

Sata kilometriä Vantaanjokea
Vantaanjoki on noin sata kilometriä pitkä joki, joka saa alkunsa Hausjärveltä. Joki virtaa seitsemän kunnan alueella laskien Helsingin kohdalta Suomenlahteen.
Joki lukeutuu merkittävimpiin Suomenlahteen laskeviin meritaimenjokiin. Vedenlaadun paraneminen ja koskikunnostukset ovat luoneet hyvät edellytykset sekä kalastukselle että kalakantojen kasvulle. Lohi ja meritaimen lisääntyvät Vantaanjoessa luontaisesti ja vaelluskaloilla on nykyään mahdollisuus nousta pääuomaa pitkin joen latvoille asti. Lisäksi vesistöalueella on useita erityiskalastuskohteita, joihin istutetaan arvokalaa.
Vantaanjoen suurin sivujoki on 65 km pitkä Keravanjoki. Joen alaosassa sijaitseviin Kirkonkylänkoskeen ja Tikkurilankoskeen (näillä alueilla kalastus on kielletty) on rakennettu kalaportaat, joita pitkin lohi ja meritaimen pystyvät nousemaan jokea ylös aina Haarajoen padolle Järvenpäähän asti.
Millaisia kalastuskohteita?
Vantaanjoki on luonnostaan savisamea, mutta joen keskivaiheilta latvoille vesi voi olla kesäisin kirkastakin. Joen latvaosalla Riihimäen Käräjäkoskella kalastus on lähes purokalastusta. Alavirtaan joen leveys ja virtaama kasvavat, ja kalastuspaikat suurenevat pituudeltaan ja leveydeltään. Joen keskivaiheilla (Hyvinkää-Nurmijärvi) on useita luonnostaan hyvin vehreitä ja lehtomaisia kalastuskohteita. Näillä paikoilla voi kalastaa päivän näkemättä muita kalamiehiä. Kalastuskohteilla on vapaasti käytössä olevia nuotiopaikkoja.
Pääkaupunkiseudulla Vantaanjoki on helposti saavutettavissa. Kalastuskohteiden välimatkat ovat lyhyet ja osaan pääsee vaivatta myös julkisella liikenteellä. Vaikka ollaan keskellä suuria asutuskeskuksia, urbaanista sijainnista huolimatta joella voi kokea olevansa lähellä luontoa.
Suosituimmat kalastuskohteet
• Vanhankaupunginkoski ja suvanto
• Vantaankoski
• Pitkäkoski
• Nukarinkoski
Saaliskalat
Vantaanjoen vesistöalueelle myydään vuosittain yli 6 000 kalastuslupaa ja kalasaalista saadaan yli 20 000 kiloa. Tavoitelluin saalis on taimen ja yleisimpiä saaliskaloja ovat kirjolohi, hauki ja ahven. Saaliiksi saattaa saada myös esimerkiksi lohta, harjusta ja erilaisia särkikaloja.




Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry perustettiin keväällä 1963, kun Vantaanjoen varren kunnat ja teollisuuslaitokset päättivät vapaaehtoisesti lähteä torjumaan joen huolestuttavaa saastumista. Viiden vuosikymmenen aikana veden laatu Vantaanjoessa ja sen sivuhaaroissa on selvästi parantunut, mutta tehtävää riittää edelleen. Merkittävien virkistyskäyttöarvojensa lisäksi Vantaanjoki on tärkeässä asemassa pääkaupunkiseudun vedenhankinnan varavesijärjestelmänä ja toimii raakavesilähteenä silloin kun Päijänne-tunneli ei ole käytössä.
Vesiensuojeluyhdistyksen nykyinen toiminta-alue on Vantaanjoen vesistöalue Riihimäeltä Helsingin merialueelle.
Vesiensuojeluyhdistyksen tehtäviin kuuluu
• vesiensuojelun ja muun ympäristönsuojelun edistäminen
• vesistön virkistyskäytön kehittäminen
• veden laadun yhteistarkkailu
• jätevedenpuhdistamoiden tarkkailu ja käytön neuvonta
• vesistön yleisen tilan ja hajakuormituksen vaikutusten seuranta
• pohjavesiasiat
• erillisiä projekteja vesistön tilan parantamiseksi
• valistusta ja neuvontaa
• tilaustutkimuksia jäsenistölle
Lisätietoa yhdistyksestä: www.vantaanjoki.fi
Vantaanjoen Jokitalkkari
Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen Jokitalkkari-hanke alkoi vuonna 2014. Jokitalkkari-hankkeessa kehitetään Vantaanjoen virkistyskäyttöä ja parannetaan lohikalojen elinolosuhteita Vantaanjoessa.
