässä, tai kun vaikea kansainvälinen huoltokiista kuormittaa perheen voimavaroja. Kirjoitetaan yhdessä parempi tulevaisuus.
Sinun jäsenyytesi on vahva kannanotto! Tukijäsenyys kertoo, että haluat olla mukana auttamassa vaikeissa elämäntilanteissa eläviä lapsiperheitä. Jäseneksi voivat liittyä kaikki toiminnasta kiinnostuneet.
Tervetuloa mukaan joukkoomme!
Yhdistyksen jäsenenä
• saat kaksi kertaa vuodessa Kaapatut Lapset ry:n Toivo-jäsenlehden kotiin kannettuna
• saat neljä kertaa vuodessa Ensi- ja turvakotien liiton julkaiseman Enska-jäsenlehden kotiisi
• saat Yhden vanhemman perheiden liitto ry:n Muuttuva perhe -lehden
• saat nopeasti tietoa yhdistyksemme tapahtumista
• jäsenenämme voit osallistua tapahtumiimme alennettuun hintaan tai jopa ilmaiseksi
• olet aina tervetullut mukaan vapaaehtoistoimintaan
Miten haen jäseneksi?
Henkilöjäsenet voivat hakea jäsenyyttä täyttämällä henkilöjäsenen liittymislomakkeen. Valitse lomakkeella, haetko yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi vai tukijäseneksi. Voit myös kertoa, mikä erityisesti sai sinut hakemaan yhdistyksen jäsenyyttä tai mahdollisesta kiinnostuksestasi toimia yhdistyksessä esimerkiksi tukihenkilönä toiselle vastaavassa tilanteessa olevalle vanhemmalle. Jäsenmaksusta saat laskun postitse tai sähköpostitse, kun hallitus on hyväksynyt jäsenyyden.
Yritykset, yhdistykset tai muut organisaatiot voivat liittyä yhteisöjäseniksi täyttämällä yhteisöjäsenen liittymislomakkeen.
Yhteisöjäsen voi tukea toimintaa haluamallaan summalla, kuitenkin vähintään 100 €:lla / vuosi. Yhteisöjäsen saa nimensä internetsivuillemme kohtaan ”Toimintaamme tukevat”.
Mikä ero on tukijäsenellä ja varsinaisella jäsenellä?
Tukijäsenellä on vain puheoikeus kevät- ja syyskokouksessa, varsinaisella jäsenellä on myös äänioikeus. Jäsenedut kuuluvat molemmille – tukijäsenenä saat jäsenlehtemme ja voit osallistua kaikkeen toimintaan. Usein tukijäsenet ovat sellaisia, joiden lähipiirissä on ollut lapsikaappaus tai kaappausuhka tai jotka muuten kokevat toimintamme tärkeäksi.
Lue lisää jäsenyydestä ja liity mukaan!
Tule vapaaehtoiseksi!
Vapaaehtoiset ovat tärkeitä yhdistyksen arjessa. Voit osallistua omien aikataulujesi mukaan, silloin kun itsellesi parhaiten sopii. Vapaaehtoisena saat iloa, merkityksellisen vapaaehtoistehtävän, vaikutusmahdollisuuksia ja mukavan porukan, johon kuulua ja jossa toimia.
Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi puhelinpäivystäjänä neuvontapuhelimessa, lastenhoitajana tapahtumissa tai somelähettiläänä. Jos olet käynyt läpi eron, lapsikaappauksen, kaappausuhan tai kansainvälisen huoltokiistan, voit tarjota vertaistukea vertaistukihenkilönä.
Meillä vapaaehtoisena ei tarvitse valmiiksi osata kaikkea. Halu auttaa, positiivinen asenne ja iloinen mieli vievät pitkälle. Vapaaehtoisena toimimiseen saat meiltä koulutusta ja tukea. Voimme muotoilla myös erikoisosaamiseesi tai kiinnostuksen kohteeseesi sopivan tehtävän!
Lue lisää vapaaehtoisuudesta ja tule mukaan!
Poimintoja mediasta
Yhteystiedot
Tuki- ja neuvontapiste Toivon Talo
Malmin kauppatie 26, 4 krs.
00700, Helsinki
toimisto@kaapatutlapset.fi
Puhelin: +358 442 626 662 tai +358 458 553 055