Kirkasvetinen järvi, jossa syvyyttä vajaa 30 metriä. Näkyvyyttä vuodenajasta riippuen 4–8 metriä. Sopii myös snorklaamiseen ja vapaasukeltamiseen. Järvessä ahvenia, haukia, kiiskiä, mateita ja rapuja. Talvella ylläpidetään avantoa ja tie aurataan perille. Kohteella penkki varusteiden pukemista varten, portaat veteen, laavu, puucee ja nuotiopaikka. Suosittu sukelluskohde, jossa järjestetään myös koulutusta ja leirejä. Sopii aloittelijallekin.
Lue lisää https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/123451/Iso-Melkutin.html
Kuva: Iso-Melkutin, Teemu Virtanen
Makupaloja Suomen parhaista sukellus-kohteista
Erittäin kirkasvetinen järvi. Näkyvyys hyvä tai erinomainen vuoden ympäri. Maksimisyvyys noin 34 metriä, vaakanäkyvyys parhaimmillaan kymmeniä metrejä. Haukia, ahvenparvia, rapuja ja mateita. Sopii myös snorklaukseen ja vapaasukellukseen. Rannassa laituri, penkit ja pöytä, nuotiopaikka, puucee ja pukeutumiskatos. Talvisin tie aurataan ja kohteella on usein avanto. Sopii aloittelijallekin.
Lue lisää https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/123510/Valkiajrvi.html
Kuva: Valkiajärvi, Erno Olkkonen
Kirkasvetinen louhos, jossa maksimisyvyys noin 30 metriä. Näkyvyyttä voi olla jopa 20 metriä. Louhoksessa on tunneli, joka johtaa toiseen avolouhokseen 160 metrin päässä. Nähtävyyksinä mm. rautatievaunu, auto, moottoripyörä, joiden välille on vedetty ohjausnarut. Kohteella on penkki, laavu, tulipaikka ja puucee. Perille pääsee myös talvella, avanto pitää tehdä itse. Maanomistajalta tulee kysyä lupa sukeltamiseen tai ottaa yhteyttä paikallisiin sukellusseuroihin. Sopii myös vapaasukellukseen ja luolasukellukseen.
Lue lisää https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/123526/Paakkilanavolouhos.html
Kuva: Paakkila, Pentti Jutila
Hylkypuisto sijaitsee Helsingin edustalla. Hylkyaluetta kiertää opasköysi, jonka varrella on tietoa aluksen historiasta ja laivan rakenteesta. Hylyn keulassa ja perässä on nousu- ja laskeutumisköydet sukeltajia varten. Syvyyttä on 19–21 metriä, ja näkyvyyttä yleensä 4–6 metriä. Tammisten rakenneosien, peräsimen ja rungon alaosan lisäksi hylystä löytyy yli 70 tykkiä, kaksi ankkuria ja pahoin tuhoutunutta esineistöä. Tutustu puiston järjestyssääntöihin ja sukeltajan karttaan. Puisto avataan kesäkuussa ja suljetaan ennen syysmyrskyjä. Sopii myös aloittelijalle. Paikalliset sukellusseurat tekevät retkiä kohteelle.
Lue lisää https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/123563/GustavAdolfinhylkypuisto.html
Kuva: Gustav Adolf, Stig Gustavsson
Vanha veden alle jäänyt voimalaitos noin 50 metrin päässä rannasta. Rannassa on pieni laituri, kohde on merkattu poijulla. Kaksi opasnarua, joista toinen opastaa rapureitille ja toinen voimalaitokselle. Näkyvyys vaihtelee 2–8 metriin ja maksimisyvyys on 10 metriä. Rakenteista on nähtävissä osittain sortuneita seiniä, pohjalla makaavia parruja ja turbiiniaukkoja sekä niiden sulkuluukkuja. Voimalaitoksen kävelysilta on tunnistettavissa. Alueella on myös rapuja ja haukia. Kohteella on ajoittain kohtuu voimakas virtaus. Sopii virtasukellustaidot hallitsevalle sukeltajalle.
