

Välittää ja pitää huolta


Ikääntyneiden palvelut
Ikääntyneiden palveluiden tavoitteena on turvata iäkkäidenhenkilöiden itsenäistä ja omatoimista selviytymistä sekä turvallista elämää omassa kodissaan tai kodinomaisessa ympäristössämahdollisimman pitkään. Palvelujärjestelmän tehtävänä on tukea, ohjata ja motivoida ihmisiä kantamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään.
Ikääntyneiden palvelut tarjoaa:
• Aikuisneuvola
• Asumis- ja hoivapalvelut
• Hoitotarvikejakelu
• Ikäihmisten poliklinikka
• Kotona asumisen tuki
• Lounasruokailu
• Neuvontapalvelut
• Omais- ja perhehoito
• Palveluseteli
• Päivätoiminta
• Veteraanipalvelut
• Vuokra-asuminen
Neuvontapalvelut
NettiRassi – maksuton sähköinen palvelukanava
NettiRassi on Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän sähköinen palvelukanava. Palvelun kautta voit hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollon kiireettömiä asioita ajasta ja paikasta riippumatta. Voit samalla täyttää ja lähettää lomakkeita sekä tarkastaa omat terveystietosi.
NettiRassi palvelee mm. seuraavissa asioissa:
• Neuvojen kysyminen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta
• Laboratoriotutkimusten tulosten tarkastaminen
• Terveydenhuollon vastaanottoaikojen tarkistaminen
• Laboratorion, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanottoaikojen varaaminen, siirtäminen ja peruminen
• Sähköisen lääkemääräyksen uudistamispyyntöjen lähettäminen
• Hakemuksien sekä esitietolomakkeiden täyttäminen ja lähettäminen
• Tehtyjen mittausten sekä henkilökohtaisten hyvinvointi- ja terveystietojen kirjaaminen kotoa käsin
• Tutustuminen ajantasaiseen tietoon hyvinvoinnista ja terveydestä
Palveluun kirjaudutaan turvallisesti pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla (sirullinen henkilökortti).
www.nettirassi.fi/
NeuvoRassi välittää hyvinvoinnistasi
Hyvinvointipiste NeuvoRassi tarjoaa ohjausta, neuvontaa ja tietoa kaikenikäisten asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi keskellä Raahea. NeuvoRassin toiminta on pääosin maksutonta ja toimii ilman ajanvarausta. NeuvoRassissa järjestetään asiantuntijaluentoja, tapahtumia ja teemapäiviä erilaisista aiheista eri toimijoiden kanssa.
Saatavilla on lisäksi ajanvarauksilla mm. sairaanhoitajan kiireetöntä vastaanottoa, laboratorion näytteenottoa sekä digikummeja älylaitteiden käytön opastukseen. Vammaispalvelun sosiaalityöntekijä ja suuhygienisti on tavattavissa ennalta ilmoitettuina aikoina. Yleisötilassa on asiakaspääte, jolla voi käyttää sähköisiä palveluja. Henkilökunta neuvoo mielellään.
Katso lisätietoa kotisivuilta tai Facebookista:
www.ras.fi/hyvinvointipiste
NeuvoRassi palvelee myös puhelinnumerossa:
040 135 8455 ma-pe klo 8-15
tai sähköpostitse: neuvorassi@ras.fi
NeuvoNurkka
NeuvoNurkka tarjoaa tietoa, ohjausta ja neuvontaa ikääntyvälle väestölle ja auttaa arjen sujumiseen liittyvissä kysymyksissä.
Yleinen neuvonta ja palveluohjaus
040 135 7880
SAS-palveluohjaaja (asumispalvelut)
040 135 8116
Omais- ja perhehoidon palveluohjaaja
044 439 3756
Veteraaniasiamies-vuorohoidon koordinaattori
044 439 3754
Eritysryhmien terveystarkastukset
040 135 8335
Palvelutarpeen arviointi
Palvelutarpeen arvioinnissa selvitetään iäkkäälle henkilölle annettavan tuen ja palvelun tarve. Palvelutarpeen arviointi tehdään tapauskohtaisesti iäkkään henkilön ja/tai omaisen, läheisen tai edunvalvojan kanssa joko paikanpäällä Raahen Seudun hyvinvointikuntayhtymän tiloissa tai asiakkaan kotona.
Jokaiselle 75 vuotta täyttäneelle henkilölle on lain mukaan tarjottava mahdollisuus henkilökohtaiseen palvelutarpeen arviointiin. Arvioinnin suorittaa aina sosiaali-/terveydenhuollon ammattilainen.
Palvelutarpeen arvioinnissa kartoitetaan iäkkään henkilön…
– toimintakyky (fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen ja sosiaalinen)
– asuinympäristön esteettömyys ja vaarattomuus
– voimavarat ja kotona pärjääminen
– liikuntapalvelujen tarve
– ateriapalvelujen tarve
– muutostöiden tarve
– apuvälineiden tarve
– oma kokemus ja näkemys terveydestään ja avun tarpeestaan
– oma näkemys tarvittavasta palvelusta
– omaisten antama tuki
Arvioinnin pohjalta tehdään tarvittaessa asiakassuunitelma. Henkilökohtaisesta asiakassuunnitelmasta käy yksityiskohtaisesti ilmi iäkkään henkilön omat voimavarat ja lisäksi tueksi tarvittavat palvelut.

