Liitto työterveyden, työhyvinvoinnin ja työkyvyn
asiantuntijoille
Olemme juuri sinua varten
Olemme olemassa, jotta jokainen jäsenemme saa ansaitsemansa arvostuksen — niin yksittäisillä työpaikoilla kuin koko yhteiskunnassa. Työterveyden, työhyvinvoinnin ja työkyvyn asiantuntijoilla on käsissään suomalaisten työhyvinvointi. On tärkeää, että tukenasi on joukko oman alasi asiantuntijoita.
Tunnemme jäsentemme työn kultakimpaleet ja karikot, ja keskitymme juuri niihin. Teemme työtä sen eteen, että äänesi kuuluu yhteiskunnassa. Tuemme sinua urasi jokaisessa käänteessä. Kanssamme verkostoidut alan osaajien kanssa, kouluttaudut ja pääset nauttimaan rahanarvoisista jäseneduista.
Tule mukaan vaikuttamaan ja verkostoitumaan kanssamme!
Liiton perustehtävä
Olemme liitto työterveyden, työhyvinvoinnin ja työkyvyn asiantuntijoille. Tehtävämme on edistää jäsentemme kehittymistä asiantuntijoina ja parempaa työelämää.
Arvot
Jäsenlähtöisyys
Kuulemme jäsenten tarpeita, ajamme jäsenten etuja ja tarjoamme mahdollisuuden osallisuudelle.
Vaikuttavuus
Verkostoidumme ja vaikutamme – tarjoamme siihen mahdollisuuden myös jäsenille.
Asiantuntijuus
Olemme kumppanina jäsenten asiantuntijuuden vahvistamisessa ja kehittämisessä vastaamaan työelämän tarpeita.
Teemme työtä työterveyshoitajan sekä työhyvinvoinnin ja työkyvyn asiantuntijoiden hyvän työelämän ja sujuvan arjen eteen:
• tuki työsuhdekysymyksissä
• mentorointi ja kouluttaminen
• jäsenetujen neuvotteleminen
• yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Työterveyshoitajaliiton historia pähkinänkuoressa
Suomen Työterveyshoitajaliitto otti ensiaskeleensa 75 vuotta sitten. Sen tavoitteena oli kehittää terveyssisarten ja sairaanhoitajien ammattitaitoa, valvoa heidän etujaan ja edistää Suomen teollisuusterveydenhuollon kehitystä.
Liiton katsotaan saaneen alkunsa 8.2.1948 pidetyssä perustamiskokouksessa Helsingin Säätytalolla, jonne oli kokoontunut lähes 50 teollisuuden palveluksessa ollutta terveyssisarta ja sairaanhoitajaa. Kokouksessa käsiteltiin terveyssisarten ohjesääntöä ja nimettiin toimikunta kehittämään sitä ehkäisevään toimintaan suuntautuvaksi. Toimikunnan puheenjohtajaksi nimitettiin Työterveyslaitoksen terveyssisar Ruth ”Tuuti” Säynäjärvi.
Perustamiskokouksessa päätettiin, että tehtaan sairaanhoitajan pohjakoulutuksena tulee olla terveyssisarkoulutus. Lisäkoulutuksen tarve riippuisi henkilön työtehtävästä. Lisäksi kokous linjasi, että terveyssisarten työaika tulisi olla 8 tuntia päivässä.
Pian kokouksen jälkeen Ruth Säynäjärvi sai WHO:n apurahan, jonka tarkoituksena oli valmentautua järjestämään teollisuusterveyssisarkoulutusta Suomessa. Englantiin suuntaavalla matkallaan hänet valittiin kansainväliseen teollisuusterveyssisarten komiteaan. Näin sai alkunsa liiton kansainvälinen yhteistoiminta.