Lue lisää https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/123878/Linnakoskenvoimalaitos.html
Kuva: Linnakoski, Mikko Saareila
Kirkasvetinen, noin 3 km pitkä järvi, jossa on syvyyttä 23 metriä. Useampia veteenmenopaikkoja. Keväisin huono näkyvyys, joka paranee kesän edetessä, ja loppukesästä näkyvyys saattaa olla 10 metrin luokkaa. Runsaasti isoja kalaparvia, ahvenia, haukia, mateita ja rapuja sekä muutamia uponneita soutuveneitä. Sopii hyvin snorklaamiseen ja jääsukeltamiseen. Kaukajärvi on suosittu sukellus- ja sukelluskuvauskohde. Sopii myös aloittelijoille.
Lue lisää https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/125863/Kaukajrvi.html
Kuva: Kaukajärvi, Aino Oura
Kohde sijaitsee aallonmurtajan kyljessä hiekkarannalla. Rantaan pääsee autolla, ja veneen pystyy laskemaan myös vesille. Veteenmeno aallonmurtajan länsipuolelta. Maksimisyvyys rannan alueella noin 8 metriä, joten kohde on oivallinen rantasukellus- ja harjoittelupaikka. Aallonmurtajalla on runsaasti elämää, ja hiekalla voi nähdä simpukoita. Hangon ja viereisen leirintäalueen palvelut lähellä.
Vuonna 1968 toimintansa lopettanut maasälpälouhos, jossa syvyyttä enimmillään reilut 30 metriä. Näkyvyys parhaimmillaan talvella ja aikaisin keväällä, kesälläkin 5–15 metriä. Suosittu sukellus- ja koulutuskohde. Matalassa päässä veteen meno luiskaa pitkin, syvässä päässä portaat ja vedenalainen tasanne. Syvässä päässä köysi, joka vie sukelluskellolle. Luolastoon kolme sisäänkäyntiä syvässä päässä. Pohjassa lentokoneen pienoismalli ja kaivosromua. Matalassa päässä keittokatos ja puucee. Sopii kaiken tasoisille aloittelijoista luolasukeltajiin.
Kuva: Pekka Tuuri
Hyvä kohde talvella ja keväällä. Autolla pääsee viereen ja laituri veteen menoon. Avanto pidetään sulana läpi talven, sillä paikalla käyvät myös avantouimarit. Syvyyttä 8 metriä, näkyvyys talvella kohtuullinen. Kohteella kaloja ja rapuja. Pohjassa on monenlaista romua, johon kiinnijäämistä on syytä varoa.
Lue lisää https://www.vesimiehet.fi/toiminta/sukelluskohteet/ouluntullin-monttu
Kuva: Ouluntulli, Johan Löfberg
Raajärven rautakaivosalue muodostuu isosta ja pienestä louhoksesta. Isossa louhoksessa on syvyyttä 48 metriä, pienessä 18 metriä. Näkyvyyttä on 5–15 metriä, ja 25–30 metrissä liikkuu sakkakerros, jonka alapuolella jälleen kirkastuu. Nähtävillä kaivosromua, jyrkänteitä ja istutettua kalaa. Isolla kaivoksella on laituri ja portaat, penkki, tulipaikka ja mutterikota. Wc- ja ravintolapalvelut löytyvät Ravintola Mainarista, johon myös maksetaan viikonloppukohtainen maksu sukelluksista. Kaivoskylä on auki, kun siellä on jokin tapahtuma. Alueelle on portti, jonka avaimen saa kaivoskylästä muinakin aikoina.
Lisätietoja Rovaniemen Urheilusukeltajat ry https://rovaniemenurheilusukeltajat.fi/laitesukellus
Kuva: Raajärvi, Mikko Sandgren
Kiskon avolouhoksella on kokoa noin 30 x 70 metriä ja syvyyttä reilut 20 metriä. Kohteessa ei ole luolia. Näkyvyys on noin 5 metriä ja paranee huomattavasti talvella. Autolla pääsee rantaan. Parkkipaikan reunassa on vedessä jyrkkä, lähes pystysuora seinämä noin 20 metriin asti. Pinnan alla nähtävillä sukeltajien “taideteoksia” ja ahvenia. Erinomainen kohde aloittelijalle ja perusharjoitteluun ja suosittu jääsukelluskohde.