Jokitalkkari työskentelee koko Vantaanjoen vesistöalueella. Jokitalkkarin työ on konkreettista kalataloudellista työtä, johon kuuluu muun muassa lohikalojen lisääntymisalueiden inventointi, tutkiminen ja huolto.
Jokitalkkari toimii päivittäisessä työssään jokivarren alueella silminä ja korvina tehden havaintoja joen tilanteesta ja pitäen tarpeen mukaan yhteyttä eri yhteistyötahoihin.
Vuosien 2014–2018 aikana VHVSY ry:n Jokitalkkarit ovat tarkasteet kalastuslupia yhteensä 1873 kpl.
Lue lisää:
www.vantaanjoki.fi




Kalastuksen valvonta
Kalastuksen lupamaksuilla kehitetään Vantaanjoen kalastusolosuhteita. Varat käytetään muun muassa kalojen istutukseen, kalastuksen valvontaan, virkistyspaikkojen ylläpitoon, lasten ja nuorten kalastustoiminnan ohjaamiseen sekä erilaisten tapahtumapäivien järjestämiseen.
Kalastussääntöjen rikkominen on rangaistavaa ja luvattomista kalastajista tehdään aina tutkintapyyntö poliisille. Muista hoitaa aina luvat kuntoon ennen kalalle menoa.
Kalastusmaksut
Vantaanjoki on vaelluskalavesistö. Siksi sen koski- ja virta-alueilla kalastamiseen tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen kalastuslupa. Toisin sanoen jokaisella koskilla kalastavalla 18-64 vuotiaalla kalastajalla tulee olla 2 voimassa olevaa kalastuslupaa.
Paikallisen kalastusluvan voit ostaa kalastuskohteiden luvanmyyntipaikoista, joiden tiedot löydät tästä esitteestä.
Kalastonhoitomaksun voit ostaa netistä: www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/kalastonhoitomaksu.html, puhelimitse arkisin klo 8-16 (020 69 2424) tai R-kioskeilta.
Kalastuslaki
1.1.2016 voimaan tulleen kalastuslain ja asetuksen vaikutus Vantaanjoen kalastukseen
Valtion kalastuksenhoitomaksu muuttuu kalastonhoitomaksuksi: voit maksaa maksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla, tai ostaa sen R-kioskilta.
Asetus uhanalaisten ja taantuneiden kalojen arvosta
17.5.2019 voimaan tulleessa kalastuslain asetuksessa on määritelty korvausarvot taantuneille ja uhanalaisille kalalajeille. Asetuksen mukaisesti, mikäli kalastajalta takavarikoidaan saaliina kalastusrikosten ja -rikkomusten yhteydessä kalastuslaissa mainittujen taantuneiden ja uhanalaisien kalalajien edustajia, tuomitaan hänet korvaamaan valtiolle menetettäväksi se arvo, joka rikoksen tai rikkomuksen kohteena olevalla kalalla on lajinsa edustajana.
Alla on poimittuna Kalastuslain asetuksen 614/2019 1 §:stä pykälän listauksesta Vantaanjoella tavattavien taantuneiden ja uhanalaisien kalalajien korvaussummat.
- Taimen meressä ja mereen laskevassa joessa 3 260 euroa
- rasvaeväleikattu taimen meressä ja mereen laskevassa joessa 390 euroa
- Itämeren lohi meressä ja sisävesissä 3 470 euroa
- rasvaeväleikattu Itämeren lohi meressä ja sisävesissä 170 euroa
- ankerias 3 510 euroa
- harjus sisävesissä leveyspiirin 67 astetta pohjoista leveyttä eteläpuolella 300 euroa
- jokirapu 50 euroa
- Kooltaan alle 25 senttimetrin pituisen kalan arvo on kymmenen prosenttia vastaavalle 1 §:ssä määritetylle yksikölle mainitussa pykälässä säädetystä arvosta.
Nahkiaisen ja jokiravun kaikkien yksilöiden arvo on kuitenkin 1 §:ssä säädetty.
Kalastaja tuomitaan maksamaan korvaussumman mukaisen menettämisseuraamuksen valtiolle, mikäli saaliiksi otettu kala on pyydetty kiellettynä aikana, lajikohtaisena rauhoitusaikana, kieletyllä pyyntitavalla, kielletyltä alueelta, ilman voimassaolevaa kalastuslupaa, saaliiksi otettu kala on alamittainen tai kokonaan rauhoitettu.
