


Urheilua ja elämää varten



Pääkaupunkiseudun
urheiluakatemia Urhea
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia eli Urhea on yhteistyöverkosto nuorille, huipulle tähtääville ja jo kansainvälisellä huipulla oleville urheilijoille. Sen tavoitteena on tukea urheilijan valmentautumista ja kouluttautumista yläkoulussa, toisella ja korkea-asteella, työelämässä, ammattiurheilijana sekä urheilu-uran päättyessä. Urhea on ollut mukana lukemattomien suomalaisten huippu-urheilijoiden polulla huipulle sekä tukenut heidän uraansa monin tavoin.
Verkosto mahdollistaa menestyksen
Urhean verkostoon kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, joissa verkostokumppaneita ovat yläkoulut, toisen asteen oppilaitokset sekä korkeakoulut. Lisäksi Urhean verkostoon kuuluu lajiliittoja, paikallisia urheiluseuroja, Helsingin Urheilulääkäriasema HULA, Kisakallion ja Pajulahden urheiluopistot, Puolustusvoimien Urheilukoulu, Huippu-urheilun instituutti KIHU sekä Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.
Urhea on syntynyt yhteistyöverkostona, jossa eri alojen ihmiset työskentelevät yhteisen tavoitteen eli urheilijoiden hyvinvoinnin ja urheilumenestyksen eteen.

Urheaan kuului vuoden 2023 alussa 6073 urheilijaa, joista:
• 104 Olympiakomitean ja Paralympiakomitean tukiurheilijaa
• 1024 aikuisten ja nuorten maajoukkueurheilijaa
• 1912 haastajatason urheilijaa ja
• 3033 yläkouluverkoston piirissä olevaa urheilijaoppilasta
Urhean yhteistyöverkostoon kuuluu 34 kumppanuuslajia, yli 50 yläkoulua, 14 toisen asteen oppilaitosta, 7 korkeakoulua, 3 kaupunkia ja 2 urheiluopistoa.



Urhea tukee urheilijaa urheilu-uran eri vaiheissa
Mikä urheiluakatemia?
Urheiluakatemiat ovat ympäri Suomen toimivia alueellisia verkostoja, joihin kuuluu oppilaitoksia, lajiliittoja, urheiluseuroja ja asiantuntijaorganisaatioita. Ne toimivat Suomen Olympiakomitean johtaman urheiluakatemiaohjelman alla. Urheiluakatemiat tukevat urheilijan valmentautumista opintojen tai työn ohella. Toiminta käsittää urheilijan polun vaiheet yläkoulusta aina huippu-urheiluun saakka. Urheiluakatemioiden tavoitteena on varmistaa urheilijoille kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö sekä mahdollisuus saavuttaa oma potentiaalinsa urheilussa ja muilla elämänaloilla.
Lue lisää urheiluakatemioista Suomen Olympiakomitean sivuilta →


Kimi Koskinen, motocross-kuljettaja, Stadin AO
Suosittelen urheiluamista sellaiselle tyypille, joka tähtää oikeasti huippu-urheilijana ammattilaiseksi ja haluaa, että backupina on joku koulutus jos ja kun se urheilu joskus loppuu. Urheilijan näkökulmasta tänne kannattaa hakea, koska täällä on huippupuitteet treenaamiseen sekä toimiva ja viihtyisä opiskeluympäristö ja hyvä kouluruoka.

Urheilijan kaksoisura
Urheilijan kaksoisuralla tarkoitetaan sitä, että urheilija voi urheilla ammatikseen tai yhdistää arjessaan tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai toisen ammatin.