Lue lisää Sukeltaja-lehti 1/2011, sivu 10 https://issuu.com/sukeltaja/docs/sukeltaja0111_dfee07efe4861e
Kuva: Kisko, Pasi Mannerkoski
Kirkasvetinen, matalarantainen erämaajärvi, jossa maksimisyvyys noin 26 metriä ja näkyvyys 6–8 metriä. Paljon ahvenia ja haukia sekä puunrunkoja pohjalla, muutama uponnut ruuhi. Pohjassa on lähteitä. Useita veteenmenopaikkoja. Parkkipaikka ja nuotiopaikka. Järven ympäri kiertää luontopolku. Sopii hyvin ajoittelijalle sekä snorklaamiseen ja vapaasukellukseen.
Lue lisää https://www.riusuk.net/laitesukellus/sukelluskohteet/iso-valkee
Lue lisää Sukeltaja-lehti 3/13, sivu 9 https://issuu.com/sukeltaja/docs/sukeltaja_0313
Porkkalan edustalla Träskön lahdella sijaitseva puisto rakentuu neljän hylyn ympärille: Alkon, Tynnyrihylyn Tykkikylkihylyn ja Limisaumahylyn. Alkon ylimmät osat ovat 4–5 metrissä, syvimmät 10 metrissä, joten se sopii hyvin aloittelijoille, snorklaajille ja vapaasukeltajille. Tynnyrihylky lepää noin 20 metrissä, joten sille sukeltaminen vaati jo kokemusta. Tykkikylki ja Limisaumahylky noin 15 metrissä ovat peruskurssin suorittaneiden saavutettavissa. Hylyt on poijutettu ja varustettu opasnaruin ja -tauluin. Paikalliset sukellusseurat tekevät retkiä kohteelle.
Lue lisää http://wreckpark.eu
Kirkasvetinen, maksimisyvyys 13 metriä, näkyvyyttä 5–7 metriä. Järven kiertää sukeltamalla noin tunnissa. Nähtävillä puunrunkoja, kivenlohkareita ja ahvenia. Järvessä myös vedenalaista taidetta, Heli Ryhäsen tekemiä kookkaita patsaita. Sopii hyvin aloittelijalle ja snorkkeli- ja vapaasukellukseen. Nuotiopaikka ja parkkitilaa.
Lue lisää https://www.riusuk.net/laitesukellus/sukelluskohteet/ruutanajarvi
Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=zeRTj1Uz11I&t=21s
Hossassa on useita kirkkaita suppalampia, joista Öllörijärven sukeltajat tuntevat jokakesäisistä leireistä, joita siellä on järjestetty jo vuosia. Syvyyttä löytyy 40 metriä, ja ranta on helppoa hiekkarantaa. Laiturin päässä on sukellustikkaat. Veneenlasku onnistuu luiskaa myöten. Metsähallituksen ylläpitämässä huoltorakennuksessa on pistoke kompuralle, pullotelineet, pukuhuone, kuivatustilaa sekä puucee. Vedestä löytyy sukelluslavoja eri syvyyksillä sekä ohjausköydet. Sopii kaiken tasoisille sukeltajille sekä snorklaukseen ja vapaasukellukseen
Lue lisää http://hossa.fi/aktiviteetit/sukellus
Kuva: Hossa, Jouko Laitinen
Suomen vesistöissä piilee oikea sukeltajan aarreaitta. Pinnan alta paljastuu monimuotoista kasvillisuutta, kaloja, rapuja ja muuta veden kansaa, uponneita ruuhia, uppotukkeja, erilaisia pohjan muotoja, hylkyjä, luolia, kaivoksiin jäänyttä kaivosromua ja paljon muuta nähtävää – sukellus on joka kerta seikkailu! Lisää sukelluskuvia
Varusteet
Maski ja snorkkeli
Maski suojaa silmiä ja parantaa näkyvyyttä veden alla. Maskin tulee olla tiivis ja hyvin istuva.
Snorkkeli on yksinkertainen hengitysputki, josta hengitetään pinnalla uitaessa.
