Tyrnävä – Mukavampi arki
lähellä kaupunkia
Tyrnävä on vireä, kehittynyt ja nykyaikainen, aitotalonpoikainen kunta, jolla on perinteikäs tausta. Sijaintimme puolesta olemme mitä parhaimmalla paikalla Oulun kupeessa Pohjois-Pohjanmaalla – kaupungin sykkeeseen on vain alle puolen tunnin ajomatka. Mutta miksi menisit sinne, kun voit kerta jäädä tänne?
Tyrnävällä ei tylsää päivää näe. Monipuolisella ja aktiivisella paikkakunnallamme on toimintaa jokaiselle. Tapahtumia järjestetään tasaisesti ympäri vuoden ja vilkkaassa yhdistys- ja seuratoiminnassa pääset toteuttamaan itseäsi vaikka kulttuurin tai liikunnan saralla. Tyrnävän historiaa henkivä keskustan Meijerialue tuo raikkaan tuulahduksen entisaikojen maalaistunnelmaa, modernin maailman palveluja unohtamatta. Ympäröivä luonto lumoaa vivahteikkuudellaan retkeilyä ja ulkoilua harrastavan. Liikuntakärpäsen purreille löytyy harrastuspaikkoja ratsastuksesta, frisbeegolfista ja liikuntakentistä aina skateparkkiin saakka.
Tyrnävä on erityisen tunnettu perunoistaan. Tyrnävä sijaitsee maailman pohjoisimmalla High Grade -alueella, joka on puhtaan siemenperunan viljelyalue. Perunan lisäksi olemme verrattoman ylpeitä yhteisöllisestä elämänmenostamme sekä, lämminhenkisistä asukkaistamme, jotka omalla panoksellaan tekevät Tyrnävästä ainutlaatuisen paikan elää ja olla. Vuonna 2020 Tyrnävän Markkuu valittiin Suomen kyläksi. Tyrnävällä on niin Markkuulla kuin muillakin kylillä vireää kylätoimintaa ja aktiivisia yhteisen lähiympäristön kehittäjiä.
Huoletonta asumista – luonnonrauhassa palvelujen läheisyydessä
Tyrnävä tarjoaa asukkailleen puhtaan luonnon ja turvallisen elinympäristön palveluja ja kokonaisvaltaista hyvinvointia unohtamatta. Toisistaan erottuvat luonto- ja kulttuuriympäristöt mahdollistavat viihtyisän asumisen omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Tyrnävällä pääset asumaan kätevästi palvelujen luona keskustassa tai rennosti etäämmällä maaseudun rauhassa. Tyrnävästä voit saada unelmiesi kodin kukkaroa liiaksi rasittamatta.
Kirkonkylällä vapaita kodin paikkoja löydät vaikkapa Hirvelän alueelta, vain reilun kilometrin päässä palveluista. Viehättävän Hirvelän sydän on aluetta halkovan Omenaraitin varren yhteisöllinen omenapuisto.
Noin 2-3 kilometrin etäisyydellä kuntakeskuksesta ovat Aavanlaidan rivitalorakentamiselle tarkoitetut tontit Puujaakolassa sekä Palkin alueen omakotiasumisen tontit. 4-tien varren palvelutaajamassa Temmeksen Remeskankaalla ja Pesoskankaalla on niin ikään omakotitonttitarjontaa – nyt voit saada Temmekseltä tontin omaksesi vain eurolla!
Murron alueella, noin 10 kilometrin etäisyydellä kuntakeskuksesta on tulossa uusia tontteja tarjolle. Asutus Murrossa täydentyy edelleen väljillä ja metsäiseen viheralueeseen rajoittuvilla tonteilla, joissa lähimetsien harrastusmahdollisuudet avautuvat suoraan omalta pihalta.
Tule vaan kotiin Tyrnävälle
Tulevan kodin paikan ja tonttien hinnat löydät Tyrnävän tonttipörssistä.
Rakentamisen luvat haet helposti sähköisen palvelun kautta.
Tapahtumia Tyrnävällä:
huhtikuussa Kevät- ja siemenperunamarkkinat
toukokuussa Kesänportti
heinäkuussa Siltojen Temmes -pyöräilytapahtuma ja Temmes-päivät
elokuussa Taiteiden yö
syyskuussa Perunamarkkinat
marraskuussa Joulunavaus
joulukuussa Joulutori ja muut joulunajan tapahtumat
Katso nämä ja muut ajankohtaiset tapahtumat tapahtumakalenteristamme!
Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus on kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatus yhdessä esiopetuksen kanssa muodostaa lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja oppimista, sekä terveyttä ja hyvinvointia.