Kaksoisura tukee urheilu-uraa
Urheilijat tekevät kaksoisuraa urheilemalla ammattilaisina, yhdistämällä urheilua ja opiskelua tai yhdistämällä urheilua ja muuta työtä. Osa urheilijoista saavuttaa parhaan mahdollisen urheilutuloksen urheilemalla ensisijaisesti ammatikseen. Osalle urheilijoista taas urheilun ja opiskelun tai urheilun ja muun työn yhdistäminen tukee parhaan tuloksen tekemistä. Urhean kaksoisura-asiantuntijat tukevat tarvittaessa urheilijoita urheilu-uran eri vaiheissa.
Urheilu-ura tukee hallittua urasiirtymää
Urasiirtymä tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija lopettaa tavoitteellisen urheilun ja siirtyy seuraavaan uravaiheeseen. Urheilusta opitut taidot, kokemukset ja tiedot ovat hyödynnettävissä niin opinnoissa kuin työelämässä.
Myös urheilu-uran aikana syntyneet verkostot ja sosiaaliset suhteet ovat hyvää pääomaa, kun urheilija rakentaa seuraavaa uraa.
Valmennus ja kaksoisura mahdollistavat urheilijan menestyksen ja hyvän elämän
Urheassa urheilijan menestys tarkoittaa urheilussa ja muussa elämässä saavutettua menestystä. Mahdollistamme urheilijoille parhaan mahdollisen päivittäisvalmennuksen ja luomme edellytykset urheilijana kehittymiseen ja urheilutulosta tukevan kaksoisuran toteuttamiseen. Urheilu-uran päättyessä tuemme urheilijan siirtymistä seuraavalle uralle.
Lähde: Suomen Olympiakomitea

Urhean valmennus- ja asiantuntijatoiminta
Urheiluakatemiatoiminnassa lajivalmentajat vastaavat lajiensa valmennuksesta. Urhean asiantuntijatoiminta lähtee lajien ja valmennuksen tarpeista ja tavoitteista. Se linkittyy osaksi valmennusta ja kohdentuu suoraan urheilijoiden ja joukkueiden arkeen. Lajivalmentaja johtaa asiantuntijatiimiä, jossa jokaiselle asiantuntijalle sovitaan vastuu ja rooli osana kokonaisuutta.
Asiantuntijatoiminta valmennuksen tukena
Urhea mahdollistaa valmentajille kansainvälisen tason harjoitusvälineistön ja moniammatilllisen asiantuntijatuen. Urhean asiantuntijoihin lukeutuu fysioterapeutteja, urheiluravitsemuksen ja urheilupsykologian asiantuntijoita, kaksoisura-asiantuntijoita, fysiikkavalmentajia sekä urheilulääkäreitä.
Lue lisää valmennuksesta ja asiantuntijatoiminnasta Urhean sivuilta →


Anton Nuottajärvi, uimari, Omnia
Omniassa pidetään urheilijoista hyvää huolta. Siirryin opinnoissani joustavaan ryhmään, jossa on voinut tehdä melkein kaiken etänä. Minulla on vapaus tehdä opintoja itsenäisesti silloin, kun se sopii itselleni parhaiten. Ruokailuni ovat helpottuneet ja treenimatkat ovat lyhyemmät, kun ei tarvitse mennä fyysisesti paikalle kouluun kuin kerran viikossa.
Valmentaja Jari Schwarte ja Anton Nuottajärvi

Urhea-kampus
Helsingin Vallilassa sijaitseva Urhea-kampus on Pääkaupunkiseudun urheilu-
akatemian koti ja samalla Suomen merkittävin urheilukeskittymä. Se koostuu Urhea-hallista, Urhea-kodista, Mäkelänrinteen lukiosta sekä Mäkelänrinteen Uintikeskuksesta. Kampuksella toimii Olympiavalmennuskeskus Helsinki ja sen välittömästä läheisyydestä löytyvät Kumpulanlaakson ja Käpylän jalkapallokentät sekä Helsingin velodromi.
Urhea-kampus on suunniteltu huippu-urheilun lähtökohdista. Se mahdollistaa urheilijoiden päivittäisen valmentautumisen kansainvälisen tason ympäristössä ja tarvittavien asiantuntijoiden ympäröiminä. Kampuksella eri lajien ja ikäryhmien urheilijat sekä eri lajien valmennustiimit kohtaavat, mikä luo mahdollisuuksia keskustelulle ja tiedonvaihdolle. Näin suomalaisen urheilun yhteinen osaaminen kasvaa ja syntyy innovaatioita.