Rasvaevällinen taimen on kokonaan rauhoitettu
• Vähintään vuoden ikäisinä istutettavien taimenten ja lohien rasvaevä leikataan: leikattu rasvaevä on merkki istutuksesta peräisin olevasta kalasta.
• Lohi ja istutettu taimen ovat kokonaan rauhoitettuja 1.9. – 30.11. (syyskuun alusta marraskuun loppuun)
• Harjus on rauhoitettu 1.4. -31.5. (huhtikuun alusta toukokuun loppuun)
• Siika on rauhoitettu 1.9. – 30.11. (syyskuun alusta marraskuun loppuun)
• Kalastusasetuksessa vapaa-ajankalastajan lohisaalis on rajoitettu 2 loheen vuorokaudessa. Vantaanjoen koskilla on käytössä kalastusasetusta tiukempi rajoitus, 2 lohikalaa/vrk.
• Purossa tai lammessa, johon ei ole (ylös)vaellusyhteyttä merestä tai järvestä, pyydystetty taimen ei ole rauhoitettu, ja sillä on 45 cm:n ylämitta.
• Vantaanjoki on vaelluskalavesistö, jonka koski- ja virta-alueilla tapahtuvaan viehekalastukseen tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen kalastuslupa. Toisin sanoen jokaisella koskialueella kalastavalla 18-64 vuotiaalla kalastajalla tulee olla 2 voimassa olevaa kalastuslupaa.
Alamitat:
Kalan pituus mitataan leuan kärjestä suoraksi ojennetun, yhteen puristetun pyrstöevän kärkeen. Alamitoissa voi olla kalastuskohdekohtaisia tiukennuksia, joten tarkista alamitta aina kalastuskohteen säännöistä.
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on vähintään 50 cm. ELY-keskuksen on mahdollista tehdä enintään 20 % muutos alamittaan (50 cm +20 %=60 cm)
• Lohi vähintään 60 cm. ELY-keskuksen on mahdollista tehdä enintään 20 % muutos alamittaan (60 – 72 cm)
• Harjus vähintään 35 cm. ELY-keskuksen on mahdollista tehdä enintään 20 % muutos alamittaan (35 – 42 cm)
• Kuha vähintään 42 cm. ELY-keskuksen on mahdollista tehdä enintään 20 % muutos alamittaan (42-50 cm)


Käräjäkoski, Riihimäki
Monivuotisten kunnostustöiden tuloksena Käräjäkoskenalueesta on muodostunut yksi Vantaanjoen merkittävimmistä taimenen poikastuotantoalueista. Koska pienehkö luonnontaimen on hyvin todennäköinen sivusaalis kirjolohenpyytäjälle, pitää tähän varautua käyttämällä väkäsettömiä koukkuja tai puristamalla koukun väkäset kasaan niin perhoista kuin muistakin vieheistä. Alamittaiset taimenet tulee vapauttaa välittömästi ja hellävaraisesti märin käsin. Satunnaiset mitan täyttävät taimenet ovat todennäköisesti erittäin arvokkaita merestä nousseita kaloja, jotka valistunut kalamies luonnollisesti myös vapauttaa hetken ihasteltuaan.
Luvalla voi kalastaa myös Käräjäkoskelta alavirtaan läpi Peltosaaren asuinalueen aina rautatien alapuolelle asti. Tämä hitaasti virtaava jokiosuus tarjoaa usein miellyttäviä yllätyksiä kookkaiden kirjolohien muodossa. Silloin tällöin saattaa vieheeseen tarttua myös harjuksia, joista suurimmat voivat olla yli 40-senttisiä. Kun liikkuu alavirtaan joen oikeanpuoleista rantaa voi kulkea ketään häiritsemättä, vaikka alueen alarajalle asti, jolloin kalastettavaa jokivartta kertyy nelisen kilometriä.
Kalastuslupien myynti:
- Kalastuslupa hankitaan väliaikaisesti suoralla maksulla Riihimäen perhokalastajat ry:n tilille:
IBAN: FI90 1132 3000 4232 62
Summa: 10 €/päivä
Viesti: Käräjäkoski 2020
Luvan ostamisen jälkeen lähetä kopio kuitista ja nimesi tekstarilla/Whatsappilla numeroon 041 5079882
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi-sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on 60 cm
• Lohen alamitta 60 cm
• Harjuksen alamitta 35 cm.
