Iäti menossa mukana
Hyvinvoiva kuntalainen on aktiivinen toimija yhteisössä
Perusturvaliikelaitos Saarikka järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Saarijärven alueella. Kannustamme toiminnalla ja palveluilla alueen ihmisiä pysymään terveinä ja hyväkuntoisina sekä huolehtimaan itsestään ja läheisistään elämän eri vaiheissa.
Ikäihmisten palveluiden ensisijaisena tavoitteena on varmistaa, että alueella eletään aktiivista arkea ja ikäännytään mukavasti ensisijaisesti omassa kodissa. Kerromme tässä esitteessä Lyyliä esimerkkinä käyttäen ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja kuntoutukseen liittyvistä palveluista.
Seuraa Lyylin elämänpolkua!
Saarikan ikäihmisten kuntoutuspalvelut
Syksyn räntäsateiden jälkeiset ensimmäiset pakkasaamut ovat tehneet kävelyteistä liukkaita. Sen sai tuta myös Lyyli, joka kaaduttuaan matkalla kauppaan sai ikävää kolotusta ja kireyden tuntua jo ennestään vaivanneeseen selkäänsä. Lyyli tietää kokemuksesta kyseessä olevan selän lihaksen jumiutuminen. Hän soittaa Saarikan fysioterapeutille ja saa ajan suoravastaanotolle samana päivänä. Aina avulias naapurinpoika kyyditsee Lyylin fysioterapiaan. Fysioterapeutti kartoittaa Lyylin tilanteen tutkimalla ensin Lyylin liikkuvuuden ja lihasvoiman. Lyylin liikkuvuus osoittautuu jopa edellistä käyntikertaa paremmaksi. Fysioterapeutti on tyytyväinen, koska hän tietää aktiivista elämäntapaa noudattavan Lyylin tehneen hänelle aikaisemmin annettuja liikesarjoja.
Fysioterapeutti laatii Lyylille uuden kotiharjoitusohjelman, jolla helpotetaan selkäoireita. Ohjelman liikkeet käydään perusteellisesti Lyylin kanssa läpi, jotta ne voidaan tehdä kivuttomasti ja toistuvia kertoja. Kun harjoitusohjelma on todettu hyväksi, kaksikko keskustelee Lyylin kotioloista ja esteettömyydestä. Lyyli asuu yksin, mutta toteaa pärjäävänsä arjessa erittäin hyvin. Hän pääsee omatoimisesti liikkumaan lähes missä tahansa, eikä tunne tarvitsevansa lisäapua. Fysioterapeutti muistuttaa vielä Saarikalta lainaan saatavista apuvälineistä ja ryhmäharjoitusmahdollisuuksista sekä henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä. Lyyli on hyvin perillä tästä kaikesta. Lopuksi fysioterapeutti kirjoittaa yhteenvedon tapahtumista ja tulostaa yhteistyössä laaditun harjoitusohjelman selkeine ohjeineen. Tyytyväinen Lyyli lähtee takaisin kotiinsa innokkaana uusista harjoituksistaan. Lyylille varataan uusi aika fysioterapeutille, jolloin arvioidaan harjoitusten vaikutukset.
Saarikan fysioterapiapalvelut:
Kuntoutusosasto
Lyyli asuu omakotitalossa yksin ja on huolehtinut talonsa ylläpidosta. Poikansa estelyistä huolimatta hän kantoi polttopuita ja kaatui liukkaalla pihalla. Kaatumisen seurauksena lonkka murtui ja Lyyli toimitettiin sairaalaan. Lonkka operoitiin välittömästi.
Keskussairaalasta Lyyli siirretään Karstulan kuntoutusosastolle. Hänellä on kiire kotiin, koska omakotitalon lämmityksestä pitää huolehtia eikä hän muutenkaan ole tottunut olemaan passattavana. Henkilökunta vakuuttelee hänelle, että nyt tarvitaan kuntoutusta, jotta Lyyli jatkossakin voisi asua kotona. Lyylin käsityksen mukaan hänet aiotaan jättää tylsistymään omaan sänkyynsä, eikä mitään tapahdu. Lyylin yllätykseksi henkilökunta kannustaa häntä liikkeelle eikä suinkaan palvele sänkyyn, vaan hänen on itse käveltävä ruokasaliin viisi kertaa päivässä. Liikkuminen on hankalaa ja lonkkaan sattuu kovasti. Onneksi hoitajat tuovat kipulääkettä, jolla kipu helpottaa. Fysioterapeutti tuo apuvälineen, jonka avulla Lyyli pystyy kävelemään osastolla pieniä matkoja.