Vuonna 1950 perustettiin Suomen teollisuusterveyssisarten itsenäinen kerho Suomen Terveyssisaryhdistyksen alaisuuteen. Sen tarkoituksena oli yhdistää teollisuuden palveluksessa olevat sairaanhoitajat ja terveyssisaret, kehittää heidän ammattitaitoaan, valvoa heidän etujaan sekä edistää teollisuusterveyshuollon kehitystä.
Ruth Säynäjärvi johti järjestöä peräti 17 vuotta. Hänen panoksensa sekä järjestön että sairaanhoitajatyön ja -koulutuksen kehittäjänä on todella mittava. Tuutia onkin kutsuttu kaikkien suomalaisten työterveyshoitajien äidiksi. Hänen nimeään kantavasta rahastosta jaetaan edelleen apurahoja opinto- ja tutkimustoimintaan.
Vuonna 1974 liitto liittyi korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akavaan. 1980-luvulla liitto muutti nimekseen
Suomen Työterveyshoitajaliitto ry – Finlands Företagshälsovårdareförfund rf.
Liity omiesi joukkoon!
Jäsenyys Työterveyshoitajaliitossa on paljon enemmän kuin vakuutus työttömyyden tai työriidan varalta. Olet tervetullut jäseneksemme, jos työskentelet työterveyshuollossa työterveyshoitajan, työhyvinvoinnin tai työkyvyn asiantuntijatehtävissä tai työterveyshuoltoa läheisesti sivuavassa työpaikassa.
Opiskelijajäseneksi voit liittyä, jos olet terveydenhoitajaopiskelija ja suunnittelet tai olet aloittamassa työuraa työterveyshuollossa.
Olemme juuri sinua varten.
Tunnemme työterveyshoitajan sekä työhyvinvoinnin ja työkyvyn asiantuntijan työn perinpohjin, ja keskitymme vain siihen. Huomiostamme eivät kilpaile muut ammattiryhmät. Tarjoamme niin vertaistukea kuin täydennyskoulutusta.
Olemme turvanasi työelämässä.
Olemme tukenasi, jos yhteistyö työnantajan kanssa takkuaa. Pidämme puolestasi ääntä myös silloin, kun valtakunnassa tehdään koko ammattialaa koskevia päätöksiä. Valvomme etujasi ammatillisissa, koulutuksellisissa ja taloudellisissa kysymyksissä. Jäsenenämme olet myös oikeutettu työttömyysturvaan sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutukseen.
Meiltä saat muhevat jäsenedut.
Olemme neuvotelleet jäsenillemme tuhdin nipun jäsenetuja matkailusta muotiin ja kulutushyödykkeistä kulttuuriin – aina edulliseen asuntolainaan asti.
Jäsenmaksut
Jäsenmaksun suuruus riippuu jäsenen säännöllisen viikoittaisen työajan pituudesta. Vuonna 2024 jäsenmaksu on 33 €/kk (19 viikkotuntia tai enemmän) tai 20 €/kk (alle 19 viikkotyötuntia).
Opiskelijoille (1. terveydenhuoltoalan tutkinto) jäsenyys on ilmainen.
Täytä jäsenhakemus täällä!
Jäsenedut
Työttömyyskassa
Ansiosidonnainen työttömyysturva toimii puskurina, jos joudut irtisanotuksi. Palkansaaja-asemassa olevat jäsenemme on vakuutettu Terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa.
Vastuu- ja oikeusturvavakuutus
Vastuu- ja oikeusturvavakuutus kattaa asianajo- ja oikeudenkäyntikulujasi, jos työasioissa tulee riitatilanne. Vakuutettuina ovat liiton palkkatyössä käyvät jäsenet.
Työsuhdeneuvonta
Työsuhdeneuvonta auttaa, kun edessä on työsuhteen muutos- tai ongelmatilanne. Meiltä saat myös näkemyksiä ja tukea palkkaneuvotteluihin ja muihin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.