Kotona asumista tukevat palvelut
Kotona asumisen tukipalvelut käsittävät iäkkään henkilön yksin selviytymiseksi ja jokapäiväiseksi tueksi tarjottavia palveluja. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (RAS) on jakanut palvelunsa muutamaan helposti sisäistettävään palvelukokonaisuuteen.
Apuvälineet
Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän apuvälinekeskuksesta saa lainata ilmaiseksi rollaatoreita, kävelykeppejä, wc-pöntön korokkeita, suihkujakkaroita, istuinkoroketyynyjä ja pyörätuoleja.
Asiointi- ja kauppapalvelut
Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta käydä itsenäisesti tai toisen henkilön avustamana kauppareissuilla tai hoitamassa henkilökohtaisia asioitaan. Asiakas saa kauppaostoksensa suoraan kotiin kannettuina.
Ateriapalvelu
Jos henkilö ei selviydy itsenäisesti ruoanlaitosta tai hänen ravitsemustilansa on heikentynyt, asiakas voidaan ohjata päivittäisiin kunnan tai kunnan osoittamiin ruokapaikkoihin. Kotiin kuljetettavat ateriat voidaan järjestää arkipäiväisin.
Tukipalvelut
Kylvetys- ja saunapalvelu
Asiakkaat, jotka eivät selviydy itsenäisesti pesusta tai joilla ei ole kunnollista pesumahdollisuutta, voivat saada kylvetyspalvelua kotonansa tai päivätoiminnan yhteydessä järjestettävänä.
Turvapalvelut
Kaatumisen estämiseksi, heikentyneen toimintakyvyn kohdalla tai turvattomuutta tuntiessa voi kääntyä turvapalveluiden puoleen. Turvapalvelut luovat turvallisuuden tunnetta ja ovat apuna hätätilanteissa. Opastusta annettaan myös turvalaitteiden hankkimisessa.
Vuokra-asuminen
Yhteisöllisessä asumisessa asetutaan rivitaloasuntoihin ja ryhmäasuntoihin tai muihin palvelukeskuksen läheisyydessä sijaitseviin yhteisöasumisyksikköihin. Yhteisöasuminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kohentaa asukkaiden omia voimavaroja.

Kotoisaa palvelua omais- ja perhehoidon turvin
Omaishoito
Omaishoidossa hoidettavan omainen tai muu läheinen tuttava huolehtii hoidettavasta kotioloissa. Omaishoito järjestetään kunnan kanssa tehtävällä omaishoitosopimuksella. Hoidettavan etujen turvaamiseksi sopimus voidaan laatia ainoastaan kunnan ja täysi-ikäisen, hoidon vaatimukset täyttävän läheisen välillä.
Omaishoidon tuki on kokonaisuus joka muodostuu hoidettaville annettavista tarvittavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta vapaasta ja omaishoitoa tukevasta palveluista. Hakemuksen saapumisen jälkeen tehdään kotikäynti jonka aikana arvioidaan hoidettavan palvelun tarve ja sitovuus, omaishoitajna soveltuvuus sekä muut omaishoidon tuen myöntämisedellytykset.
Kuntayhtymä järjestää tarvittaessa omaishoitajalle hoitotehtävää varten valmennusta ja koulutusta sekä hyvinvointi- ja terveystarkastuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö toimii tukena ja antaa ohjausta ja neuvontaa. Omaishoitajilla on mahdollisuus myös hakea Kelan järjestämille kuntoutuskursseille ja eri järjestöjen tarjoamille tuetuille lomille.
www.ras.fi/omaishoito
Perhehoito
Ikäihmisten perhehoidolla tarkoitetaan ikääntyneen henkilön hoitoa, huolenpitoa ja asumisen järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella perhehoitajana toimivan henkilön yksityiskodissa. Perhehoito antaa perhehoidossa olevalle mahdollisuuden hyvään elämään perheessä ja läheisiin ihmissuhteisiin. Perhehoito voi olla pitkäaikaista tai lyhytaikaista.
Perhehoitoa voivat saada:
• Omaishoidon turvin kotona asuvat ikääntyneet
• Kotihoidon ja läheisverkoston turvin kotona asuvat ikäihmiset, joille on sovittu säännölliset vuorohoitojaksot hoito- ja palvelusuunnitelmassa
• Sairaalasta kotiutuvat
• Palveluasumispaikkaa odottavat