Leikkaushaavaa hoidetaan ja seurataan sen paranemista. Lyylillä on diabetes. Hoitajat mittaavat verensokeria ja antavat neuvoja oikeanlaisesta ravitsemuksesta. Lyylin olisi hyvä kiinnittää huomiota ravitsemukseen, koska paino on noussut. Fysioterapeutti käy päivittäin Lyylin luona. He tekevät yhdessä harjoitteita, jotka edistävät Lyylin toipumista. Kävelyä Lyyli on harjoitellut ahkerasti kivun helpotettua. Sauvoillakin on harjoiteltu portaissa kävelyä, mikä alkaa sujua. Lyyli viihtyy osastolla ja tuntee olonsa turvalliseksi. Hänestä on mukavaa tavata ruokasalissa toisia kuntoutujia ja osallistua hauskoihin peleihin ja toimintoihin, joita hoitajat ohjaavat.
Lääkäri on käynyt tapaamassa Lyyliä. Lyyliltä kysellään kotioloista ja siellä pärjäämisestä. Pojan mielestä Lyylin pitäisi jo muuttaa palvelutaloon mutta Lyyli itse on eri mieltä. Osastolla järjestetään hoitoneuvottelu, johon tulee Lyylin lisäksi poika, osaston henkilökuntaa ja palveluohjaaja. Yhteisymmärryksessä sovitaan Lyylin pääsevän kotiin. Kotona pärjäämiseksi sovitaan samalla, että kotihoidon hoitajat käyvät aluksi auttamassa Lyyliä ja seuraamassa, että hän varmasti pärjää kotona. Poika lupautui jatkossa huolehtimaan sähkölämmityksen päälle ja puita tupaan. Lisäksi fysioterapeutti käy varmistamassa, että Lyylin on turvallista liikkua kotona. Kotiinlähtöpäivänä Lyyli saa mukaan kuntoilu- ja muut hoito-ohjeet. Miten mukavaa onkaan saada omat vaatteet päälle ja päästä nukkumaan omaan sänkyyn, Lyyli ajattelee. Pieni epävarmuus kaivertaa kotona pärjäämisestä, onneksi ne kotihoitajat tulevat käymään. Ehkä sitä tässä iässä voi jo apuakin ottaa vastaan, tuumaa Lyyli.
Saarikan kuntoutusosaston palvelut:
Varhaisen tuen palvelut
Yksin kotona asuva Lyyli ei jaksa enää liikkua entiseen tapaansa, eivätkä ystävätkään oikein pääse hänen luokseen. Kaupassa hän vielä käy omatoimisesti, mutta sitä pidemmät matkat ovat osoittautuneet liian raskaiksi. Lyyli huomaa myös alkaneensa toisinaan unohtaa asioita. Viime viikolla hän lähti ensin ulos ilman päällystakkia ja heti perään ilman avaimia.
Lyylin poika on huomannut liikkumisen vähentymisen ja unohtelut. Lyyli on myös vaikuttanut välillä yksinäiseltä. Viimein poika päätti ottaa yhteyttä Saarikan palveluohjaukseen kysyäkseen apua ammattilaiselta. Saarikan palveluohjaaja tekee Lyylin luokse kotikäynnin, jonka aikana nousee esille mahdollisuus osallistua päivätoimintaan. Päivätoiminnan tarkoituksena on vähentää yksinäisyyttä ja tukea kotona pärjäämistä. Päiväkeskuksessa Lyyli pääsisi viikoittain puuhailemaan aktiivisen toiminnan parissa ja tapaisi muita ihmisiä. Yhdessä sovitaan, että Lyyli lähtee aluksi tutustumaan päivätoimintaan. Lisäksi sovittiin, että muistikoordinaattori käy päivätoimintapäivän aikana juttelemassa Lyylin kanssa myös muistiasioista.
Seuraavan viikon keskiviikkona taksi saapuu noutamaan Lyyliä sovittuun aikaan ja jo taksissa hän huomaa tuttuja ihmisiä. Lyyli kyselee kuulumiset ja hämmästyy kuullessaan osan käyneen päivätoiminnassa jo hyvän tovin.
Lyylillä on luvassa hauska ja elämäntäyteinen päivä. Kahvia saa juoda kyllikseen, ruoka on hyvää, seura mitä parhainta, eikä liikuntaa ja seurapelejä jää päivästä uupumaan. Vanhoja tapahtumia muistellessa ja uusia jakaessa aika kuluu kuin siivillä. Ohjaaja kertoo, että seuraavalla kerralla tehtäisiin toimintakykymittauksia ja laadittaisiin Lyylille yhdessä henkilökohtainen kuntoutumisen suunnitelma päivätoimintakäyntejä varten.