Tietoa ajankohtaisista asioista
Jäsenenämme saat kattavan jäsentiedotteen kerran kuukaudessa sekä neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Työterveyshoitaja-lehden, joka sisältää ajankohtaisia uutisia, näkemyksiä, tutkimuskatsauksia ja ideoita työn kehittämiseen. Nämä lukemalla pysyt taatusti kärryillä siitä, mitä alalla tapahtuu.
Koulutukset
Järjestämme sekä valtakunnallisia että alueellisia koulutuspäiviä, joissa voit päivittää ja täydentää ammatillista osaamistasi. Lisäksi teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa tarjoten työterveyshuoltoon liittyvää koulutusta jäsenetuhintaan.
Ammatillinen verkosto
Jäsenemme muodostavat tiiviin yhteistyöverkoston, josta saa tukea ammatillisiin kysymyksiin ja ammatilliseen kasvuun. Paikallisosastot tarjoavat yhdessäoloa, tietoa ja tiedon jakamista sekä virkistäytymistä työn vastapainoksi.
Urapalvelut
Uraportaalissamme on tarjolla muun muassa laaja kirjasto erilaisia itseopiskeluvideoita. Olitpa sitten työnhaussa tai pohdit vapaa-ajan ja työn yhteensovittamista tai oman hyvinvointisi parantamista, saat apua uravalmentajien, hyvinvoinnin ammattilaisten ja psykologien toteuttamista videoista.
Mentorointi
Jäsenenä sinulla on mahdollisuus hakeutua mentorointiohjelmaamme. Ohjelma kestää vuoden, ja sen aikana mentoroitava eli aktori saa tukea kokeneemmalta kollegaltaan.
Mentorointi on jäsenille maksutonta.
Member+ -jäsenetupalvelu
Member+ on akavalaisten yhteinen jäsenetupalvelu, johon on koottu kausittain vaihtuvia ja pysyviä etuja ja alennuksia liittyen mm. matkailuun, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin. Sivustolta löydät myös A-lomien lomahuoneistot.
Vakuutusedut
Jäsenemme saavat ammatillisen vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen Vakuutusyhtiö Turvassa. Käytössämme on myös Turvan järjestövakuutus, jonka myötä jäsenet ovat vakuutettuja liiton järjestämissä tilaisuuksissa. Lisäksi olemme neuvotelleet jäsenillemme lukuisia vakuutuspalveluetuja sekä Turvassa että Kalevassa.
Pankkipalvelut
Danske Bankin asuntolaina joustaa elämäsi mukana, ja autamme löytämään juuri sinulle oikean tavan säästää ja sijoittaa. Saat meiltä laina-arvion nopeasti ja asiakkaaksemme tulet helposti verkossa. Hoidamme myös pankin vaihdon puolestasi.
Lue lisää: danskebank.fi/sinulle/tule-asiakkaaksi/yhteistyokumppaneiden-jasenedut/akava-edut →
Vastavalmistuneet
Liittomme vastavalmistuneena jäsenenä saat pankkipalveluistasi lisäetuja, joiden arvo on jopa yli 700 euroa vuodessa. Saat edut ja alennukset ilman kuukausimaksua vähintään viideksi vuodeksi.
Kestavakoti.fi -palvelu
Palvelussa voit tutkia kotisi ympäristökestävyyttä. Se auttaa hahmottamaan, mistä ja miten asunnon ympäristövaikutukset syntyvät, miten vaikutuksia voi ennakoida ja miten niihin voi vaikuttaa. Palvelusta vastaa Gaia Consulting ja sitä sponsoroi Danske Bank.
Yrittäjät
Voit liittyä myös Työterveyshoitajaliiton yrittäjäjäseneksi! Sivutoimisilla ammatinharjoittajilla on jäsenyytemme kautta voimassa myös työttömyyskassan jäsenyys. Päätoimiset yrittäjät voivat halutessaan liittyä yrittäjien työttömyyskassaan.