Kotihoito
Kotihoito on kaikkea kotona asumiseen liittyvää tukea hoitoa ja hoivaa sekä kuntoutusta.
Tilapäinen kotihoito on epäsäännöllistä ja ajoittaista, harvemmin kuin kerran viikossa tapahtuvaa kotihoitoa. Tilapäistä kotihoitoa toteutetaan määräaikaisesti. Tavoitteena on oikea-aikainen ja kuntoutumista edistävä palvelu tai seuranta, joka tukee toimintakykyä ja kotona asumista.
Kotihoito tukee asiakkaan itsenäistä kotona selviytymistä erilaisin hoito- ja hoivapalveluin, joka on asiakkaan kokonaisvaltaista auttamista ja tukemista jokapäiväisessä elämässä. Kotihoito huolehtii asiakkaan perushoidosta sekä turvallisen ja asianmukaisen kotiympäristön ylläpidosta (mm. ruokailusta, hygieniasta ja pukeutumisesta huolehtimista sekä avustamista). Kotihoito pitää sisällään myös sairaanhoitoa kuten lääkehoito ja terveydentilan seuranta. Kotihoito pyrkii yhteistyössä omaisten ja muiden palveluntuottajien kanssa mahdollistamaan asiakkaan kotona asumisen sairauksista ja/tai toimintakyvyn alentumisesta huolimatta mahdollisimman pitkään.
Säännöllinen kotihoito on tarkoitettu asiakkaalle, joka ei selviydy kotona itsenäisesti tai omaisten avustuksella. Hän tarvitsee säännöllistä hoivaa, turvaa ja huolenpitoa sekä terveyden- ja sairaanhoitoa.
Palvelutoiminnassa edistetään toimintakykyä, kuntoutumista sekä elämänlaatua. Palvelu sisältää asiakassuunnitelmassa sovitut käynnit ja tarpeenmukaiset palvelut sekä yleissiisteydestä huolehtimisen.

Asumis- ja hoivapalvelut
Asumispalvelut on tarkoitettu asiakkaille, joilla on merkittävä toimintakyvyn vajaus ja jotka eivät enää selviydy kotona kotihoidon palvelujen turvin. Kotihoidon tukemia asumismuotoja ovat: tuki-, ryhmä- ja yhteisöasuminen.
Palvelukeskusten toiminnan tavoitteena on turvata asiakkaille hyvä ja turvallinen vanhuus ja tarjota ikääntyneille heidän selviytymistään tukevat ja heidän toimintakykyään ylläpitävät palvelutasumispalveluyksiökössä tai hoivaosastolla.
Tehostettu asumispalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat jatkuvan päivittäisen tuen ja avun lisäksi apua ja hoitoa myös yöllä. Asumispalveluyksiköt tarjoavat myös vuorohoitoa.
Hoivaosasto tarjoaa pitkäaikaishoitoa silloin, kun asuminen omassa kodissa tai tuetuissa asumisyksiköissä ei enää ole voinnin huonontuessa mahdollista.
Vuorohoitoa järjestetään asiakkaalle, joka tarvitsee kotona asumisen tueksi lyhytaikaisia hoito- tai kuntoutusjaksoja. Tavoitteena on yksilöllinen toimintakykyä tukeva hoito, joka edistää kotona selviytymistä.
Raahen seudun kuntayhtymällä on kuusi asumispalveluita tarjoavaa palvelukeskusta: Jokikartano, Kotiranta, Maininki, Mäkelänrinne, Salonkartano ja Ukonmäki.
Asiakkaaksi hakeutuminen
SAS-työryhmä (selvitä – arvioi – sijoita) on moniammatillinen yhteistyöryhmä, joka selvittää, arvioi ja sijoittaa asiakkaat kotihoidon asumispalvelu-, tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisille hoivahoidon paikoille.
Hakemukset osoitetaan SAS-palveluohjaajalle, joka ennen hakemuksen käsittelyä selvittää asiakkaan toimintakykyä, voimavaroja ja voimassa olevia palveluita.
SAS-palveluohjaaja
040 135 8116

Palveluseteli
Yhtenä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän palvelujen tarjoamisen vaihtoehtona on palveluseteli kotihoidossa, lapsiperheiden kotipalvelussa, henkilökohtaisessa avussa, lääkärin vastaanottopalveluissa ja palveluasumisessa sekä vuorohoidossa talousarvioon varatun määrärahan mukaan.
Palveluseteliasiakkaaksi hakeutuminen tapahtuu samalla tavalla kuin muihinkin palveluihin. Palvelusetelin myöntäminen perustuu aina palvelutarpeen arviointiin ja palveluun pääsyn kriteereihin.
Palveluseteliasiakkaalle laaditaan hoito-, kuntoutumis- ja palvelusuunnitelma, jonka perusteella palvelut järjestetään. Asiakas valitsee itse palvelusetelipalveluntuottajan hyvinvointikuntayhtymän hyväksymistä palveluntuottajista ja tekee sopimuksen palvelun antamisesta.
Yhteystiedot
Puhelinvaihde:
08 849 111
Hoidon ja hoivan palvelujen tulosalueen johtaja
puh. 044 439 4692
Kotiin annettavien palvelujen tulosyksikköjohtaja
puh. 040 830 3138
NeuvoRassi
Kirkkokatu 28
92100 Raahe