Viimein on joukon aika matkata takaisin koteihinsa, mutta he sopivat treffit jo ensi keskiviikoksi. Illalla Lyyli päättää jatkaa päivätoiminnassa; tuohan se mukavaa vaihtelua ja tekemistä arkeen vaikka lähteminen ei aina helppoa olekaan. Ehkä seuraavalla kerralla pääsee jo kuntosalille, se näytti kivalle tekemiselle.
Saarikan Varhaisen tuen palvelut:
Saarikan päivätoiminta:
• kotona asumisen tukea ikäihmisille
• säännölliset toimintakyvyn mittaukset
• henkilökohtainen kuntoutumisen suunnitelma
• hyvää seuraa ja huolenpitoa
• erilaisia innostavia aktiviteetteja
• osassa kunnissa mahdollisuus kuntosalilla käynteihin
• tarvittaessa peseytymismahdollisuus
• tukea myös muistiasiakkaille sekä omaishoidettaville
• kerran viikossa tai sopimuksen mukaan
• aamupala, lounas ja päiväkahvi kuuluvat hintaan
• kuljetus järjestetään tarpeen mukaan
www.saarikka.fi/fi-FI/Palvelut/Ikaantyvien_Palvelut/Paivatoiminta
Kotiin annettavat palvelut
Lyylin poika on katsellut tarkoin äitinsä päivittäistä arkea jo jonkin aikaa. Huoli kotona pärjäämisestä on kasvanut, kun lääkkeet jäävät ottamatta, äiti on haurastunut ja kaatunutkin jo useamman kerran. Pojan ottaessa puheeksi kotihoidon palvelut, ei Lyylikään enää ole niin vastahakoinen. Hän tietää tarvitsevansa apua. Lyylin kotiin kutsutaan Saarikan palveluohjaaja keskustelemaan tilanteesta. Palveluohjaaja tutustuu Lyylin arkeen, kartoittaa millaisista asioista hän selviää vielä itsenäisesti, missä tarvitsee tukea ja millaisia toiveita Lyylillä itsellään on. Lyyli kertoo haaveestaan päästä vielä kesäisin kalalle.
Palveluohjaaja kertoo, että kotiin annettavat palvelut aloitetaan aina neljän viikon kuntouttavalla arviointijaksolla. Yhdessä sovitaan arviointijakson aloittamisesta. Lyylin tapauksessa arviointijakso alkaa päivittäisillä käynneillä lääkehoidon varmistamiseksi. Hoitajien ensimmäisille käynneille tulee mukaan tulee myös toimintaterapeutti tai fysioterapeutti kotihoidon kuntoutustiimistä. He tekevät toimintakykymittauksia ja sopivat yhdessä Lyylin kanssa arviointijakson tavoitteet. Lyylin tavoitteena ovat dosetin käytön opettelu ja aamupalan itsenäinen valmistaminen. Näitä asioita Lyyli pääsee harjoittelemaan kotihoidon käynneillä yhdessä hoitajan kanssa. Käynneillä harjoitellaan myös tuolilta seisomaan nousemista ja tehdään tasapainoharjoituksia. Lyyli käy poikansa kanssa kerran viikossa kaupassa. Lisäksi on otettu yhteys omalta paikkakunnalta löytyvään ystävätoimintaan. Nyt Lyyli kokee olonsa turvalliseksi.
Kuntouttava arviointijakso on nyt kestänyt Lyylillä neljä viikkoa ja kaikki on sujunut hyvin. Palveluohjaaja sopii tapaamisen pojan, Lyylin ja kotihoidon kanssa. Tapaamisessa selvitetään pärjääkö Lyyli arviointijakson jälkeen itsenäisesti vai tarvitseeko hän kotihoidon palveluita. Lyyli on kuntoutunut hyvin ja pelko kaatumisesta on selkeästi vähentynyt, mutta muistiongelmien vuoksi hän tarvitsee lääkehoidossa vielä kotihoidon apua. Yhdessä sovitaan hoidon yksityiskohtaisemmasta jakamisesta kotihoidon ja pojan kesken. Lyylille laaditaan yksilöllinen palvelu- ja hoitosuunnitelma, johon kirjataan kaikki hoitamiseen tarvittavat toimenpiteet ja hoidon tavoitteet. Kotihoidon jatkamisen tarvetta arvioidaan hoidon aikana. Lyylille kerrotaan myös, että jos hänen toimintakyky heikkenee, on mahdollista saada myös tehostettua kotikuntoutusta. Sen aikana toimintakyky pyritään kuntoutustiimin käyntien avulla palauttamaan aiemmalle tasolle, mikä mahdollistaa kotona asumisen jatkumisen.