Tyrnävällä varhaiskasvatuspalveluja tuottavat sekä kunta että yksityiset palveluntuottajat. Tyrnävän kunta järjestää varhaiskasvatusta päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa. Tyrnävällä toimii viisi kunnallista päiväkotia: päiväkoti Käpytikka Murrossa, päiväkodit Kuumestari, Toukovakka ja Väentupa kirkonkylällä ja päiväkoti Tenavatalo Temmeksellä. Perhepäivähoitajia on Murrossa, kirkonkylällä ja Partaalla. Esiopetusta järjestetään päiväkoti Kuumestarissa, Käpytikassa ja Tenavatalossa sekä Murron ja Kirkkomännikön kouluilla.
Perusopetus ja lukio sekä taiteen perusopetus ja musiikkiopisto
Laadukasta perusopetusta järjesteään alakouluikäisille Murrossa, Temmeksellä ja kirkonkylällä. Vuonna 2017 keskelle kirkonkylää valmistunut Rantaroustin koulu on esimerkillisen hyvin toteuteutettu avoin oppimisympäristö muunneltavine tiloineen. Yläkoululaiset opiskelevat kirkonkylällä reilun neljänsadan oppilaan Kuulammen koulussa.
Peruskoulujen tuntitarjontaa on pidetty laajana sisältäen muun muassa kädentaitojen ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuuksia. Toisen asteen opetusta
järjestää Oulun Lyseon lukion alainen August Sahlstenin monimuotolukio historiallisella Meijerialueella, aivan kunnan sydämessä.
Tyrnävällä tarjotaan käsityön taiteen perusopetusta noin 12 oppilaalle vuosittain. Käsityön taiteen perusopetuksessa keskeistä on tekemisen ja kokemisen ilo, taitojen kehittyminen, luovuus ja uteliaisuus. Itsensä ilmaisun lisäksi oppilas saa valmiuksia hakeutua taiteenalan jatko-opintoihin.
Limingan seudun musiikkiopiston päätoimipiste sijaitsee Limingassa, mutta musiikkiopisto järjestää opetusta Tyrnävälläkin. Musiikkiopinnot Limingan seudun musiikkiopistossa ovat tavoitteellisia ja tähtäävät tasosuoritusten ja taiteen perusopetuksen perustason ja opistotason todistuksen suorittamiseen. Tyrnävän kunnalla on 50 oppilaspaikkaa musiikkiopistossa.
KAIKENIKÄISILLE OPPIJOILLE
Päivähoidosta turvallista kasvua ja huolenpitoa.
Esikoulussa kartutetaan kouluvalmiuksia.
Käsityön taitoja voi painottaa koulutiellä.
Kansalais- ja musiikkiopiston opetustarjonta on monipuolista.
Nuorisotyö
Nuorisotyö aktivoi nuoria elämänhallintaan, parantaa nuorten elinoloja ja luo edellytyksiä nuorten kansalaistoiminnalle. Toimintamuotoja ovat nuorisotilatoiminta, kerhot, kurssit, nuorten työpajat, retket, leirit ja tapahtumat. Kunnan nuorisotyön tekijät ja etsivä nuorisotyö jalkautuvat nuorten pariin ja ovat tavoitettavissa myös digitaalisesti.
Tyrnävän kunnan nuorisovaltuuston kautta jokainen nuori voi saada omia ajatuksiaan ja ideoitaan kuuluville. NuVan avulla nuoret voivat vaikuttaa oman kiinnostuksensa pohjalta kunnan päätöksentekoon. NuVassa on toimintakaudella 2019-2021 mukana 10 nuorta vaikuttajaa.
Ajankohtaista nuorille
Nuorten palvelut Tyrnävällä yhdestä osoitteesta.
Osallistu yhteiseen tekemiseen nuorisotoimessa.
Ikääntyneiden palvelut
Ikääntyneiden palveluissa tuetaan ikääntyneiden elämänlaatua, itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä asumista omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ensi alkuun tukipalveluita tarjoamalla pyritään tukemaan itsenäistä kotona asumista. Ikääntyneiden palveluissa noudatetaan kuntouttavaa työnotetta. Iäkkään ihmisen kaikki omat voimavarat sekä toimintakyky pyritään huomioimaan.¨
TERVEYSPALVELUT
Vastaanoton ajanvaraukset
ma-pe klo 8.00 alkaen puh. 08 558 71323
Terveyskeskus on avoinna
ma-to 8.00-16.00, pe 8.00-15.00
Kirkkotie 9, 91800 Tyrnävä
Päivystys virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystyksessä, OYS, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1. Hätätapausta lukuunottamatta kannattaa ensisijaisesti soittaa terveysneuvontanumeroon 08 315 2655.