Urhean toimintaa on Urhea-kampuksen lisäksi monissa muissakin pääkaupunkiseudun urheilukeskittymissä, joista kartassa merkittävimmät



Urhea-halli — huippu-urheilun koti
Urhea-hallissa harjoittelevat olympiavalmennuskeskusurheilijat, akatemiaurheilijat, seurat ja urheilulukiolaiset. Hallin tiloissa toimii myös kesä- ja jäälajien valtakunnallinen Olympiavalmennuskeskus Helsinki. Halli tarjoaa urheilijoille kaiken arjessa tarvittavan: optimaaliset harjoitteluolosuhteet, urheiluammattilaisten monipuolisen tuen sekä kattavat terveydenhuolto-, asumis- ja ruokailupalvelut.
Urhean akatemiaurheilijat voivat hankkia Urhea-hallin asiakaspalvelusta akatemiakortin, jolla saa harjoitteluoikeuden Urhea-hallin monipuoliseen voimailutilaan.

Urhea-hallin tilat pähkinänkuoressa:
• urheilutiloja 8 000 m2
• omat harjoittelutilat koripallolle, rytmiselle voimistelulle, telinevoimistelulle, yleisurheilulle, painille ja judolle
• 800 m2 voimaharjoittelutila kaikkien lajien urheilijoiden ja valmentajien käytettävissä
• peilisali
• urheilulääkäri- ja testiasema
• fysioterapiaan, kuntoutumiseen, palautumiseen ja lihashuoltoon tarkoitettuja tiloja
• huoneita lyhytaikaiseen majoittumiseen ja korkean paikan harjoitteluun


Mikaela Wulff, purjehtija,
Haaga-Helia amk
Ammattikorkeakoulussa on ollut hyvää
se joustavuus, joka on mahdollistanut panostuksen myös urheiluun.

HULA – Helsingin Urheilulääkäriasema
HULA eli Helsingin Urheilulääkäriasema palvelee Urhean ja Olympiavalmennuskeskuksen urheilijoiden ohella myös kaikkia muita – niin urheilijoita, kuntoilijoita kuin liikuntaharrastuksen aloittamista suunnittelevia. HULAn tilat sijaitsevat Urhea-hallin kolmannessa kerroksessa.


Sofia Haverinen, jääkiekkoilija, Business College Helsinki
Business Collegessa tultiin älyttömästi vastaan ja autettiin urheilun ja opintojen yhdistämisessä heti. Esimerkiksi lukujärjestykseni räätälöitiin siten, että pääsen käymään kolme kertaa viikossa aamutreeneissä. Pystyn myös hakemaan stipendiä pelireissujen tai vaikka uusien kamojen kustannuksiin. Se on musta ihan huippujuttu! Suosittelen ehdottomasti samantyyppisiä opintoja kaikile urheilijoille, jotka vähänkään miettivät urheilun ja opintojen yhdistämistä.


Urhea-koti mahdollistaa asumisen,
huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisen
Urhea-kampuksella sijaitseva Urhea-koti on erinomainen vaihtoehto pääkaupunkiseudulla opiskeleville urheilijoille. Urhea-kodit on tarkoitettu urheilussa huipulle tähtääville ja samanaikaisesti toisen tai korkea-asteen tutkintoa Hoasin toiminta-alueen oppilaitoksissa suorittaville urheilijoille. Tutkinnon tulee olla opintotukikelpoinen.
Urhea-koti -asuintalosta on suora yhteys Urhea-halliin ja Mäkelänrinteen lukioon. Se sijaitsee rauhallisella paikalla puiston vieressä, ja ylemmistä kerroksista on näköala yli koko Helsingin aina merelle asti. Urhea-kodista voi hakea asunnoksi yksiötä, kahden henkilön kaverikämppää tai huonetta neljän henkilön solusta. Asukkailla on käytössään muun muassa taloyhtiön laajakaista sekä pesutupa, jotka sisältyvät vuokraan. Asunnot vuokrataan kalustamattomina.
Lisätietoa Urhea-kodista, asuntovaihtoehdoista sekä vuokrasta löytyy Urhea-kodin sivuilta. →
Mäkelänrinteen lukio
Mäkelänrinteen lukio eli Märsky tarjoaa joustavan mahdollisuuden yhdistää lukio-opiskelu ja tavoitteellinen urheilu. Lukion noin tuhannesta opiskelijasta yli 700 on mukana koulun valmennusohjelmassa. Märskyn valmennuksesta vastaavat koulutetut huippuvalmentajat. Koulun sijainti keskellä Urhea-kampusta tarjoaa opiskelijalle huikean kokonaisuuden. Harjoitteluolosuhteet, opiskelu, ruokailut, asuminen ja terveydenhuolto sijaitsevat kaikki samassa paikassa.