Tasapainotusliivi
Tasapainotusliivillä sukeltaja hallitsee syvyyttään säätelemällä sen sisällä olevan kaasun määrää. Kun liivi tyhjenee, laskeudutaan syvemmälle, ja kun se täyttyy, noustaan kohti pintaa.
Kompassi
Veden alla suuntavaisto
hämärtyy, joten
suunnistamiseen
tarvitaan kompassi.
Sukelluspuku (märkäpuku tai kuivapuku)
Märkäpuku vähentää lämmönhukkaa sukeltaessa. Märkäpuku on notkeampi ja ketterämpi käyttää kuin kuivapuku. Sillä pääsee mukavasti alkuun, ja se sopii lähes kaikkeen sukeltamiseen.
Kuivapuku aluspukuineen pitää sukeltajan lämpimänä viileissäkin vesissä. Kuivapukua käyttävät vain
laitesukeltajat.
Annostin
Annostin annostelee hengitysilman sukeltajan suuhun selkään kiinnitettävästä hengityslaitteistosta.
Sukellustietokone
Sukellustietokone on
sukeltajan ranteeseen
kiinnitettävä syvyyttä ja
aikaa mittaava laite.
Painovyö
Koska sukelluspuku kelluttaa, painovyö auttaa pysymään pinnan alla.
Puukko
Puukko tai leikkuri pidetään käden ulottuvilla kiinni takertumisen varalta.
Räpylät
Räpylät helpottavat vedessä liikkumista.
Sukeltaminen on seurallista
Sukellusseurat toivottavat uudet sukeltajat tervetulleiksi mukaan. Olitpa sitten aloittelija tai jo pidempään sukeltanut, seuraan kuuluminen kannattaa. Seurat tuntevat perusteellisesti kiinnostavimmat sukelluskohteet. Ne tarjoavat jäsenilleen retkiä ja järjestävät sukellusmatkoja. Seurat kouluttavat ja järjestävät tapahtumia. Seurassa saat parhaat vinkit sukellusvarusteista ja voit tarvittaessa vuokrata varusteita. Monista seuroista saat myös tarvitsemasi sukelluskaasut.
Ennen kaikkea saat hyvää seuraa. Yhteistä kaikille sukellusseuroille on rakkaus sukeltamiseen ja halu jakaa kokemuksia samanhenkisten harrastajien kesken. Sukellusseuroja löytyy eri puolelta Suomea. Lähde mukaan, etsi sinua lähellä oleva sukellusseura www.sukeltaja.fi/seurahaku.
Opi lisää – kursseja
ja koulutusta
Sukeltamaan opitaan käymällä laitesukelluksen peruskurssi ja sen jälkeen harjoittelemalla ahkerasti.Kokeneen kouluttajan valvonnan alla sukeltaja saa tietoa Suomen vesistöjen erityispiirteistä, osaa toimia turvallisesti oikealla tavalla, rutinoituu suorittamaan tarvittavat toimenpiteet ja oppii luottamaan omaan tekemiseensä.
Sukelluskokeilu eli introkurssi perehdyttää ensimmäiseen sukellukseen. Peruskursseilla opitaan
lajin perustaidot ja jatkokurssit syventävät sukellustietoja ja -taitoja. Erilaisilla erikoiskursseilla ja taitokoulutuksissa omaksutaan sukelluksen eri osa-alueiden asiantuntemusta. Sukelluskurssit ottavat ennen kaikkea huomioon sukeltajan taitotason ja kokemuksen. Rento ja turvallinen ilmapiiri takaa nautinnollisen elämyksen.
Sukeltajaliitto ja sen jäsenseurat tarjoavat CMAS-standardien mukaista koulutusta snorkkelisukelluksessa ja laitesukelluksessa. Vapaasukelluskoulutusta järjestetään AIDA -kursseina. Lisäksi Sukeltajaliitto järjestää Vapepa -sukeltajakoulutusta ja DAN-ensiapukoulutusta.
SNORKKELISUKELLUS
Snorkkelisukellus on yksi tapa harrastaa sukellusta. Snorkkelisukellus on sukellusta perusvälineillä eli maskin, snorkkelin ja räpylöiden avulla. Sitä voi harrastaa hallissa ja avovedessä, ja se sopii kaikenikäisille. Eri tyyppisiä snorkkelisukelluskursseja järjestetään sukellusseuroissa. Snorkkelisukellustaitoa tarvitaan myös laitesukelluksessa ja sukelluksen kilpalajeissa.