Ambulanssi 112
Myrkytystietokeskus 09 471 977
Ikääntyneiden palveluihimme kuuluvat mm:
• palveluohjaus
• seniorineuvola
• muistiasiat
• tukipalvelut
• palveluliikenne
• päivätoiminta
• omaishoidontuki
• korjausavustukset
Ikääntyneiden palvelujen tuottajat kunnassa tekevät läheistä yhteistyötä eri järjestöjen, yksityisten palvelutuottajien ja seurakunnan kanssa.
Tyrnävällä toimii myös vanhusneuvosto, jonka jäsenet valitaan aina valtuustokaudeksi. Vanhusneuvoston tehtävänä on edistää viranomaisten, vanhusten sekä eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen yhteistoimintaa sekä edesauttaa ikäihmisten osallistumista ja vaikuttamista kunnalliseen päätöksentekoon.
Liikuntapalvelut
Tyrnävällä löytyy urheilusta laaja lajikohtainen tarjonta. Kunta on pohjoispohjalaiseen tapaan niittänyt mainetta pesäpallossa, mutta Tyrnävällä kohtaa harrastajia lajissa kuin lajissa. Kunnassa on useampia urheilukenttiä ja liikunta- ja kuntosaleja eri taajamissa. Pesäpallokentät sijoittuvat keskustan läheisyyteen. Kirkonkylällä sijaitsee myös yleisurheilukenttä jalkapallokenttineen. sekä frisbeegolfrata. Lenkkeilijöille ja hiihtäjille on omat valaistut kuntopolut ja ladut. 4-tien varressa Temmeksellä sijaitsevat jääkiekkokaukalo, liikuntahalli ja muut urheilualueet. Murrosta löytyvät merkattujen kuntoreittien lisäksi maastopyöräilyreitit, frisbeegolf-rata ja kuntoportaat. Markkuulla on uimapaikka ja ampumarata, josta pääsee myös moottorikelkkareitille Kempele-Muhos -välillä.
Markkuulla on hyvä suunnistusmaasto, luontopolku kotineen sekä ulkoliikuntavälineitä entisen koulukiinteistön pihapiirissä.
Urheiluseuroissa ahkeroidaan mm. pesäpallon, jalkapallon, jääkiekon, hevosurheilun, metsästyksen ja koirien parissa.
LIIKKUMISEN ILOA
Monipuoliset liikuntapaikat palvelevat liikkujia ympärivuotisesti.
Urheiluseurojen parista löydät muita samanhenkisiä harrastajia.
Kulttuurikohteita ja nähtävyyksiä
Temmeksen kulttuuripolku
Temmeksellä kotiseutuhenki elää vahvana: museoalueesta pidetään huolta talkoilla ja Temmes-päivillä vaalitaan paikalliskulttuuria. Yksi aikamme suurimmista runoniekoista, palkittu akateemikko Martti Haavio (1899-1973), eli P. Mustapää, syntyi Temmeksellä.
Temmeksen kirkko
Temmeksen kirkko on rakennettu vuosina 1766-1767 ja sen suunnitteli ja rakensi Antti Kallenpoika Louet. Kirkon vieressä seisova vaivaisukko on vuodelta 1858.
Vanha meijeri
Vanha meijeri valmistui vuonna 1923. Se lopetti toimintansa vuonna 1949 ja sen jälkeen se on toiminut mm. myllynä ja autokorjaamona. Temmeksen kunnanvirastokin on toiminut tässä aikanaan kunnan suurimpiin kuuluneessa rakennuksessa.
Kotiseutumuseo
Museoalueella on 13 rakennusta, joista vanhin on 1760-luvulta. Museoalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 1967 ja sitä pidetään kunnossa talkoovoimin.
Tyrnävän kulttuuripolku
Tyrnävän keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä yhdistyvät vanha talonpoikainen viljelysmaisema, 1900-luvun alun pienteollisuus sekä nykyaikainen arkkitehtuuri. Tyrnävältä ovat kotoisin niin tunnettu kirkonrakentaja Matti Joosepinpoika Härmä 1600-luvulta kuin runoilija Väinö Kirstinäkin.
Tyrnävän kirkko
Uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on vuodelta 1873 ja sen on suunnitellut lääninarkkitehti F.W.Lüchow.
Hiihtäjä-patsas
Tyrnävällä järjestettiin Suomen ensimmäiset kirjatut kilpahiihtäjäiset vuonna 1879. Kilpailujen satavuotismuistoksi pystytettiin Tauno Seppäsen tekemä patsas.
Pappila
Pappila on rakennettu vuonna 1932 edellisenä vuonna palaneen pappilan raunioille. Tyyliltään pappila on uusklassinen. Rakennus ei enää toimi pappilana.