• Kirjolohella ei alamittaa
• Saaliskiintiö 2 lohikalaa/vrk. Saaliskiintiön täytyttyä on kaikenlainen kalastus lopetettava.
• Kalastuslupa-alueella kaikilla kalastajilla, myös alle 18-vuotiailla, on oltava kalastusta harjoittaessaan Käräjäkosken kalastuslupa.
• Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty koski- ja virta-alueilla
• Taimen ja lohi on rauhoitettu 1.9.–30.11.
• Kalastus on kielletty 1.9.–30.11.
• Alueelle myydään vain viisi lupaa/vrk.
Yksityisten omistamilla mailla pihapiirissä rannalta kalastaminen on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Älä mene yksityisille pihoille, tallaa viljelyksiä tai riko aitoja jokialueella liikkuessasi.
Kahlaaminen on kielletty 1.10.–31.5. lohen ja taimenen mädin kehittymisen turvaamiseksi.
Sallitut pyyntivälineet: Perho ja uistin (väkäsettömät koukut)
Madon, katkaravun tms. elävän syötin tai houkutinaineiden, kuten syöttitahnan käyttö on kiellettyä onkimiskieltoalueen lisäksi muuallakin koski- ja virta-alueilla.
Yhteystiedot:
Riihimäen perhokalastajat ry.
Markku Tuominen, puh. 040 562 9524


Vanhanmyllynkoski ja Kittelänkoski, Hyvinkää
Hyvinkään alueella kalastajia houkuttelevat rauhallinen Vanhanmyllynkoski ja erämainen Kittelänkoski. Kirjolohet ja harjukset tarjoavat varteenotettavan vastuksen kalastajalle. Alueella tavataan myös luontaisesti taimenta.
Kalastuslupien
myynti:
• Kehäkadun TB, Kehäkuja 2, 05460 Hyvinkää
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen on kokonaan rauhoitettu
• Kaikki kalastaminen on kielletty 1.9.-30.11. välisenä aikana
• Taimen ja lohi on rauhoitettu 1.9.–30.11.
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen
alamitta on 60 cm
• Lohen alamitta 60 cm
• Harjuksen alamitta 35 cm
• Kirjolohella ei alamittaa
• Saaliskiintiö 2 lohikalaa/vrk. Saaliskiintiön
täytyttyä on kaikenlainen
kalastus lopetettava.
• Kalastuslupa-alueella kaikilla kalastajilla,
myös alle 18-vuotiailla, on
oltava kalastusta harjoittaessaan Hyvinkään
kylän osakaskunnan kalastuslupa.
• Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty
koski- ja virta-alueilla.
Yksityisten omistamilla mailla pihapiirissä rannalta kalastaminen on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Älä mene yksityisille
pihoille, tallaa viljelyksiä tai riko aitoja jokialueella liikkuessasi.
Kahlaaminen on kielletty 1.10.–31.5. lohen ja taimenen mädin kehittymisen turvaamiseksi.
Sallitut pyyntivälineet:
• Vapavälineet, uistin ja perho
• Väkäsettömien koukkujen käyttö
suositeltavaa
• Madon, katkaravun tms. elävän syötin
tai houkutinaineiden, kuten syöttitahnan
käyttö on kiellettyä onkimiskieltoalueen
lisäksi muuallakin koski- ja virta-alueilla
Kalastuskohteen yhteystiedot:
Seppo Söderholm
040-5410828


Nukarinkosket, Nurmijärvi
Nukarinkoski on pudotuskorkeudeltaan Vantaanjoen suurin koski. Kuohuva koskimiljöö tarjoaa upean ympäristön kalastukselle. Koski on joen suosituimpia ja saalisvarmimpia kalastuspaikkoja. Polkuja riittää joen itärannalta pitkälle alavirtaan ja kaloja on mahdollista tartuttaa siiman päähän koko koskijakson mitalla välisuvantoineen. Alueelta löytyy myös tulentekopaikka. Osakaskunnan yhteystiedot löytyvät rannalla olevista infokylteistä.
Kalastuslupien
myynti:
• SEO Nukari, Hämeentie 139, 05450 Nukari
• Tuusula Jokela TB, Osulankuja 2, 05400 Tuusula
• Lyhytaikaiset luvat (12h) www.kalakortti.com
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu
• Taimen ja lohi on rauhoitettu 1.9.–30.11.