Saarikan kotihoidon palvelut:
Lyhytaikaishoito asumispalveluissa
Lyyli on alkanut tuntemaan itsensä ajoittain yksinäiseksi ja turvattomaksi. Hänen liikkuminen on vähentynyt. Pojan kanssa he ottavat yhteyttä Saarikan palveluohjaajaan, joka suosittelee intervallijaksoa Kotikontuun. Jaksolla voidaan kartoittaa Lyylin toimintakykyä, tukea sosiaalisuutta ja laatia tavoitteet, joilla edistetään kotona pärjäämistä. Lyyli päättää kokeilla intervallijaksoa, vaikka viikoksi kotoa poistuminen jännittääkin.Kotikonnun kuntoutuksen ohjaajat (fysioterapeutti ja geronomi) sopivat kotikäynnin ennen jakson alkua. Ohjaajat kertovat Kotikonnusta, ja arvioivat kotiympäristön haasteita sekä mahdollisia apuvälineiden tarpeita. Yhdessä Lyylin kanssa laaditaan kuntoutussuunnitelma, johon kirjataan intervallijakson tavoitteet ja Lyylin toiveet.
Kotikonnussa Lyyliä odottavat tutut henkilöt. Intervallisiipi Puhuri on Kotikonnun alakerrassa. Siivessä on kuusi huonetta. Lyyli tutustuu taloon ja saa hoitajakutsurannekkeen. Hän osallistuu iltapäivisin jumppaan ja muisteluryhmään, joista hän saakin paljon juttukavereita. Lyyli nauttii päivittäin ulkoilusta, koska kotona hän ei ole uskaltanut yksin ulos lähteä. Intervallijakson aikana ohjaajat ja hoitajat arvioivat Lyylin toimintakykyä erilaisten mittareiden avulla. Lääkäri ja sairaanhoitaja seuraavat hänen terveydentilaa, lääkitystä ja veriarvoja. Moniammatillinen tiimi varmistaa kuntoutussuunnitelman toteutumisen yksilöllisesti, mikä tukee Lyylin kotona pärjäämistä.
Ennen jakson päättymistä Lyyli käy vielä saunomassa ja istahtaa terassille katselemaan järvimaisemaa. Kotiin viemisiksi jää uusia tuttavuuksia, hyvä mieli ja jumppaohjeet, joita Lyyli toteuttaa ennen seuraavaa intervallijaksoa.
Intervallijaksolle
asumispalveluyksiköihin
• kun tarvitset tukea kotona pärjäämiseen
• kun omaishoitaja tarvitsee tukea tai lomailee
• jaksolle hakeminen tapahtuu aina palveluohjauksen kautta.
• kuntoutuksen ohjaaja käy kotikäynnillä kartoittamassa toiveet ja tavoitteet jaksoa varten. Myös läheisen on hyvä olla paikalla
• toiveiden ja tavoitteiden pohjalta laaditaan jaksolle kokonaisvaltainen ohjelma
• arvioidaan toimintakykyä, terveydentilaa ja lääkitystä moniammatillisen tiimin kanssa.
• tuetaan kotona pärjäämistä, hyvää ja yksilöllistä ikääntymistä.
Heralan KuntoSiipi
Heralan Serviisin päätalon kuntoutussiivessä toteutetaan ikäihmisten arkikuntoutusta osastolta kotiutuville, jotka tarvitsevat vielä kuntoutusta ennen kotiin paluuta. Kunto- Siiven keskeisenä tavoitteena on vahvistaa ikäihmisen mahdollisuuksia asua omassa kodissa kotihoidon tai läheisten turvin. Kuntoutussiivessä asutaan mukavasti 2-hengen huoneissa. Jokaiselle asukkaalle tehdään oma kuntoutussuunnitelma, joka pitää sisällään päivittäistä liikuntaa riemukkaassa ryhmässä.
www. saarikka.fi/fi-FI/palvelut/Ikaantyvien_Palvelut/Asumispalvelut
Omaishoito ja perhehoito
Lyylin Amerikassa asuva lapsenlapsi on ollut jo pitkään aikeissa palata vanhaan kotimaahansa. Muuttoajatusta vahvisti kesän mittaan Saarikan palveluohjaajan kanssa käydyt keskustelut. Johannalle oli mummin lähiomaisena kerrottu tilan heikentymisestä ja avun tarpeen lisääntymisestä. Vaihtoehdoista puhuttaessa esille oli noussut myös omaishoitajuus.