LAITESUKELLUSKOKEILU
Sukellusseuran järjestämä laitesukelluskokeilu eli intro on hyvä ja turvallinen tapa tutustua sukellukseen. Kokeilemalla pääsee näkemään, tuntuuko laji omalta ja herääkö kiinnostus varsinaiselle laitesukelluskurssille osallistumiseen. Laitesukelluskokeilussa kouluttaja antaa lyhyen opastuksen sukelluslaitteen käyttöön ja sukellusta kokeillaan kouluttajan johdolla uima-altaassa tai rantavedessä.
LAITESUKELLUKSEN PERUSKURSSI
Peruskurssilla opetellaan ne tiedot ja taidot, jotka laitesukeltaja tarvitsee sukeltaakseen esimerkiksi sukellusseuran leireillä ja sukelluskeskusten järjestämillä retkillä. Kurssin pääpaino on käytännön perustaitojen opettelussa ja sukellusturvallisuudessa. Kurssi antaa valmiudet sukeltaa enintään enintään 20 metrin syvyydessä.
LISÄÄ OPPIA
Nälkä kasvaa syödessä: kun sukellusharrastusta on jatkunut jonkin aikaa, syntyy halu nähdä ja tehdä enemmän. Silloin on aika hankkia lisäkoulutusta. Sukellusseuroilla on tarjolla paljon erilaisia jatkokursseja ja taitokoulutuksia, joilla opitaan sukeltamaan erilaisissa kohteissa ja olosuhteissa, kuten esim. jään alla, hylyissä ja yöaikaan. Omien taitojen kehittäminen tekee sukelluksesta vieläkin miellyttävämpää ja turvallisempaa ja antaa mahdollisuuden kokea enemmän.
Suomi on kansainvälisestikin ajateltuna hylkysukeltajan paratiisi. Vanhat puuhylyt ovat säilyneet Itämeressä poikkeuksellisen hyvin. Hylkyjä on kaikilla vesialueilla ja kaikissa sukellussyvyyksissä, joten sekä aloittelijalle että edistyneemmälle sukeltajalle löytyy sopivan tasoisia kohteita.
Kuva: Kalle Nordling
Sukeltajaliiton jäsenseurat järjestävät toimintaa koko perheelle alkaen vauva- ja taaperouinnista. 3–6-vuotiaat voivat osallistua kuuttitoimintaan, joka on seikkailua vedessä yhdessä aikuisen kanssa. Snorkkelisukellusta harjoitellaan 7–19-vuotiaiden norppa- ja hyljeryhmissä. Sukeltamisen lisäksi toimintaan voi kuulua uintia, vesipelastusharjoituksia, lajikokeiluja, leirejä ja tapahtumia. Nuoret voivat harrastaa myös räpyläuintia tai uppopalloa, ja 12-vuotiaana on mahdollisuus päästä laitesukelluskursseille. 15-vuotiaana nuori voi kouluttautua ohjaajaksi ja tutustua vapaasukellukseen tai vaikkapa sukelluskalastukseen.
Kuva: Suvi Ihamäki
Sukelluskalastuksessa yhdistyvät vapaasukellus, snorkkelisukellus ja kalastus. Sukelluskalastaja saattaa uida pitkiäkin matkoja, tehdä lukuisia sukelluksia eri syvyyksiin ja vaania saalista pohjan tuntumassa liikkumatta pitkään. Kalaonni kysyy taitoa lähestyä kaloja huomaamatta ja kalojen elintapojen tuntemusta. Lajissa kilpaillaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Kuva: Pekka Tuuri
Uppopallo on taktinen ja nopeatempoinen kontaktilaji. Peli on fyysinen, sillä vartalotaklaus on sallittu oikein tehtynä. Kolmiulotteisuus lisää oman haasteensa, sillä syöttö tai vastustaja voi tulla miltä suunnalta tahansa, myös ylä- tai alapuolelta. Uppopallossa joukkue pyrkii tekemään maaleja koriin, joka on kiinnitetty altaan pohjaan. Pelivälineenä on suolavedellä täytetty uppoava pallo. Lajissa kilpaillaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.