• Kalastus on kielletty 1.10.–30.11. koski- ja virta-alueilla
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on 60 cm
• Lohen alamitta 60 cm
• Harjuksen alamitta 35 cm
• Kirjolohella ei alamittaa
• Saaliskiintiö 2 lohikalaa/vrk. Saaliskiintiön täytyttyä on kaikenlainen kalastus lopetettava.
• Kalastuslupa-alueella kaikilla kalastajilla, myös alle 18-vuotiailla, on oltava kalastusta harjoittaessaan Nukarin ja Raalan osakaskuntien kalastuslupa.
• Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty koski- ja virta-alueilla. Kieltoalue merkitty karttaan tummansinisellä värillä.
Yksityisten omistamilla mailla pihapiirissä rannalta kalastaminen on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Älä mene yksityisille pihoille, tallaa viljelyksiä tai riko aitoja jokialueella liikkuessasi.
Kahlaaminen on kielletty 1.10.–31.5. lohen ja taimenen mädin kehittymisen turvaamiseksi.
Sallitut pyyntivälineet:
• Vapavälineet, uistin ja perho
• Väkäsettömien koukkujen käyttö suositeltavaa
• Madon, katkaravun tms. elävän syötin tai houkutinaineiden, kuten syöttitahnan käyttö on kiellettyä onkimiskieltoalueen lisäksi muuallakin koski- ja virta-alueilla
Kalastuskohteen yhteystiedot löytyvät rannalla olevista info-kylteistä.


Myllykoski, Nurmijärvi
Myllykosken kuohut kokivat vapautensa, kun kalojen nousuesteenä ollut vanha sähkölaitoksen pato purettiin vuonna 1982. Myllykoski on yksi Vantaanjoen luontonähtävyyksistä ja alueella voi kiertää 1,5 km Koskikaran luontopolun. Kalastettavaa aluetta löytyy jokaisen kalastajan makuun. Ylimmältä Pikkukoskelta on matkaa Myllykosken loppuliukuun vajaa pari kilometriä. Joen itärannalla on kaikkiaan kolme tulentekopaikkaa.
Kalastuslupien
myynti:
• ST1 Myllykukko, Ilvesvuorenkatu 2, 01900 Nurmijärvi
• www.kalakortti.com
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu
• Taimen ja lohi on rauhoitettu 1.9.–30.11.
• Kalastus on kielletty 1.10.–30.11.
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on 60 cm
• Lohen alamitta 60 cm
• Harjuksen alamitta 35 cm
• Kirjolohella ei alamittaa
• Saaliskiintiö 2 lohikalaa/vrk. Saaliskiintiön täytyttyä on kaikenlainen kalastus lopetettava.
• Kalastuslupa-alueella kaikilla kalastajilla, myös alle 18-vuotiailla, on oltava kalastusta harjoittaessaan Nurmijärven Kirkonkylän ja Palojoen osakaskunnan kalastuslupa.
• Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty koski- ja virta-alueilla.
Sallitut pyyntivälineet:
• Vapavälineet, uistin ja perho
• Väkäsettömien koukkujen käyttö suositeltavaa
• Madon, katkaravun tms. elävän syötin tai houkutinaineiden, kuten syöttitahnan käyttö on kiellettyä onkimiskieltoalueen lisäksi muuallakin koski- ja virta-alueilla.
Yksityisten omistamilla mailla pihapiirissä rannalta kalastaminen on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Älä mene yksityisille pihoille, tallaa viljelyksiä tai riko aitoja jokialueella liikkuessasi.
Kahlaaminen on kielletty 1.10.–31.5. lohen ja taimenen mädin kehittymisen turvaamiseksi.
Kalastuskohteen yhteystiedot:
Juhani Kortelainen
050-5678699


Vantaankoski (ja Tikkurilankoski), Vantaa
Mittavien istutusten ansiosta Vantaankosken kalastuslupa-alueesta on muodostunut yksi Etelä-Suomen suosituimmista kalastuspaikoista. Vantaankosken kalastuslupa-alueen pituus on lähes 1 km, ja alueen virtaama vaihtelee monipuolisesti kiivaasti virtaavasta koskesta nivamaisiin kohtiin ja hitaammin virtaavaan suvantoon.
Vantaankosken pääasiallinen saaliskala on kirjolohi, mutta myös merestä nousseita taimenia saadaan ajoittain saaliiksi. Osa taimenista on luonnonkudusta syntyneitä kaloja ja osa on istutettuja kaloja. Istutetut taimenet erottaa siitä, että niiden rasvaevä on leikattu. Kaikki taimenet, joiden rasvaevä on leikkaamaton, on välittömästi vapautettava. Eväleikatun taimenen voi ottaa, jos se täyttää 50 cm:n alamitan.