Yhtenä aurinkoisena talvipäivänä Johanna saapuu Lyylin ovelle ja ilmoittaa selvittävänsä mahdollisuutta ryhtyä omaishoitajaksi. Johanna pyytää Saarikan palveluohjaajan käymään. Palveluohjaaja arvioi omaishoidon tuen tarpeen ja tekee päätöksen sen myöntämisestä. Johannalle myönnetään oikeus omaishoidon tukeen, jota hän hyödyntää tulevan vuoden aikana. Lyyli on iloinen, kun Johanna muuttaa hänen luokseen tilavaan kerrostaloasuntoon.
Johannalla on mahdollisuus omaan vapaa-aikaan, kun hän pyytää omaishoitajan lyhytaikaisia virkistysvapaita. Lyylillä on myös mahdollisuus päästä lyhyille intervallijaksoille.
Saarikan omaishoito:
• antaa tukea omaishoitajalle
• turvaa hoidon jatkumisen
• turvaa omaishoidettavan sote-palvelut
• lakisääteinen omaishoidon tuki
• tukea myönnetään tietyin edellytyksin
Perhehoito:
• toimeksiantosopimussuhteista lyhyt- ja pitkäaikaista perhehoitoa
• perhehoidossa hoidettava asuu joko pysyvästi tai lyhytkestoisesti perhehoitajan kodissa
• kaikilla perhehoitajilla on lakisääteinen valmennus ja perhehoito on valvottua
• perhehoito on yksilöllistä ja kuntouttavaa hoivaa
Saarikan ikääntyvien palvelut
Palveluohjaus ja yhteystiedot
Ikääntyvien palveluiden piiriin tullaan palveluohjauksen kautta, joka tekee asiakkaalle palvelutarpeenarvioinnin.
Saarikan palvelutarpeen kartoitus:
• ikääntyneen palvelujen tarpeen kartoitusta
• ohjausta itsenäiseen pärjäämiseen
• järjestettävä tarpeen mukaan kaikille
75 vuotta täyttäneille
• kartoitetaan mm. terveydentilaa,
toimintakykyä, sosiaalista tilannetta
• kattavaa tietoa kaikesta terveyteen
ja asumiseen liittyvästä
Lue lisää
SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Sivulantie 11, 43100 Saarijärvi
Puhelinvaihde avoinna ma-pe klo 8.00-15.00
puh. 014 459 8208
Postiosoite: PL 13, 43101 Saarijärvi
Saarikan toimiston käyntiosoite:
Sivulantie 11, 43100 Saarijärvi
Sähköposti: toimisto@saarikka.fi
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@saarikka.fi
Salassa pidettävinä tietoja sisältäviä asiakirjoja tai viestejä ei tule toimittaa sähköpostilla.
Palveluohjaajien yhteystiedot:
Kannonkoski
palveluohjaaja puh. 044 459 7031
Karstula
palveluohjaaja puh. 044 459 6622
Kivijärvi
palveluohjaaja puh. 044 459 7031
Kyyjärvi
palveluohjaaja puh. 044 459 7031
Saarijärvi
palveluohjaaja puh. 040 5605175
Kotihoito alue 1
palveluohjaaja puh. 044 459 8607
Kotihoito alue 2
Heralan Serviisin asunnot, Kotikontu ryhmäkodit, ostettava palveluasuminen.
palveluohjaaja puh. 050 459 8442
Kotihoito alue 3 ja Pylkönmäki, Iltarusko, Kotikontu torni ja intervallit, ostettava palveluasuminen ja sotainvalidit. Kiireellisissä kotihoitoa vaativissa tilanteissa suoraan yhteys kotihoitoyksiköihin.
OMAISHOITO, Saarijärvi
palveluohjaaja puh. 040 560 5175
OMAISHOITO, Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi ja Kyyjärvi
palveluohjaaja puh. 044 459 6160
PERHEHOITO
palveluohjaaja puh. 044 459 6160
Saarikan lyhytaikais-/intervallipaikat asumispalveluissa:
Kannonkoski Mäntykoti Oksala Puh. 044 459 6162
Karstula Mäntyranta Puh. 040 157 8913, 040 157 8914
Karstula Uusjokela Puh. 044 459 6524,044 459 6521
Kivijärvi Wallesmanni Puh. 040 071 7943
Kyyjärvi Kiviranta Puh. 044 4597028 Saarijärvi Iltarusko Puh. 040 182 0358 Saarijärvi Kotikontu Puh. 040 191 9897, 040 192 0734
Saarijärvi Heralan Serviisi Puh. 044 459 8715
(tavallinen palveluasuminen ja mahdollinen välilasku/kuntoutuspaikka ennen kotiutumista)