Viia Penttinen, jalkapalloilija, Mäkelänrinteen lukio
Helpottaa arkea todella paljon, kun heti treenien jälkeen pääsee suoraan kotiin syömään ja suihkuun. Koulumatkoja kun ei ole, niin aamuisin saa nukkua pidempään ja matkoihin ei sit mene turhaa aikaa.

Mäkelänrinteen Uintikeskus
Mäkelänrinteen Uintikeskus on kävijämääriltään Suomen suosituin uimahalli. Se toimii tiiviissä yhteistyössä Urhean kanssa ja sijaitsee Urhea-hallin ja Mäkelänrinteen lukion vieressä. Uintikeskuksessa on Suomen ainoa kansainväliset kisavaatimukset täyttävä 50 metrin uima-allas. Uimahallin lisäksi Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa on muun muassa kuntosali, ryhmäliikuntatila ja liikuntahalli.
Lisätietoa Mäkelänrinteen Uintikeskuksesta Urheiluhallien sivuilla →



Urhea – För idrott och livet
Huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea är ett samarbetsnätverk för unga idrottare som siktar mot toppen och för idrottare som redan nått den internationella toppen. Målet är att stöda idrottarnas träning och utbildning i grundskolans övre klasser, andra stadiet och högskolor, i arbetslivet, som proffessionella idrottare och då idrottskarriären slutar. Urhea har varit med och stött otaliga finska toppidrottare på deras väg till toppen och under deras karriär.
Till Urhea-nätverket hör Helsingfors, Vanda och Esbo stad. Dessa städers grundskolor, andra stadiets skolor och högskolor fungerar som nätverkspartners. Dessutom hör idrottsförbund, lokala idrottsföreningar, Helsingin Urheilulääkäriasema HULA, Kisakallio och Pajulahti idrottsinstitut, Försvarsmaktens idrottsskola, Huippu-urheilun instituutti KIHU, Finlands olympiska kommitté och Finlands paralympiska kommitté till Urhea-nätverket.
De svenska grundskolorna i Urhea-nätverket är Botby skola i Helsingfors, Helsinge skola i Vanda och Lagstads skola, Mattlidens skola och Storängens skola i Esbo. På andra stadiet kan man studera på svenska i Brändö Idrottsgymnasium och på Yrkesinstitutet Prakticum. På högskolenivå är Aalto-universitetet, Hanken Svenska Handelshögskolan, Helsingfors universitet och Arcada Yrkeshögskolan i Urhea-nätverket.
Urhea ha grundats som ett samarbetsnätverk, där människor från olika branscher jobbar för ett gemensamt mål, dvs. idrottarnas välmående och idrottsframgång.


Fredrik Jensen, jalkapalloilija, Prakticum
Prakticums lärare förstod min situation och gav mig friheten att göra det jag skulle få gjort enligt min egna plan, så att ja också kunde gå 100% för fotbollen utan att studierna blev ett hinder. Gav mig frihet när jag behövde det, men press när det krävdes.



Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia
Mäkelänkatu 47
00550 Helsinki
Facebook →:
Instagram →
Twitter →
Youtube →
Juha Ojajärvi
Urhea-säätiön hallituksen puheenjohtaja
0400 939 269 | juha.ojajarvi@perho.fi
Simo Tarvonen
Toimitusjohtaja
050 583 6513 | simo.tarvonen@urhea.fi
Juha Dahlström
Huippu-urheilukoordinaattori
0400 910 972 | juha.dahlstrom@urhea.fi
Mika Saari
Valmennuspäällikkö
0400 924 159 | mika.saari@urhea.fi
Jari Savolainen
Kehittämispäällikkö, yläkoulut
040 530 7679 | jari.savolainen@urhea.fi
Marianne Hoffren
Talous- ja henkilöstöpäällikkö
040 559 5910 | marianne.hoffren@urhea.fi
Sini Forsblom
Viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija
044 746 7452 I sini.forsblom@urhea.fi