Vantaankosken kalastuslupa oikeuttaa kalastamaan myös Pitkäskoskessa, Ruutinkoskessa ja Niskalankoskessa Vantaanjoessa, sekä Matarinkoskessa, Pikkukoskessa, Hanabölenkoskessa ja 2021 alkaen Tikkurilankoskessa Keravanjoessa. Lisätietoja Vantaan alueen kalastusluvista: https://www.vantaa.fi/kalastus
Kalastuslupien
myynti:
- Netissä kalakortti.com ja kalapassi.fi,
• Martinlaakson uimahalli, Martinlaaksonkuja 2, 01620 Vantaa
• Vantaankoskella sijaitseva kioski King’s Cornerissa:
Kuninkaantie 39, 01670 Vantaa
• Ohjeet luvan ostamiseen löytyvät alueen infotauluilta ja Vantaan kaupungin nettisivuilta: https://www.vantaa.fi/kalastus
• Vantaankosken kalastuslupa käy kalastusluvaksi myös muille
Vantaan kaupungin hallitsemille vesialueille Vantaanjoessa,
Keravanjoessa ja kaupungin ulkoilualueilla Inkoossa, Kirkkonummella
ja Sipoossa.
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu
• Taimen ja lohi on rauhoitettu 1.9.–30.11.
• Kalastus on kielletty 1.10.–30.11.
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on 50 cm.
• Lohen alamitta 60 cm
• Harjuksen alamitta 35 cm
• Kirjolohella ei alamittaa
• Saaliskiintiö 2 lohikalaa/vrk. Saaliskiintiön täytyttyä on kaikenlainen
kalastus lopetettava.
• Vantaankosken kalastuslupa-alueella kaikilla kalastajilla, myös alle
18-vuotiailla, on oltava kalastusta harjoittaessaan Vantaankosken
kalastuslupa. Lisäksi 18–64-vuotiaiden kalastajien on suoritettava
valtion kalastonhoitomaksu.
• Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty koski- ja virta-alueilla.
Sallitut pyyntivälineet:
Sallitut pyyntivälineet ovat uistin ja perho sekä Vantaankosken suvannossa (merkitty karttaan vaaleansinisellä) lisäksi kelaonki. Pyynnissä saa käyttää enintään yhtä vapaa ja viehettä. Perhokalastuksessa voi käyttää kahta sivuperhoa. Matosyötin käyttö alueella on kielletty. Kohon käyttö uistimella ja perholla kalastaessa on kielletty.
Yksityisten omistamilla mailla pihapiirissä rannalta kalastaminen
on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Älä mene yksityisille
pihoille, tallaa viljelyksiä tai riko aitoja jokialueella liikkuessasi.
Kahlaaminen on kielletty 1.10.–31.5. lohen ja taimenen mädin kehittymisen turvaamiseksi.
Lisätietoa Vantaan kaupungin Internet-sivuilta: https://www.vantaa.fi/kalastus
Kalastuskohteen yhteystiedot:
Markku Tiusanen
0400 871 312


Pitkäkoski, Vantaa / Helsinki
Pitkäkoski on yli kilometrin pituinen koski, joka virtaa aarnimaisessa maisemassa keskellä luonnonsuojelualueiden vanhoja kuusivaltaisia metsiä. Kosken kalastoa hoidetaan lähinnä taimenen poikasistutuksilla. Koski on suosittu meritaimenen kalastuspaikka ennen syksyllä alkavaa taimenen ja lohen kuturauhoitusta.
Alueella on mahdollista kalastaa joko Helsingin tai Vantaan kaupungin kalastusluvilla. Nuorten kalastusharrastuksen tukemiseksi Helsinki ja Vantaa ovat vapauttaneet alle 18-vuotiaat kalastajat luvan maksamisesta. Pitkäkoskella kalastamainen on sallittua myös Vantaankosken ja Tikkurilankosken luvalla.