Kuva: Pekka Tuuri
Vapaasukellus on sukellusta ilman hengityslaitetta. Kokenut vapaasukeltaja voi tehdä usean minuutin pituisia sukelluksia rentoutumalla ja liikkumalla veden alla kevyesti happea säästäen. Keskittyminen sukellukseen rentouttaa mieltä ja kehoa. Vapaasukeltaja pystyy liikkumaan vedenalaisessa maailmassa lähes tasa-arvoisena sen asukkaiden kanssa. Lajissa kilpaillaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Kuva: Elina Manninen
Sukeltajia luoliin houkuttelevat yleensä hyvin kirkas vesi ja hienot näkymät. Luolasukellus vaatii asianmukaisen koulutuksen, ja myös varustus poikkeaa tavanomaisesta laitesukeltajan varustuksesta. Suomessa on useita sukellukseen sopivia luolia.
Kuva: Ari Linna
Räpyläuinnissa pääsee kokemaan vauhdin hurmaa. Tavallisillakin räpylöillä pääsee lujaa ja monoräpylällä vieläkin lujempaa. Räpyläuinti sopii erinomaisesti kenelle tahansa vesiliikunnasta pitävälle kuntoa kohottavaksi treeniksi. Lajissa kilpaillaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Kuva: Jaakko Aumala
Sukeltajat tuovat vedenalaisia elämyksiä muiden nähtäville valo- tai videokuvaamalla. Kuvata voi laitesukeltamalla, vapaasukeltamalla tai snorklaamalla. Sukelluskuvaajan tulee hallita sukellustaidot hyvin, jotta pystyy keskittymään itse kuvaamiseen. Kameran käyttöä kannattaakin harjoitella ensin altaassa. Sukeltajat voivat lähettää sukelluskuviaan kansallisiin ja kansainvälisiin kuvakilpailuihin.
Kuva: Mikko Valtonen
HALUAN SUKELLUSKURSSILLE
OLEN KÄYNYT SUKELLUSKURSSIN
Osallistu seuran järjestämään laitesukelluskokeiluun.
Pyydä päästä kokeilemaan sukellusta kouluttajan kanssa tai osallistu seuran järjestämälle Sukella Suomessa -kurssille. Täytä terveysselvitys ja hanki vakuutus ennen sukelluksia.
Ilmoittaudu laitesukelluksen peruskurssille. Täytä terveysselvitys ja hanki vakuutus ennen kurssin avovesisukelluksia.
Osta/lainaa/vuokraa puuttuvat varusteet.
Kun olet suorittanut kurssin, lähde mukaan seuran viikkosukellukselle.
Lähde mukaan seuran viikkosukellukselle.
Seuran retkillä tutustut muihin sukeltajiin ja löydät oman sukellusparin!
Etsi sinua lähellä oleva sukellusseura Seurahaulla osoitteessa www.sukeltaja.fi/seurahaku
Etsi sinua lähellä oleva sukellusseura Seurahaulla osoitteessa www.sukeltaja.fi/seurahaku
Osta perusvälineet (maski, snorkkeli, räpylät) ja osta/lainaa/vuokraa muut varusteet.
Sukeltajaliitto RY
on suomalaisen sukellusharrastuksen suunnannäyttäjä. Me edistämme sukelluksen tunnettuutta ja ohjaamme uusia ihmisiä lajin pariin. Tuomme sukellusharrastajia yhteen ja annamme jäsenillemme neuvontaa kaikessa sukellukseen liittyvässä. Rikastutamme lajia järjestämällä monipuolisesti koulutuksia ja tapahtumia sekä tiedottamalla valtakunnallisista koulutuksista ja kursseista. Harjoitamme sukeltajien edunvalvontaa ja julkaisemme tunnettua Sukeltaja-lehteä. Sukeltajaliitto ry on Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestö ja se saa toimintaansa tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
www.sukeltaja.fi
#suomisukellus #sukellasuomessa
OTA YHTEYTTÄ
Sukeltajaliitto ry
Valimotie 10,
00380 Helsinki
(09) 3481 22 58
office@sukeltaja.fi