Tutustu tarkemmin jäsenetuihin verkkosivuillamme: tyoterveyshoitajat.fi/jasenedut →
Liitto työterveyshoitajan edustajana
Tavoitteenamme on lisätä jäsentemme tekemän asiantuntijatyön tunnettuutta ja arvostusta yhteiskunnassa sekä asiakasyrityksissä, yhteistyöverkostoissa ja jäsentemme työpaikoilla.
Vaikutamme jäsentemme työn tekemisen edellytyksiin ja ehtoihin
• verkostoitumalla ja osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun
• osallistumalla työterveyshuollon ja alan koulutuksen kehittämishankkeisiin
• vaikuttamalla lainsäädäntöön
• tukemalla ja opastamalla jäseniämme ammatillisissa kysymyksissä.
Olemme siellä, missä
työehdoistasi ja työstäsi päätetään
Työehtosopimusneuvottelut
Työehtojen neuvotteleminen ja luottamusmiehet hoituvat neuvottelujärjestöjemme kautta:
• Julkisella sektorilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO
• Yksityisellä sektorilla Ylemmät Toimihenkilöt YTN
• Yksityisellä terveyspalvelualalla Terveyspalvelualan unioni, jonka kautta olemme suoraan neuvottelupöydässä.
Osana Akava-yhteisöä
Kuulumme korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akavaan. Akavan kautta pystymme ottamaan kantaa mm työelämän lainsäädäntöön, työttömyys- ja sosiaaliturvaan sekä eläkejärjestelmään.
Alan verkostoissa
Kehitämme työterveyshuoltoa ja asiantuntijana työskentelevien jäsentemme asemaa yhteistyössä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan ja Työterveyslaitoksen kanssa. Edustamme sinua sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Työterveyshuollon neuvottelukunnassa, joka toimii Työterveyshuoltolain mukaisesti työterveyshuollon suunnittelua ja kehittämistä varten. Lisäksi vaikutamme Kelan Työterveyshuoltofoorumiin. Siellä tehtävinämme on kehittää työterveyshuollon korvauskäytäntöjä, käsitellä työterveyshuollon korvauksia koskevia kysymyksiä sekä seurata korvauskäytännön ja työterveyshuollon toiminnan kehittymistä.
Kansainvälisesti
Seuraamme työterveyshuollon kehitystä maailmalla.
Paikallisosastot
Paikallisosastomme vaikuttavat siellä, missä jäsenemmekin – eri puolella Suomea. Työterveyshoitajaliiton jäsenenä olet lämpimästi tervetullut mukaan paikallisosastojen aktiviteetteihin!
Paikallisosastot tekevät tiivistä yhteistyötä sekä toistensa että itse liiton kanssa. Ne ovat tärkeä tiedonkulun linkki jäsenen ja liiton välillä. Paikallisosastomme sijaitsevat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Saimaalla, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjoisessa Savo-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Lapissa.
Liityttyäsi Suomen Työterveyshoitajaliittoon olet automaattisesti myös paikallisosaston jäsen. Ota yhteyttä omaan paikallisosastoosi, jotta pääset mukaan menoon!
Tutustu paikallisosastoihin täällä: tyoterveyshoitajat.fi/paikallisosastot/ →
Jaokset
Liiton jaokset ovat työryhmiä, jotka keskittyvät jokainen omalla osa-alueellaan edistämään työterveyshoitajien sekä työhyvinvoinnin ja työkyvyn asiantuntijoina toimivien jäsentemme asioita. Jaoksen puheenjohtajana toimii yleensä hallituksen jäsen.
Työterveyshoitajaliitossa toimii viisi jaosta:
- Järjestöjaos
- Koulutusjaos
- Työmarkkinajaos
- Vaalitoimikunta
- Viestintäjaos
Tutustu jaoksiin ja tule mukaan toimintaan! tyoterveyshoitajat.fi/jaokset/ →