Kalastuslupien myynti:
Vantaa:
• Vantaa-info Korso, Lumo, Urpiaisentie 14, 01450 Vantaa
• Vantaa-info Myyrmäki, Myyrmäkitalo, Kilterinraitti 6, 01600 Vantaa
• Vantaa-info Tikkurila, Dixi, Ratatie 11, 2. krs.,
01300 Vantaa
• Myyrmäen uimahalli, Myyrmäenraitti 4, 01600 Vantaa
• Tikkurilan uimahalli, Tikkurilan urheilupuisto,
Läntinen Valkoisenlähteentie 50, 01300 Vantaa
• Hakunilan uimahalli, Hakunilan urheilupuisto,
Sotungintie 17, 01200 Vantaa
• Martinlaakson uimahalli, Martinlaaksonkuja 2, 01620 Vantaa
• Hotelli Tikkurila, Läntinen Valkoisenlähteentie 52, 01300 Vantaa
Helsinki:
• Meri-info, Liikuntavirasto, Viikintie 1, 00560 Helsinki
• Ruoto, Hernepellonkuja 1, 00560 Helsinki
• Schröder, Unioninkatu 23, 00170 Helsinki
• Puotinharjun ostoskeskus / Intersport Puhos,
Kastelholmantie 2, 00900 Helsinki
• Liikuntaviraston kassa, Paavo Nurmen kuja 1 E
(Töölön kisahalli), 00250 Helsinki
• Vuosaaren Pyörähuolto, Lokitie 1 A, 00980 Helsinki
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Alueella voi kalastaa myös Vantaankosken kalastusluvalla.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu
• Taimen ja lohi on rauhoitettu 1.9.–30.11.
• Kalastus on kielletty 1.9.–30.11.
• Rasvaeväleikatun eli istutetun taimenen alamitta on 50 cm.
• Lohen alamitta 60 cm
• Harjuksen alamitta 35 cm
• Kirjolohella ei alamittaa
• Saaliskiintiö 2 lohikalaa/vrk. Saaliskiintiön täytyttyä on kaikenlainen kalastus lopetettava.
• Pitkäkoskella kaikilla yli 18-vuotiailla kalastajilla on oltava maksettuna Helsingin tai Vantaan kaupungin kalastuslupa, tai Vantaankoski ja Tikkurilankoski alueen lupa sekä valtion kalastonhoitomaksu. Lisäksi 18–64-vuotiaiden kalastajien on suoritettava valtion kalastonhoitomaksu.
• Lupa oikeuttaa käyttämään viehettä, jossa on enintään yksi kolmihaarakoukku tai 3 yksihaaraista koukkua. Koukun kidan leveys ei saa olla enintään 8 mm.
• Kalastuslupa oikeuttaa käyttämään pyynnissä vain yhtä vapaa
kerrallaan.
• Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty koski- ja virta-alueilla.
• Luonnonsuojelualueilla liikkuminen sallittu ainoastaan rakennettuja polkuja pitkin.
Kahlaaminen on kielletty 1.10.–31.5. lohen ja taimenen mädin kehittymisen turvaamiseksi.
Lisätietoa Vantaan kaupungin Internet-sivuilta:
https://www.vantaa.fi/kalastus
Kalastuskohteen yhteystiedot:
Vantaa:
Markku Tiusanen
0400 871 312
Helsinki:
Meri-info, Liikuntavirasto
09 3108 7777 tai 0400 449 759


Vanhankaupunginkoski, Helsinki
Vanhankaupunginkoski on portti Vantaanjokeen. Ainutlaatuisen maisemansa, kulttuuriperintönsä ja luontoarvonsa vuoksi se on myös kaupunkilaisten portti luontoon.
Luvallisia kalastustapoja Vanhankaupunginkoskessa ovat vuoropäivin perhokalastus ja viehekalastus. Kosken ylä- ja alaosaan myydään koskikalastuslupaa.
Kalastuslupien myynti:
• Meri-info, Liikuntavirasto, Viikintie 1, 00560 Helsinki
• www.kalakortti.com
Rajoitukset:
• Lohi, taimen ja siika on rauhoitettu 1.9. – 30.11. välisenä aikana, jolloin yläkoski on kokonaan kalastuskiellossa
Perhokalastus (sallittu parittomina päivinä)
• Kalastus ainoastaan perhokalastusvälineillä
• Sallittua käyttää yksihaarakoukkuja, enintään kolmea kappaletta
• Suurin sallittu koukun kidan koko on 8 mm (lukuun ottamatta syysrauhoitusta 1.9.-30.11.) mitattuna rungosta koukun kärkeen
• 1.9.-30.11. suurin sallittu koukun kidan koko on 6 mm
• Kahluukielto syysrauhoituksesta 1.9. alkaen kauden loppuun 31.12. asti
Uistinkalastus (sallittu parillisina päivinä)
• Saa kalastaa ainoastaan uistinvälinein
• Saa käyttää yhtä kolmihaarakoukkua tai kolmea (3) yksihaarakoukkua
• Suurin koukkukoko 8 mm (lukuun ottamatta syysrauhoitusta 1.9.-30.11.) mitattuna rungosta koukun kärkeen
• 1.9.-30.11. suurin koukun kidan koko on 6 mm
• Kahluukielto syysrauhoituksesta 1.9. alkaen kauden loppuun 31.12. asti
Molempien kalastusmuotojen yhteiset säännöt koskialueella:
• Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu
• Koskessa on kahluukielto 1.9. – 31.12, muina aikoina suositellaan kahluun välttämistä.