Yrittäminen
Tyrnävän kunta panostaa yrittäjyyden ja elinkeinotoiminnan vahvistamiseen ja monipuolistamiseen. Yritystoiminnan menestymisen kannalta Tyrnävän vahvuuksia ovat mm. hyvä liikenteellinen sijainti Oulun läheisyydessä, ketterä maankäytönsuunnittelu, kasvava asukasmäärä ja toimivat peruspalvelut.
Tyrnävällä toimii elinvoimatoimikunta, joka ideoi ja nostaa esiin elinvoiman kehittämiseen, ja siten myös yrittäjyyden edellytyksiin liittyviä kehittämiskohteita.
Yritystoiminta on tähän saakka keskittynyt vahvimmin kirkonkylälle ja Paavolankankaalle. Nyt olemme lisänneet tonttitarjontaa etenkin Nipsingin ja Haurukylän alueilla.
Vapaat tontit on esitetty Tyrnävän tonttipörssissä (www.infogis.fi/tyrnava)
Tule osaksi Tyrnävän brändiä!
Tyrnävän ikiomaan tuoteperheeseen, Tyrnävän osaamista -brändiin, kuuluu Tyrnävällä kasvatettuja, valmistettuja tai tuotettuja tuotteita ja palveluita. Ne täyttävät laadusta ja puhtaudesta kertovat tarkat kriteerit.
Tyrnävän osaamista -tunnusta voivat käyttää esimerkiksi muotoilijat, käsityöläiset ja erilaisten palvelujen tarjoajat. Tyrnävän lähiruokaa -tunnusta voivat käyttää ruoan tuottajat, jatkojalostajat ja tarjoajat, ja Tyrnävän tuotantoa -tunnusta esimerkiksi teollisuustuotteiden ja siemenperunan tuottajat.
Tuo sinäkin tuotteesi osaksi Tyrnävän osaamista -brändiä!
Lisätietoa www.tyrnava.fi/brändi
Meijerialue
Kulttuurihistoriallisesti arvokas meijerialue on tiivis teollisuusympäristö Tyrnävän ensimmäisen kadun, Meijerikadun, varrella. Alue on säilytetty perusilmeeltään 1900-luvun alun asussa. Alueen vanhin rakennus on vuonna 1906 luonnonkivestä rakennettu meijeri, Kivipirtti. Alueeseen kuulunut mylly muutettiin kirjastoksi vuonna 1994 vanhaa rakennusta kunnioittaen ja vanhoja työmenetelmiä käyttäen. Mittava EU-rahoitteinen remontti päättyi vuonna 2010. Myllykirjastosta rakennettiin yhdyskäytävä Kivipirttiin, jonne siirrettiin kirjaston lehtilukusali. Kivipirtin tiloissa on vuokrattavana kokoustila n. 15 henkilölle.
Lisäksi pihapiirissä on kaksi juustolaa ja meijerin työntekijöiden asuntola, Luostarila. Vanhemmassa, vuonna 1913 valmistuneessa juustolassa on kunnan vuokrasuntoja ja vuonna 2010 remontoitu 40-paikkainen auditorio, jota voi vuokrata kokouskäyttöön. Uudemmassa, vuonna 1918 valmistuneessa rakennuksessa, toimii juustomestari August Sahlstenin mukaan nimetty lukio Oulun lyseon etätoimipisteenä. Alueeseen kuuluvat asuinrakennukset sekä nykyisin lounasravintolana toimiva kahvila-ravintola Pömilä on kunnostettu ja ne ovat entisessä käytössään.
Meijerikadun valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön kuuluu Meijerialueen rakennusten ohella vanha hautausmaa sekä joen toisella puolella sijaitseva Nahkuri, entinen nahkatehdas asuinrakennuksineen.
Maatalouskonemuseo
Kotiseututalon pihapiirissä sijaitsevassa maatalouskonemuseossa on näyttelytilaa 350 neliömetriä. Museossa on esillä hevosvetoisia, traktorivetoisia, käsikäyttöisiä ja viljan puintiin liittyviä maatalouskoneita 1800-luvulta vuoteen 1965. Perusnäyttelyn maatalouskoneet on laitettu esille kronologisesti käyttötarkoituksen, tyypin ja vuodenkierron mukaan.
Lisätietoa
www.tyrnava.fi
www.tyrnavanlakeus.fi
Tyrnävän kunta, Kunnankuja 4, 91800 Tyrnävä
Palvelupiste Sentraali 050 3602 302
Puhelinvaihde (08) 55871 300
Faksi (08) 5548 250
Kunnan virallinen sähköposti: kunta@tyrnava.fi
Y-tunnus 0190140-9
Kunnan henkilökunnalle voi lähettää sähköpostia muodossa: etunimi.sukunimi@tyrnava.fi
Seuraa Tyrnävän kuntaa myös sosiaalisessa mediassa:
FB Tyrnävän kunta, IG tyrnavan_kunta