• Koskialueen ja rauhoitusalueen rajat on merkitty maastoon kyltein
• Kalojen alamitat: lohi 60 cm, taimen 60 cm ja kuha 42 cm
• Saaliskiintiöt: siika, lohi, taimen, kirjolohi, toutain, hauki ja kuha; 3 kalaa/kalastusvuoro, joista yksi saa olla rasvaeväleikattu taimen tai lohi
• Silloilta ja veneestä kalastaminen kielletty
• Lupa oikeuttaa yhden vavan käyttöön kerralla
• Siimat ja roskat on ehdottomasti laitettava roskiin
• Yhtä kalastuspaikkaa saa pitää hallussaan 15 min, liikkumissuunta alavirtaan
• Onginta koskessa on kielletty
• Rokastus eli kalojen ulkopuolelta tartuttaminen on kielletty
• Rasvaeväleikkaamattomat lohet ja taimenet, ulkopuolelta tarttuneet sekä alamittaiset kalat on välittömästi vapautettava kalan kuntoon katsomatta.


Vanhankaupunginkosken suvanto, Helsinki
Suvannon mielenkiintoisia alueita ovat Pornaistenniemen kivimuuri, Kuninkaankartanonsaaren ranta koko pituudeltaan ja länsirannalla ns. Annalan kivimuuri ja heittolaituri. Myös suvannon alapään kuroutuma Matinkaaren sillan kohdalla on potentiaalinen kalapaikka.
Suvannolle on haettu kalastuslain mukainen pilkkimis-, onginta- ja viehekalastuskielto, ja siihen myydään omaa suvantokalastuslupaa. Sallittuja kalastustapoja suvannossa ovat perhokalastus, onginta ja viehekalastus (suvantoluvalla), lisäksi spinfluga-kalastus kalastussäännöissä kuvatuin rajoituksin.
Kalastuslupien myynti:
• Meri-info, Liikuntavirasto, Viikintie 1,
00560 Helsinki
• www.kalakortti.com
Paikallisen kalastusluvan lisäksi alueella vaaditaan 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksu. Voit maksaa kalastonhoitomaksun Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla tai ostaa R-kioskilta.
Rajoitukset:
• Rasvaevällinen taimen ja lohi ovat rauhoitettu ja saaliksi saadut yksilöt on vapautettava
• Kalojen alamitat: lohi 60cm, taimen 60cm ja kuha 42cm
• Suvanto on kalastuskiellossa klo 00.00–06.00 välisenä aikana
• Suvantoalueen lupa ei oikeuta kalastamaan koskialueella. Lupa oikeuttaa yhden vavan käyttöön kerralla.
• Kaikenlainen kalastus on kielletty Vanhankaupunginkosken länsihaaran padon alapuolisella rauhoitusalueella. Raja on merkitty maastoon keltaisin kyltein.
• Kirjolohen kalastuksessa on kolmen (3) kalan kiintiö/vrk
• Kuhan kalastuksessa on kolmen (3) kalan kiintiö/vrk.
• Toutainta kalastettaessa on yhden (1) kalan kiintiö/vrk.
• Lippoamalla ja onkimalla saadut taimenet ja lohet on vapautettava välittömästi.
• Lipotessa (11.9.-31.12.) on kolmen (3) siian kiintiö/vrk.
• Silloilta, veneestä ja kelluntarenkaasta kalastaminen on kielletty.
• Rokastus eli kalojen ulkopuolelta tartuttaminen on kielletty ja ulkopuolelta tarttuneet kalat on kalan kuntoon katsomatta vapautettava välittömästi.
• Täkyverkon käyttö on kielletty.
• Suvannon rajat on osoitettu rannalla olevilla kylteillä.
• Siimat ja roskat on ehdottomasti laitettava roskiin.
Kalastuskohteen yhteystiedot:
Helsinki:
Meri-info, Liikuntavirasto
09 310 87777 tai 0400 449 759